Samsung Galaxy Note II este la ora actuală cel mai mare, dar și cel mai puternic smartphone Android, dar cu toate acestea nu este și cel mai scump. Mi-a plăcut tare mult cu toate că nu este perfect. Din foarte multe puncte de vedere este genial – bateria, display-ul mare, procesorul puternic sau camera foto. Dar este penibil pentru plasticul ieftin, ecranul ușor de zgâriat și bug-urile din software.

Samsung Galaxy Note II

Am testat Samsung Galaxy Note 2 mulțumită celor de la Vodafone, care îl au acum la superofertă. Dacă îl vreți la liber va trebui să scoateți din buzunar tocmai 2.649,99 lei, la eMAG. Iar modelul anterior, Samsung Galaxy Note, nu este cu mult mai ieftin: 2.139,99 lei.

Samsung Galaxy Note 2
Samsung Galaxy Note 2 review

Click pe imagini pentru mărire!

Pro și contra Note 2

Mi-a plăcut foarte mult la acest telefon:
– ecranul incredibil, luminos, culori excelente, HD;
– bateria incredibil de mare și rezistentă, probabil vă va ține 3 zile, eu ajung la 1 zi și jumătate;
– camera foto extraordinară, se bate cu orice aparat compact și filmează excelent;
– ecosistemul Android pe care îl prefer;

Nu mi-au plăcut următoarele chestii:
– este mare, greu, incomod, îl scapi din mână;
– plastic ieftin, lucios, se zgârie imediat, alunecă, chiar și banda “metalică” e un plastic vopsit;
– se zgârie și pe ecran dacă nu folosești folie sau husă de protecție;
– prețul rămâne măricel;

Eu am participat la lansarea oficială a primului Samsung Galaxy Note, iar apoi am scris review-ul aici. De asemenea, m-am întâlnit cu Samsung Galaxy Note 2 la IFA Berlin și am scris primele mele impresii + video aici.

Știu că se vor enerva câțiva fani Apple și fanii Nokia/Microsoft, dar eu am o părere foarte bună despre Galaxy Note II și cred că îl pot numi cel mai bun smartphone la ora actuală. Asta lăsând la o parte greșelile făcute de Samsung, pe care sunt sigur că le va remedia în edițiile următoare. De altfel Samsung a demonstrat că știe să evolueze și nu a făcut doar mici actualizări aduse produselor, cum se practică prin alte părți. A făcut produse după ideile proprii, de la zero, iată că au succes.

Iarăși, cu riscul de a fi criticat de unii,  cred că Android este cea mai bună platformă la ora actuală și cred că poți face tot ce vrei cu un device Android, ai destule opțiuni de aplicații, ai opțiuni de personalizare, ai un ecosistem complet de soluții. Windows Phone este o platformă care arată bine și mișcă excelent, dar nu pot să-mi dau cu părerea despre ceva fără să-l fi folosit. iOS este iarăși extraordinar, un ecosistem puternic, un design foarte tare. Nu poți să nu le compari. Nu vreau un sigur device, nu vreau chestii băgate pe gât, nu dezinstalări pe furiș a aplicațiilor folosite. Sorry. Nu.

Deci, pe scurt, am un terminal excelent și cea mai bună platformă software disponibilă.

Galaxy Note 2 – design

Recunosc, Note 2 este o cărămidă și nu este deloc ușor de transportat. E mare, e dreptunghiular și alunecă din mână. Nimic care să amintească despre creativitate, design, striații inteligente, forme ergonomice. Este doar un dreptunghi de plastic, în cazul meu chiar unul alb, absolut neinteresant. Dar ce viață ascunde sub capotă această cărămidă! Plus că după 2-3 zile te-ai obișnuit complet cu dimensiunea și apoi să vezi ce nasol este să treci la un display mai mic.

De la prima versiune mi-a plăcut însă că este un terminal sobru, cu marginea metalică, relativ subțire comparat cu restul dimensiunilor sale. Au păstrat aceeași linie. Doar că versiunile albe cu care au umplut piața arată nasol, au un plastic subțire și casant, care se zgârie. Era mult, dar mult mai mișto carcasa la prima versiune Note. Sigur, era materialul de la Nexus cred sau ceva similar. Oricum, mult mai bun.

