Samsung Galaxy S 4 a ajuns la mine înainte de lansarea oficială pe piața locală. Cred că este primul review Galaxy S 4 în România, dar probabil mai sunt și alți colegi care au avut telefonul la test (pe lângă cei care numesc review  comunicatul de presă oficial). În orice caz am avut ce scrie și impresia generală este foarte bună. Dacă evenimentul de lansare global a fost pentru mine o dezamăgire și telefonul părea să fie la fel de ieftin și similar cu modelele de anul trecut, nu este. Odată ce pui mâna pe telefon, părerea ți se schimbă în bine. Într-adevăr, simți că este peste S3 sau Note2. Samsung reușește să suprindă din nou, telefonul este bine lucrat, în cel mai mic detaliu. 

Samsung Galaxy S 4
Samsung Galaxy S 4

Faceți click pe imagini pentru mărirea lor…

Ofertă! Cumpara Samsung Galaxy S 4 – 2849,99 lei…

Am scris review-ul în mai multe zile la rând. Dacă sunt idei sau paragrafe care nu se leagă, fiți îngăduitori. E deajuns să îmi semnalați orice problemă și am să o corectez. Da, este posibil să fi greșit vreo cifră, vreo literă. Dacă aveți întrebări, le puteți pune aici.

Să vedem cât de repede apare și la eMAG.ro.

Impresii pe scurt

Pe scurt, sunt mai multe surprize plăcute. Samsung nu a mai folosit de data asta materialul cel mai ieftin, deși nu vorbim nici de piele, nici de aluminiu, nici de altceva. Telefonul nu este mai mare decât S3, o să vedeți imediat în poze, dar marginile ecranului sunt mai subțiri, se vede că suprafața display-ului este mai mare. Stă foarte bine în mână, îți dă o senzație de produs premium adevărat. Este ușor și nu alunecă – și acum mai țin minte cum era să-l scap pe S3 în Dâmbovița la primele teste. Performanța este excepțională atât în OS și interfață, cât și în testele specializate. Da, la performanță stă cel mai bine, peste One, peste Optimus G. Camera foto mi s-a părut excelentă, foarte bună pentru panorame și poze în exterior, face portrete și macro ok, dar are în continuare probleme la întuneric / seară / noapte. Filmarea nu are stabilizare, tremură prea tare.
Bateria de capacitate mare se simte, treci ziua bine mersi și nu l-am ținut pe modul ecologic. Probabil poți extinde și mai mult autonomia dacă bifezi toate setările de autonomie.

Pro și contra Galaxy S4

Mi-au plăcut foarte mult:

– design-ul mai pătrat, compact, subțire pe care îl abordează S4;
– materialele mai bune, arată clar mai bine;
– performanța și autonomia sunt clar mai bune;
– camera foto este peste medie;
– sistemele noi de interacțiune dezvoltate de Samsung;

Rămân de discutat:
– avem nevoie de ecrane și mai mari?
– avem nevoie de Full HD pe smartphone?
– materialele sunt bune, dar n-ar fi mers ceva premium?
– prețul rămâne relativ o problemă;
– stabilizarea pentru filmare lipsește;

Samsung Galaxy S 4 - sub capac
Samsung Galaxy S 4 – sub capac

Hardware – prezentare detaliată

Procesorul este bun. Modelul care vine oficial pe piața din România are un procesor quad-core l 1.9 GHz Krait 300 pe chipsetul Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600. Performanța este foarte bună, iar autonomia a fost ok, repet, fără să folosesc deloc opțiunile de economisire a energiei. Are 2 GB de RAM și un accelerator grafic Adreno 320. Am să detaliez pe scurt despre fiecare. Samsung a făcut tam-tam cu Exynos Octa și cele opt nuclee care de fapt sunt patru pentru putere și patru pentru economie – idee preluată de la Nvidia de altfel. Toată lumea se aștepta ca S 4, la prețul lui, să ofere acest procesor nou, puternic, lăudat în marea majoritate de oameni care habar n-au despre ce vorbesc. Ei bine, probabil că Samsung a gândit acest procesor împreună cu chipset-ul pentru rețelele din Coreea și tehnologiile nu s-au potrivit cu cele din afară. Nici în SUA, UK sau alte piețe civilizate, Samsung Galaxy S 4 nu va veni cu Exynos Octa. Nu pînă ce inginerii lor nu realizează o nouă versiune, compatibilă. O greșeală de începători sau o chestie calculată? Samsung păstrează însă un atuu puternic pentru Note 3. Poate că Note va veni cu Exynos Octa adaptat la rețelele europene. Sau poate că nu. Poate vine S 4 Plus anul viitor.

