Sony Vaio Z mi-a ajuns la teste destul de târziu, nu este modelul nou, ci chiar cel lansat în toamnă, când a fost anunțat drept “cel mai scump laptop business” de pe piața locală cu un preț de 12.000 de lei. Acum, dacă nu mă înșel, a fost ieftinit pentru că s-a lansat noul Vaio Z cu o serie de îmbunătățiri. L-am pus la o serie întreagă de teste pentru a înțelege de ce ar vrea cineva să plătească atâția bani pe un laptop care nu oferă o performanță extraordinară sau vreo tehnologie nouă și nemaivăzută. O să vă împărtășesc mai jos care sunt concluziile mele legate de Vaio Z.

Sony Vaio Z review
Sony Vaio Z review

Click pe poză pentru mărire. Prețul laptopului este: 9999 lei
Galerie foto:

[nggallery id=343]

Sony Vaio Z

Laptopul Sony vine cu un accesoriu pentru birou neașteptat și care pune unele semne de întrebare. Dock-ul cuprinde o unitate optică, placa grafică și o serie de porturi suplimentare. Da, el este util pentru momentele când ai de lucru și ți-ar prinde bine să ai mai multă putere. Da, este bine că laptopul în sine este mai ușor. Dar ce faci dacă ai de lucrat acasă? Renunți la putere/productivitate sau mai cumperi un dock și pentru acasă? Asta e prima problemă pe care o pune dock-ul.

Sony Vaio Z fără dock are dimensiunile unui ultrabook, fără designul metaloc și fără să se prezinte ca ultrabook. Dar nu are procesor ULV, ci unulde voltaj normal foarte ok, de găsit în laptopurile desktop-replacement. Core i7 2620M, dual-core la 2,7GHz, care poate fi dus automat la 3,4GHz prin Turbo Boost. Puterea se simte comparat cu alte procesoare, am să vă arăt și niște teste mai târziu. Totuși, nu este cel mai puternic procesor disponibil pentru un laptop.

Stocarea este pe SSD, alt lucru care se simte. Eu am testat modelul 256GB, este ok, suficient, îți iei un HDD extern dacă vrei să ții toate arhivele, nu trebuie să le ai pe laptop.

Ecranul de 13,1 inchi nu este Full HD, ci 1600×900 pixeli. Se vede ok, dar trebuie spus că noua generație vine cu Full HD. Mă bucur că nu este înconjurat cu marginea lucioasă specifică laptopurilor business. Nu lucește nimic pe Vaio Z.

Tastatura este foarte bună, comodă, cu toate butoanele la locul lor. Este una dintre cele mai rapide tasaturi, am putut scrie o mulțime de articole foarte rapid. Și TouchPad-ul este ok, deși uneori te mai încurci în click dreapta…

Dacă laptopul are grafica asigurată de Intel HD Graphics 30000, dock-ul include o placă grafică AMD Radeon HD 6650M cu 1GB dedicați de memorie DDR3. Este o placă video decendă, dar iarăși este de nivel mediu. Nu este un produs de top.

Dotările hardware sunt de nota 8,5 – [rating:8.5]
Display-ul ia nota 9 – [rating:9]

Sony Vaio Z – design

Mi-a plăcut design-ul, nu este nici clasic, nici extra-plat, ci mai degrabă seamănă cu un avion stealth al Pentagonului. Din punctul meu de vedere este de preferat design-ul cu linii ascuțite, drepte, comparat cu rotunjirile inutile, care dau laptopului un aer de grosime inutilă. Materialele pe exterior sunt ok, fibră de carbon – rezistentă și ușoară – metale lucioase. Logo-ul Vaio continuă să fie prea mare pe capacul din spate.

Sony Vaio Z - design exterior
Sony Vaio Z - design exterior

Pentru design îi dau nota 9 – [rating:9]

Sony Vaio Z – benchmark

Pentru a vedea dacă dotările hardware menționate sunt cu adevărat utile, cel mai simplu este să rulezi un benchmark. Problema este că există 100 de soft-uri de benchmark și nu poți compara peste tot rezultatele. Așa că am ales o singură soluție, NovaBench, pe care am rulat-o pe mai multe sisteme pentru a vedea scorurile obținute.

Pe un netbook cu Intel Atom la 1,6GHz, single core, scorul a fost 150 de puncte. Pe un Asus cu procesor Core i3 din prima generație, 4GB de RAM și placă video AMD de 1GB, scorul a fost fix 500 de puncte. Pe U36SD care are Core i5 din noua generație, 4GB de RAM și placă video Nvidia Geforce GT520M 1GB, scorul a fost 550 în Power Saving mode și 575 de puncte în Max Performance.

Sony Vaio Z a scos 688 fără dock, deci fără placa grafică suplimentară. Cu dock însă a luat 801 puncte, un scor foarte ok pentru laptop.
Vaio Z -scor fara dock

Cu dock:

Vaio Z - scor cu dock
Pe site-ul Novabench sunt scoruri de pînă la 3.200 de puncte, dar vorbim de sistem customizate pentru gaming, minim 16GB de RAM, maxim 32GB – procesoare quad-core și multe altele.

Scorul mediu este 731, iar cel mai mic scor din clasamentul lor este de 50 de puncte. Nivel mediu pentru laptopul Sony Vaio.

Nota 7 – [rating:7]

Sony Vaio Z – alte detalii

Pe lângă dock, laptopul Vaio include ca accesoriu o husă din piele, foarte bună pentru directorii executivi care s-au obișnuit cu mapa sub braț. Mi s-a părut prea masivă, chiar grea. Este utilă ca să nu-l zgârii sau să-l lovești, dar nu este “cool”.

Laptopul Sony Vaio este foarte ușor, un bonus care nu trebuie ignorat. Are doar 1,17 kilograme, fiind într-adevăr de greutatea unui ultrabook. Dar asta fără dock, fără alimentator, pe care s-ar presupune că le lăsăm la birou. Autonomia maximă este cam 5 ore și 20 de minute, bun comparat cu 90% din laptopuri, dar de asemenea nu este suficient pentru ultima generație de portabile.

Bateriei îi nota 8 [rating:8].
Iar pentru portabilitate, nota 9 [rating 9].

Concluzii

Este un laptop business ușor, subțire, premium cu design special și fibră de carbon. Destul de putenic pentru office și ceva filme sau jocuri de nivel mediu. De fapt, majoritatea dotărilor sunt de nivel mediu. Probabil este un sistem dedicat celor care țin să se arate cu un Sony Vaio în mână – logoul mare de pe cap spune exact asta. Da, este un produs scump cu care noi, românii, vrem să ne afișăm.

Prețul este foarte mare, chiar și redus la 9999 lei. De fapt, prețul îi va scădea media finală 🙂

Nota 7 [rating:7]

Sistemul ia o medie generală de 8,2 : [rating:8.2]