Galaxy Note 1 versus Galaxy Note 2
Galaxy Note 1 versus Galaxy Note 2

Click pe imagini pentru mărire!

Diferă totuși ca aspect comparat cu Note 1, mai ales că ecranul are dimensiuni diferite. Primul smartphone avea display de 5,3 inchi, iar noua generație a trecut la 5,5 inchi. Totuși, odată alăturate se poate observa diferența. Conform specificațiilor, noul terminal este doar cu puțin mai îngust (9,4 mm comparat cu 9,7 pentru primul). Iar primul model pare să fie mai lat, 83 mm comparat cu 80. Iar telefonul din generația a doua este un mai înalt. Păcat că nu am avut modele de aceeași culoare pentru comparație 🙂

Rămâne valabil ce scriam la primul review:

Samsung Galaxy Note este important pentru cei care au nevoie să fie mereu conectați la birou. O tabletă e greu de butonat, mai ales pe stradă sau în mașină. Chiar dacă ești la un bar sau o terasă, tot telefonul este mai la îndemână. Tableta este un gadget mai pentru interior.

Oricum, chiar și după an, Galaxy Note rămâne un super-telefon, chiar vi-l recomand ca achiziție la preț bun.

Note 1 versus Note 2 - hands on
Note 1 versus Note 2 – lateral

Galaxy Note 2 – hardware

Samsung Galaxy Note avea cel mai bun hardware în momentul lansării anul trecut. La Galaxy Note 2 nu au făcut economie și are cel mai puternic hardware disponibil anul acesta. Procesorul este un quad-core Exynos, bazat pe Cortex-A9, care rulează la 1,6 GHz. Se simte puterea și nu se încinge foarte des. Procesorul grafic este Mali-400MP, adică cea mai bună variantă, quad-core la 400 MHz. Suportă grafică 3D și Full HD. Memoria RAM este 2GB și se simte, pornește un pic mai repede, rulează aplicațiile mai rapid, să vedeți testele benchmark.
note 2 - ifixit.comPoză via ifixtit.com

Display-ul atât de mare are rezoluție 720 x 1280 pixeli și o densitate bună de 267 ppi. Dimensiunea mare aduce și o baterie mai mare, de la 2500 trecem la 3100 mAh, este primul smartphone cu care eu reușesc să trec ziua. Nu-l mai încarc decât peste noapte și rezistă relativ ok. Dar nu mai ești dependent de alte încărcătoare.

Capacitatea de stocare este 16/32/64 plus slot de carduri micro SD de pînă la 64GB. Cam tot ce îți poți dori. Să vedem mai jos o scurtă comparație cu prima generație.

Samsung Galaxy Note versus Samsung Galaxy Note II:

Specificatii / ModelSamsung Galaxy Note N7000Samsung Galaxy Note II N7100
Ecran:5.3 inchi - 285 ppi, Super AMOLED
rezoluție 800 x 1280 pixeli
5.5 inchi - 267 ppi, Super AMOLED rezoluție 720 x 1280 pixeli
Dimensiuni:146.9 x 83 x 9.7 mm151.1 x 80.5 x 9.4 mm
Retea:3G HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 4G LTE 700 HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 LTE 700 MHz Class 17 / 2100
Modem: HSDPA 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; LTEHSPA 21 Mbps; HSUPA 5.76 Mbps; LTE - Mbps UL, 100 Mbps DL
Procesor:Exynos - Dual-core 1.4 GHz ARM Cortex-A9Exynos 4412 - Quad-core 1.6 GHz Cortex-A9
GPU:Mali-400MPMali-400MP
RAM:1 GB2 GB
Stocare:16GB/32GB + 2GB card - maxim 32GB card16/32/64 + maxim 64GB card
OS:Android OS, v2.3.5 (Gingerbread) -
se poate actualiza la 4.0
si ne-oficial la Android 4.1
Jelly Bean
Android OS, v4.1.1 (Jelly Bean) - asteapta actualizare la 4.2
Camera foto:8 megapixeli, 3264x2448 pixeli, autofocus8 MP, 3264x2448 pixeli, autofocus
Filmare: 1080p@24~30fps1080p@30fps
Conectica:microUSB v2.0 + MHL, 3.5mm jackmicroUSB (MHL) v2.0, 3.5mm jack
Fara fire:Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot.
Bluetooth v3.0 with A2DP, EDR
NFC - Optional
GPS
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot.
Bluetooth v4.0 with A2DP, LE, EDR
NFC integrat
GPS
Baterie:2500 mAh3100 mAh
Altele:S Pen
Radio FM stereo si RDS
Corning Gorilla Glass
S Pen
Radio FM stereo si RDS
Corning Gorilla Glass 2

