Samsung Galaxy Note 3 mi-a lăsat o impresie excelentă – rămâne terminalul anului dacă lăsăm la o parte faptul că este măricel și uităm de “pielea” de pe spate care este tot platic. Este cel mai bun smartphone acum, nu are comparație și arată mult mai bine decât versiunile anterioare. Este perfect pentru buzunarul de la sacou sau pentru ținut în poșetă, ecranul mare este foarte bun și util, are culori excelente, poți vedea un film sau poți juca un joc în cele mai bune condiții – poți scrie corect fiindcă tastele sunt suficient de mari. Are un Android rapid și foarte stabil, nicio problemă pe partea de software, camera foto este bună, iar puterea de procesare se simte în ciuda discuțiilor cum că Samsung ar fi trucat testele benchmark. De notat că experiența nu se schimbă fundamental, nu este o revoluție. Vorbim însă de evoluție la fiecare capitol.

Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3

Click pe imagini pentru a le mări…

Am avut Note 3 negru de la Samsung România, iar cel alb a ajuns la mine de la MarketOnline.ro. Ca design mi-a plăcut mai mult pe negru, e mai serios, un terminal business ca la carte. Alb, ca și S4, arată aiurea, nu se potrivește. Oricum, își face treaba bine, fie că e alb, fie că e negru.

Pro și contra Note 3

Mă știți, eu sunt fan Note încă de la lansarea de la Londra. Scriam atunci că telefonul este prea mare, dar în același timp era cel mai performant de pe piață. Tradiția s-a păstrat, iar Note 2 a ajuns la mine înaintea tuturor, mi-a plăcut și l-am folosit cu succes 6 luni. Nu face excepție nici Note 3, un terminal robust și puternic, aproape singurul smartphone de top care merită banii. Un birou mobil adevărat, mai puternic decât tabletele și mai portabil decât acestea.

Mi-a plăcut foarte mult:

– ecranul Full HD foarte bun;

– bateria foarte mare – e singurul smartphone care m-a ținut aproape 2 zile;

– puterea de procesare și grafica excelentă;

– camera foto foarte bună;

– experiența de utilizare, meniurile și interfața fără lag;

– nu am avut niciun bug sau altă problema soft – vine cu Android 4.3;

Rămâne de discutat:

– prețul rămâne relativ mare;

– dimensiunea nu este bună pentru buzunarul de la blugi;

– ar putea folosi materiale mai bune calitativ, nu doar ca imagine;

Galaxy Note 3 vs Galaxy S4
Galaxy Note 3 vs Galaxy S4

Mi se pare că arată mult mai serios decât Galaxy S4, care e și rotunjit – design-ul său nu e tocmai pe placul meu și mă bucur sincer că nu au mai rotunjit Note.

Samsung Galaxy Note 3

Samsung știa că fanii săi tradiționali se vor uita la fiecare detaliu tehnic și a încercat să îmbunătățească fiecare aspect ca să le câștige încrederea. Mă bucur că au ales să facă ecranul de doar 5,7 inch și nu au urcat la 6, o diagonală foarte mare, pe care practic o văd în acest moment ca și tabletă. Pe de altă parte, Samsung a știut de asemenea să lucreze la design și componente astfel încât terminalul pare subțire în comparație cu multe alte device-uri de dimensiuni mari. Nu am avut ocazia să testez vreun smart cover, dar cred că ar fi util să ai așa ceva și ar proteja de asemenea ecranul. Nici Galaxy Gear nu l-am văzut, dar nici nu țin special să-l văd.

De asemenea, nici anul ăsta nu m-am simțit atras de stylus și de funcțiile pe care le permite, deși recunosc că unele dintre ele par din prezentare foarte utile. L-am folosit pur și simplu ca smartphone, dacă vrei să ai un device inteligent pe care să-ți faci treaba și să ai maximum de performanță – maximum de autonomie – și tot ce vrei mereu la îndemână, pur și simplu nu are concurent. Dacă vrei două device-uri, atunci îți iei iPhone și iPad. Cam asta este ecuația despre care vorbim.