Qualcomm Snapdragon 600 cu procesorul quad-core Krait 300 este unul din cele mai performante procesoare disponibile anul ăsta, dar nu este cel mai bun. Chestia va avea dublu efect de bumerang. Nu e nici Exynos ăla promis, nu e nici măcar cel mai bun? Pentru ce să dăm banii? În fine, știu că vor fi doar puțini care vor gândi astfel și marea majoritate vor cumpăra Galaxy S 4 doar pentru că este “cel mai nou Samsung”. Procesorul nu este nici pe departe slab. Este foarte aproape de Tegra 4 și dă rezultate excelente, iar pentru că nu există încă vreun smartphone cu Tegra 4, tot Galaxy S 4 este cel mai performant la ora actuală. Peste G Pro, peste HTC One, peste competitorii mai mici. Probabil G Pro este depășit doar pentru că a intrat la teste cu procesorul tactat la 1.7 Ghz și Android 4.1, în timp ce S 4 vine cu el la 1.9 GHz și direct cu 4.2.

Acest chipset a fost anunțat alături de o versiune mai bună, 800, dar care de asemenea va fi lansată comercial spre finalul acestui an. Probabil pînă în decembrie vom avea terminale mai performante ca și hardware pe piață, dar la ora asta nu prea sunt. Doar terminalul smartphone din combinația Asus Padfone Infinity mai oferă o performanță similară (dar vine tot la 1.7 GHz).

Snapdragon 600 este cu mult peste Qualcomm Snapdragon S4 Pro quad-core, modelul care a fost aproape un an de zile cel mai puternic din lume. Puterea de procesare crește cu 40%, iar consumul de energie scade per-total cu 40%, ceea ce permite o autonomie mai extinsă. Memoria RAM este DDR3, mai rapidă decât cea DDR2 folosită de multe terminale high-end.

Prograsorul grafic Adreno 320 este de asemenea unul din cele mai bune disponibile pe piață, dar nu cel mai bun. Bate Tegra 3 de departe, bate Mali 400 MP și este depășit de un singur model: PowerVR de la iPad și PS Vita. Este același GPU care acompania procesoarele S4 Pro.

Display-ul de 5″ Full HD este foarte bun. Un Super AMOLED Full HD cu densitate de 441 ppi, care redă culori adevărate spre deosebire de Sony Xperia Z care a ales un ecran TFT cu probleme despre care am să comentez altădată. Mai mult, display-ul este protejat cu Gorilla Glass 3 și după câteva zile de frecat prin buzunare nu avea niciun semn. E drept, mai bine pui bani deoparte și îi iei o husă. E un capitol despre accesorii mai jos.

Conectivitatea este completă. Sincer, are cam toate tehnologiile de conectare disponbile, cu fire sau fără fire. Are modem HSPA+, 4G, LTE, WiFi inclusiv noul standard 802.11 ac, Bluetooth v4.0 cu A2DP, EDR, LE (low energy). Are GPS și Glonass pentru navigație. Ca senzori, include accelerometru, giroscop, cel clasic de proximitate, busolă digitală dar și barometru (!), termometru, senzor de umiditate… În total sunt nouă senzori integrați.