Galaxy Note 2 – performanțe

Am pus pe telefon / tabletă / phablet cam toate testele care au fost făcute pentru Android, doar să văd cum iese în rezultate. Fără overclocking sau alte modificări, concurează cu tabletele de 7 sau 10 inchi și este foarte rar egalat de vreun telefon, cu excepția celor care au procesorul mai nou Snapdragon S4 Pro.

În Quadrant, un benchmark disponibil pentru Android, obține 4.186 iar competitorul de pe locul doi are un pic sub, dar este o tabletă quad-core cu display de 10,1 inchi. Mai este în top un smartphone mai vechi, dar care a fost “tunat” pentru a obține un scor mare, pentru că terminalul ia în mod normal 3.800 de puncte.




Am rulat ulterior Passmark, care e disponibil și pe Android, dar și pe iOS. Aici a luat 2257 de puncte, iar iPhone 4S scoate 1900 de puncte. Revin cu punctele celui nou asap. Cel mai mare scor este pe la 2699, aparține unei tablete Samsung.

În Antutu, alt test destul de popular, Samsung Galaxy Note 2 a luat iarăși un scor extraordinar, peste 10.000 de puncte. De fapt, dacă mă gândesc bine, sunt doar șase ani de când avem procesoare quad-core pe computere. Core 2 Duo Extreme a fost primul procesor cu 4 nuclee, lansat în noiebrie 2006. Nu știu ce aveau AMD la ora aia. Dar iată, în numai șase ani avem telefoane cu procesor quad core. Computerelor le-au trebuit vreo 35 de ani să ajungă la performanța asta.

Am pus atât poze, cât și filme cu testele rulate, dacă vă interesează înainte de a achiziționa acest terminal. Oricum sunt 2/3 terminale care ajung în top, alături de tablete. Bănuiesc că le știți. Mie mi se pare mai performant Note 2 decât S3, sau poate diferența o face tocmai memoria RAM.

Galaxy Note II - locul I la benchmark
Galaxy Note II – locul I la benchmark

Video cu benchmark simultan Samsung Galaxy Note 2 versus Samsung Galaxy SIII:

Galaxy Note 2 – display și grafică

De departe, atuul numărul unu al acestui terminal este display-ul. Nu numai că este mare, dar are și caracteristicile avansate pe care le-am mai pomenit de câteva ori. Rezoluție 720p, densitate mare, Super-AMOLED. L-am pus la lucru în câteva filmulețe Full HD, atunci se vede că lucrează la maximă intensitate.

Am făcut un alt clip cu partea de video, Skyfall, Evil Dead, plus un clip Samsung, dar și un test de modem, la care iese download-ul ok, dar upload-ul cam slăbuț. Nu prea se potrivea aici, dar am vrut să reduc numărul de clipuri pentru Youtube, pentru că mai am câteva ….

Evident, nu putea lipsi și un test cu jocuri pentru telefon, câteva titluri pentru Android. Pentru că nu sunt un mare fan al jocurilor Android, am ales să încarc câteva chestii comune, plus jocurile pe care mi le-au pus juniorii, să vedem cum se mișcă prin zona de gaming. Am pus un film care cuprinde un shooter, un joc Rovio și un altul de îndemânare/acțiune. Nu sunt campion, dar vă prindeți cum arată și cum se mișcă pe Galaxy Note 2.