Ca experiență – chiar observi procesorul mai bun și dotările hardware peste medie. Vreau să vă scriu câteva idei despre testele benchmark trucate… Note 3 cam bate toate terminalele existente în teste și le cam bate la scor. Uite un exemplu:

Samsung Galaxy Note 3 benchmark
Samsung Galaxy Note 3 benchmark

Legat de trucarea testelor, zvonurile spun așa: că Samsung a făcut ca interfața să detecteze aplicațiile benchmark și atunci să facă overclocking pentru a scoate scoruri mai bune. Trecând peste faptul că ei au negat oficial acuzația asta, pot să vă zic o treabă: dacă telefonul scoate scorurile alea este meritul procesorului și al celor 3GB de RAM. Chiar dacă face overclocking e foarte bine. Puterea există, se poate folosi. Există acum soluții software, puteți face root și puteți controla procesorul pînă ajunge să ia foc. Un test trucat ar fi fost dacă Samsung avea un procesor prost și plătea firmele de benchmark să livreze cifre nefondate. Atunci era trucaj.

Pentru a testa teoria conspirației am rulat și benchmark-uri care nu sunt de obicei folosite. Am găsit un test din Rusia la care Note 3 iese pe locul trei. Cu alte cuvinte, nu cred teoria că ar fi trucat testele, este un smartphone puternic și atât. Oricum, după cum spun utilizatorii Apple, importantă este experiența, nu cifrele. Ce e paradoxal la Samsung și la Android este că se vând atât terminale foarte ieftine, cât și aceste vârfuri de gamă, foarte scumpe. Galaxy Note 3 este peste 3.000 de lei la toți retailerii online. Nu știu dacă o fi pe undeva la ofertă, dar este genul de smartphone care nu are nevoie de promoții pentru a se vinde.

Pe de altă parte trebuie să recunosc că terminalul este mare și nu e cel mai ușor. Chestia e fix de obișnuință și comoditate. Eu sunt obișnuit cu terminale mari, dar pe de altă parte n-aș putea ține o tabletă pe post de smartphone, am încercat, dar nu merge. Samsung Galaxy Note 3 mi se pare ok. În prima zi când am văzut seara bateria de peste 50% am crezut că este vreo defecțiune 🙂 Bateria a ținut foarte bine, iar eu sunt heavy-user. iPhone 5S rezistă la mine cam 7 ore. Galaxy S4 și generația anterioară S3/4S /4 rezistă cam 6 ore de utilizate. Pentru că sunt tot timpul online, pentru că folosesc serviciile social media, pentru că fac poze și le urc și așa mai departe. Ei bine, Note 3 a ținut pînă a doua zi la ora 16-00. Cred că pe un utilizator normal îl duce două zile lejer.

Galaxy Note 3 - display
Galaxy Note 3 – display

Terminal multimedia

Cred că principala funcție a lui Note 3 rămâne multimedia și asta datorită ecranului foarte mare și bun. Este perfect pentru a vedea un film în avion sau în tren, este bun pentru rețele sociale, pentru e-mail, documente, fotografii, dar mai ales jocuri. Fiind la jumătatea drumului dintre telefon și tabletă, Galaxy Note 3 este util tocmai pentru că stă bine în mână, încă nu este incomod, dar în același timp este mai performant, mai puternic, cu mai multă autonomie și o imagine bună. După părerea mea este util și un smartphone mai mic, eu folosesc în continuare HTC One de exemplu. Dar cu Note 3 te descurci mult mai bine și încă nu este mare.

Galaxy Note 3 - jocuri
Galaxy Note 3 – jocuri

Pentru jocuri este un terminal excelent, dar – exact cum vă spun și în cazul laptopurilor – ești mai productiv dacă lucrezi mai repede, iar Galaxy Note 3 te poate ajuta de asemenea la muncă, nu doar la distracție. Procesează mai repede orice fișier, extrage arhivele (zip, rar) mai rapid decât orice alt terminal, pentru documente ai o tastatură imbatabilă. Procesează foto sau video mai rapid, iar conexiunea la net este mare viteză, fie că vorbim de 3G/4G sau WiFi.