Camera foto este una foarte bună. Senzorul este de 13 megapixeli, BSI (backside illuminated) cu f2.2, filmează Full HD la 30 fps și are dual-shot: posibilitatea de a filma și utilizatorul și scena urmărită, o funcție care a fost anunțată în premieră de LG la Barcelona. Ba face și poze cu tine și peisajul din față, folosind senzorul de 2 megapixeli de pe ecran. Imaginile sunt foarte bune, am pus o galerie de fotografii în diverse ipostaze mai jos. Sigur, are zgomot la ISO mare, la întuneric. Dar nici nu am avut timpul necesar să lucrez și cu setările manuale.

Bateria Samsung Galaxy S 4 este de 2600 mAh. Sunt multe de spus. Întâi că are un mod economic pe care nu am apucat să îl testez. Al doilea, că în prima zi de utilizare, după 12 ore de butonat, mai avea 25% și l-am testat în toate felurile. Aplicații, filme, camera foto, jocuri, browser, benchmark. După 14 ore avea 10% și cerea încărcător. În condiții similare de utilizare S3 și iPhone 5 m-au ținut 5 -6 ore. Mie mi se pare ok. Nu este Galaxy Note 2 care ținea două zile, nu este Razr Maxx, dar totuși, cred că treci ziua lejer. Dacă pui modul eco și dacă iei din Google Play o aplicație de optimizare a consumului, sunt convins că poate trece două zile de lucru normale. Repet, normal = fără aplicații intesive sau vizionat de filme. Utilizare normală de smartphone – Internet, mail, apeluri, SMS.

Sunt convins că o să mai am posibilitatea să testez S 4 zilele următoare și am să fac mai multe experimente legate de autonomie.

Samsung Galaxy S 4 - pe spate
Samsung Galaxy S 4 – pe spate

Galaxy S4 – teste benchmark

Am rulat testele mele obișnuite pentru Android, nu m-a dezamăgit. Bate tot atât la performanță hardware, cât și la grafică sau viteza de scriere/citire a datelor. Doar la grafică 3D este lejer depășit de tabletele Asus, evident. Dar na, nu este o tabletă în adevăratul sens al cuvântului. Grafica 3D este oricum un apanaj al jocurilor de ultimă generație. Nu este atât de folosită pe cât ne-ar place nouă să credem. Oricum, este peste celelalte terminale smartphone și la 3D.

Am rulat Antutu, care devine unul dintre cele mai populare teste benchmark. Scorurile sunt peste rivali, dar trebuie notat că și scorurile S 4 erau diferite în funcție de diverse setări. A scos și 19.000 de puncte, dar și 21.900. Nu am avut timp de root/overclocking și altele asemenea. Oricum, fără exagerări, este un smartphone cu puterea unei tablete și pentru cei care au nevoie de viteză și multitasking va fi un câștig.

Am rulat de aemenea Quadrant Standard, unde scoate scoruri peste toate terminalele Android de pe piață la ora asta. De asemenea, am rulat Passmark și a scos cele mai bune scoruri. Am pus și clipuri video, le găsiți pe contul meu de Youtube. Sau le veți găsi în curând dacă nu sunt publice încă.

În orice caz, dacă nu ați citit, S 4 este mult peste iPhone 5 în testele GeekBench, dar la performanță și HTC One sau Nexus 4 sunt tot peste terminalul Apple.

Samsung Galaxy S 4 - benchmark
Samsung Galaxy S 4 – benchmark

Galaxy S 4 – design

Când am urmărit evenimentul de lansare la nivel mondial, iar oficialii companiei sud-coreene au dezvăluit Samsung Galaxy S 4 (duplex la New York și Londra), terminalul arăta identic cu S3 sau Note 2 într-un fel care personal m-a dezamăgit. Erau deja publice Xperia Z și HTC One, cu un design nou, industrial, compact, premium. De ce să menții linia de anul trecut? Ei bine, sentimentul ăsta s-a disipat după ce am scos din cutie terminalul Samsung. În primul rând nu este mare precum Note 2, este compact, are aceeași înălțime și lățime cu Samsung Galaxy S III, iar în al doilea rând marginile sunt mai subțiri, ceea ce creează instant o impresie bună. Corning Gorilla 3 și ecranul Super-AMOLED îi dau o senzație de obiect premium, e drept că lucios, dar într-un sens bun. Colțurile nu mai sunt atât de rotunjite ca la S3, chestie care nu mi-a plăcut deloc. E bine așa. Banda de pe lateral nu cred că e aluminiu, pare tot ceva compozit, iar capacul de pe spate e tot plastic, poli-carbonat, dar când îl scoți lasă aceeași impresie că se rupe. S-a făcut doar mici modificări la layout-ul general, vedeți comparațiile de mai jos cu S3.