Știu ce o să pună anul viitor! Display Full HD, densitate apropiată de retina, procesor grafic nou…

Galaxy Note 2 – S Pen

Mi-a plăcut S Pen de la prima prezentare Samsung, cred că stylusul vechi s-a întors într-o formă nouă și este doar meritul sud-coreenilor. Chiar cred că e util la notițe, la desene, la diverse alte aplicații. Poți comenta cu stylusul pe un power-point sau poți desena pur și simplu. Are o aplicație gen paintbrush care face posibile toate astea. Poți face crop la diverse elemente din fotografie și le poți lipi peste altele.

Samsung Galaxy Note II S Pen
Samsung Galaxy Note II S Pen

Click pentru mărire…

Dar am reușit să fac toate astea eu, cu stylus-ul? Hmm, nu prea. Deși am folosit stylus și pe vremea gadgeturilor cu display rezistiv, am lucrat cu Note de mai multe ori, totuși, mi se pare incomod și nu sunt un fan. E drept, nu mi-a plăcut prea tare nici pixul, nici stiloul. Nici creionul de desen. Pentru mine controlul cu degetele este suficient și n-am timp să învăț iar creionul digital. Dar este la fel de corect faptul că nu desenez, nu iau notițe de mînă (decît dacă nu am încotro și atunci scriu oribil).

Să nu credeți că nu am încercat. Ba da, eu m-am străduit să mă joc cu el, ba am urmărit și ce fac alții cu S Pen, chiar dacă n-am stat să analizez problema în detaliu. Totuși, nu mă pot obișnui. Mă dau bătut 🙂

Am învățat să folosesc S-Pen pentru a citi mesajele SMS fără să le mai deschid separat pe toate. Sau să văd pozele din galerii pentru a găsi ceva rapid atunci când caut o fotografie. Am învățat să fac cu el capturi de ecran sau să iau notițe, să marchez locuri pe hartă… Dar să-l folosesc constant, nu mă pot obișnui.

De notat: cred în continuare că este util pentru cei care sunt obișnuiți sau le place pur și simplu. Eu rămân la touch, cred într-adevăr că vine și pe laptop sau că va fi pe televizor și pe alte aplicații casnice.

Demo:

Galaxy Note 2 – camera foto & video

După display și bateria mare, camera foto Samsung Galaxy Note 2 este unul dintre atuurile majore pe care le are noua generație Note. Iarăși, deși existe telefoane dotate cu același senzor foto, pozele cu Note 2 ies mai bine. Uite de exemplu comparat cu cele făcute cu Samsung Galaxy S3. Nu știu de ce. Poate stă mai stabil în mână, poate că au umblat la sfotware, ceva este la mijloc. Sunt fotografii bune și cu Galaxy S3, dar îmi plac mai mult astea făcute cu Note 2.

Cluj - Piata Unirii - fotografiata cu Galaxy Note II
Cluj – Piata Unirii – fotografiata cu Galaxy Note II

Click pe imagine pentru mărire.

Personal mi se pare că nu mai ai nevoie să cari o cameră foto compactă după tine. Doar dacă ești fotograf pasionat și ai un DSLR sau o cameră compată mirrorless, atunci se justifică să iei altă cameră foto. Altfel nu.

Am pus și un sample de film pe Youtube.

De asemenea filmarea Full HD este foarte bună, aici rămâne problema stabilizării sau altfel spus ai nevoie să fie stabil la filmare altfel se vede un pic aiurea. Dar măcar nu are probleme precum unele din cele mai scumpe camere foto de piață care sacadează în filmare.

Galaxy Note 2 – galerie foto și concluzii

Am pus la un loc toate pozele, cu telefon și cu testele realizate, poze făcute cu el și comparații. L-am comparat cu Samsung Galaxy S3, cu Samsung Galaxy Note 1 sau cu iPhone. În sfârșit pare și Galaxy S3 un telefon mic și subțire. În comparație cu Note.

Concluzii finale

Samsung Galaxy Note 2 rămâne după părerea mea unul dintre cele mai bune terminale smartphone la ora actuală. Dacă nu cel mai bun în momentul ăsta. Oricum, în top 5 fără discuție.

Merită banii pentru că este atât de versatil. Sfatul meu este să-l luați de la eMAG.ro. Telefonul merită și o husă pentru protecție, un toc, ceva premium, dar și o asigurare pentru telefon.