Camera foto nu este extraordinară, aș zice că nu se apropie de cea de la Galaxy S4. Este ok pentru utilizarea de zi cu zi, Instagram, Facebook. Nu este de lăudat, dar nici un impediment. Aș nota însă aici capacitatea senzorului de a filma Ultra HD (4K – 3840×2160 pixeli), permițând utilizatorului să îți creeze propriile filme pentru noua generație de televizoare și echipamente cu rezoluții mai mari decât Full HD. Deocamdată există pe piață puține echipamente 4K sau UHD, dar viitorul le aparține… deja unele tablete și laptopuri au ecrane cu rezoluții mari, la fel și televizoarele. O să vrei să vezi filmele și pozele personale la rezoluții foarte mari.

Este prea mare sau nu?

Am tot văzut în câteva locuri discuții privind mărimea. Cum spuneam mai sus, eu lucrez pe un terminal cu ecran de 4.7 inch, am lucrat pe 5 inch, nu mi se par mari. Mi se par tocmai bune. Din contră, cred că display-ul de 4 inch de la iPhone este foarte limitat. Dar asta este numai părerea mea. Probabil că dacă ați folosit pînă acum 4 inch și vi se pare bun, trecerea la un Galaxy Note 3 ar fi prea de tot. Este cam de trei ori cât iPhone… Cel puțin două și jumătate ca suprafață. Pentru mine, care am mâinile mari, telefonul mi se pare comod de ținut și ajung cu degetul să formez numere dacă vreau cu o singură mână. Nu ajungi cu degetul mare peste tot pe ecran, nici nu e util să ajungi, nici nu e plăcut să folosești un terminal cu o mână. Dar mă rog, fiecare cu obișnuințele sale 🙂

Deci, dacă ai mânuțe mici și ești obișnuit cu 4 inchi, rămâi în zona aia, testează 5 inch dacă te poți adapta și fă trecerea încet. Dacă ai folosit deja 5 inchi, ecranul de la Note 3 ți se va părea tot mare, dar într-un sens pozitiv. Repet, e mult mai ușor să faci orice pe acest ecran.

Galaxy Note 3 - aplicatii
Galaxy Note 3 – aplicatii

Aplicații dedicate

Terminalul vine încă de la prima ediție cu un set de aplicații dedicate realizate de Samsung. De data asta am testat S Health, mai exact Walking Mate – pedometrul integrat. Tot caut o aplicație care să măsoare cât mai exact distanța parcursă și să estimeze cât de cât corect calorii arse și chestii de gen. M-am săturat de Fitbit după ce îmi spunea la 5 dupămasa că am ars 2000 de calorii stând pe scaun. Pentru că, nu-i așa, organismul arde calorii și când stai. Runtastic mi-a pierdut datele, deși am cont și ar fi trebuit să le sincronizeze online, arată acolo tot zero barat. RunKeeper a făcut media între mersul pe jos și metroul pe care l-am luat să ajung unde vroiam. Reieșise că am mers în medie cu 45 de kilometri pe ora și am făcut 11 kilometri în 15 minute. Caut o aplicație care să stea deschisă și să se actualizeze corect, dar în același timp să ignore datele când merg cu mașina, metroul sau autobuzul. Nu să stau eu după ea. Aplicația Samsung mi s-a părut bine făcută și stabilă. Evident, are și părți enervante, are notificări push și tot așa. Dar le poți dezactiva.

Aplicația pentru notițe este foarte bună, recunoaște literele bine, poți scrie în engleză ok. De asemenea are propriile aplicații pentru desen și editare grafică, cu multe funcții ok. De asemenea, poate fi folosit cu o serie de aplicații third-party legate tot de partea de design. Photo Desk mi s-a părut mișto pentru prelucrarea imaginilor.

Samsung a creat și alte aplicații, dedicate terminalelor proprii. Printre ele Camera Ace care permite realizarea de albume foto mai bine ordonate.

De asemenea nu trebuie uitată MultiWindow – abilitatea de a folosi simultan pe ecran două aplicații.

Concluzii

La ora actuală Samsung Galaxy Note 3 este cel mai performant smartphone – dacă poți să te adaptezi la dimensiunile lui. Are un design mai bun, iar Samsung a îmbunătățit fiecare aspect al terminalului, de la design, la autonomie, la performanță. Una peste alta cred că merită luat, pentru cei care au nevoie de performanță și mobilitate este alegerea perfectă.
Terminalul are un preț de 3.199,99 lei la eMAG, la fel și la Flanco.

Galerie foto