Pe lateral este chiar mai subțire decât Galaxy S3. Am făcut câteva comparații și cu alte terminale smartphone, cu Xperia Z sau LG Optimus G. Ecranul este foarte ok în lumina zilei, dar îl bate un pic cel de la LG. De altfel Optimus G are materialele cele mai bune, dar Xperia Z este mai subțire. În fine, chestie de gust și fiecare va alege după preferințe și bineînțeles, după buzunar.

Mai vreau să subliniez o dată că telefonul nu mi s-a părut mare. Îmi pare rău că nu am avut un Note 2 și un iPhone 5 să mai fac alte comparații, ar fi prins bine. Dar dacă vă uitați atent la finalul review-ului Note 2 găsiți comparații cu S3, care repet, are aceleași dimensiuni ca S4. Cu mult mai lat.

Samsung Galaxy S 4 - design
Samsung Galaxy S 4 – design

Aplicații software

Anul acesta, trebuie să recunosc deși nu-mi convine, Samsung și-a cam depășit toți competitorii la partea de software. Sunt și chestii futuriste, care nu vor prinde, care nu prea funcționează cum ar trebui – precum derularea din priviri sau pauză la clip când te uiți în altă parte. Da, e o tehnologie interesantă, dar nu prea se întâmplă tot ce ar trebui. În schimb, dacă telefonul este pe masă, închis și treci palma peste el, primești notificări privind apeluri – mesaje și alte informații utile fără se activeze ecranul. Chestie foarte utilă – nu consumi nici bateria inutil. La partea de derulat texte, poți face asta înclinând puțin telefonul, cum puteți vedea în videoclipul încărcat pe Youtube. De asemenea, puteți pune telefonul pe masă și derulați pozele din album doar gesticulând cu mâna – am pus și un film cu asta, altă funcție care merge destul de dificil.

Samsung Glaxy S 4 are de asemenea o mulțime de aplicații interesante. Mi-a plăcut albumul foto instant, am făcut și cu ăsta un film, separat. Mi-a plăcut de asemenea S Health, care te ajută dacă vrei să ai o viață echilibrată, sportivă, sănătoasă. Mai mult, are o aplicație specială care permite fotografierea unui text și traducerea lui în limba ta. E bun atunci când călătorești în țări străine și nu te descurci cu limba lor. Sau să traduci chestii de pe eticheta produselor. Dar și la alte aplicații.

Oricum, funcțiile astea inteligente au nevoie de experimentare pe timp mai îndelungat, nu doar pe fugă. Să te obișnuiești cu ele.

Camera foto / video

Galaxy S 4 - poze sample
Galaxy S 4 – poze sample

Am lăudat și mai sus camera foto. Ca senzor și ca software este foarte optimizată. Scoate fotografii bune cu setările potrivite și chiar pe Auto. Dar la întuneric tot este greu de utilizat, mult zgomot aiurea și alte probleme. Am pus o galerie de poze reale făcute cu telefonul aici. Filmarea mi s-a părut prea tremurată să o încarc undeva, iar pe lumină slabă se vedea chiar aiurea.

Mi-a plăcut mult dual-recordig pentru camera foto, dar nu este ceva inovator sau extraordinar. De asemenea, mi-a plăcut posibilitatea de a face GIF-uri direct din telefon. Drama Shot urmărește un subiect în mișcare și face o poză cu el în câteva ipostaze. Fain pentru diverse evenimente.

Mai sunt funcții foto pe care nu le-am testat. Și la partea de video sper să am ocazia să mai butonez în curând.

Galaxy S 4 - poze sample
Galaxy S 4 – poze sample

Câteva comparații

După cum vedeți în galeria foto de mai jos, am pus Samsung Galaxy S 4 lângă vechiul Galaxy SIII, dar și alături de Sony Xperia Z și LG Optimus G. Am făcut câteva comparații privind display-urile , dimesiunile, dar și camerele foto ale celor trei terminale. Îmi pare rău că n-am reușit cu mai multe. Data viitoare.

Mă bucur pentru că am avut ocazia să-l pun alături de S3. Pozele comparative de mai jos nu sunt cele mai bune calitativ, dar vă spun că diferența de design și de materiale se vede și se simte imediat în mână. Ecranul e mai bun, mai luminos, are un contrast mai bun. Desigur, culorile sunt și mai puternice și mai intense. Iarăși, deși din poze apreciam mai mult Xperia Z, când le-am văzut unul lângă altul mi-am dat seama că balanța înclină spre S 4.

Samsung Galaxy S 4 versus Samsung Galaxy SIII
Samsung Galaxy S 4 versus Samsung Galaxy SIII

Update: Cumpara Samsung Galaxy S 4 – 2849,99 lei…

Detalii tehnice complete

Detalii tehniceSamsung Galaxy S 4:
Display:Super AMOLED 5.0 inch 1920 x 1080 pixeli - Corning Gorilla Glass 3
Procesor: Krait 300 Quad-core 1.9 GHz / APQ8064T Snapdragon 600
RAM:2 GB DDR3
GPU:Adreno 320
Memorie interna:16 /32 / 64 GB
Card de memorie:pina la 64GB
Interfata de utilizare:TouchWiz UI
Camera foto13 megapixeli, 1080p@30fps
Retea:LTE/4G, HSPA+ dual carrier
Wireless:WiFi b/g/n/ac , Bluetooth v4.0, GPS & Glonass,
OS:Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean)
Dimensiuni:136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Greutate:130 g
Baterie:Li-Ion 2600 mAh
huse pentru Samsung Galaxy S 4
Huse pentru Samsung Galaxy S 4

Accesorii pentru Galaxy S 4

Ca de obicei, când vine vorba de terminale premium care costă o mulțime de bani, vă recomand accesoriile suplimentare care să protejeze telefonul și să-i crească valoarea. Aveți nevoie de o husă, eventual cu capac, care se deschide orizontal sau vertical. Astfel, Galaxy S 4 este protejat în buzunar sau în geantă, nu se zgârie de la chei, de la alte obiecte. Dacă se întâmplă să cadă pe jos, se poate strica, dar nu are semnele urâte pe care le-ai putea face dacă se întâmplă să îl scapi fără nimic de protecție. Am avut ocazia să testez câteva accesorii SGS4 de la MobileDirect. Mi-au plăcut husele Cubz colorate, chiar și cea roșie arată excelent, dar și cea albă. Mi-au plăcut cele de tip flip, cu deschidere verticală, cea neagră de exemplu. Sunt și unele premium, Book Type, De asemenea, pentru cei mai tineri există o husă de silicon ieftină. Sunt huse utile care permit și poziționarea telefonului ca monitor pe birou. Mai multe detalii despre ele găsiți aici.

În mod sigur ai nevoie pentru Galaxy S 4 încărcător de mașină, dar norocul face să fie compatibil cu aproape orice încpărcător micro USB. De asemenea, ai nevoie pentru călătorii de o baterie externă, o să scriu și despre astea zilele viitoare.

Galerii multimedia

Am adăugat la review-ul Samsung Galaxy S 4 mai multe galerii foto: poze cu telefonul, poze făcute cu el, dar și comparații și accesorii. La final câteva videoclipuri și link-ul spre contul meu de Youtube unde găsiți mai multe.

Prezentarea telefonului

Poze făcute cu camera Galaxy S 4

Comparații cu alte modele

Accesorii Galaxy S 4

Filme cu terminalul

Prezentare generală pentru design și interfață:



Galaxy S 4 – display – filme Full HD:



Am băgat niște jocuri, dar am selectat acum Bad Piggies 🙂



Alte filme găsiți aici.