Dacă există un adevăr probat şi neschimbat despre Internet şi Social Media atunci acela este faptul că se schimbă mereu şi cu o viteză ameţitoare. De câţiva ani, Internetul înseamnă expansiunea masivă a conţinutului, diversificarea modurilor de transmitere a informaţiei, creşterea aşteptărilor din partea utilizatorilor, creşterea specializării, complexităţii şi interconexiunii conţinutului precum şi recunoaşterea importanţei calităţii.
Content marketing engineer
Anul acesta, pentru cei care-şi construiesc cariera prin şi pe baza lui Google, realitatea înseamnă conţinut de calitate. Sau cel puţin acesta este mesajul transmis în articolele despre algoritmii Google: scrieţi conţinut de calitate şi totul va fi bine.
Se înţelege de la sine că cei care scriu pentru net sunt în acest moment în centrul atenţiei. Dacă acum câţiva ani a fi copywriter pentru web era ultima moda şi un job cu perspective multiple, anul acesta a fi copywriter şi a scrie text optimizat pentru Google nu mai e de ajuns. Anul acesta se caută “content marketing engineers”.
Content marketing engineer sau inginerul de conţinut este acea persoană care creează şi optimizează multiplele forme de conţinut web necesare pentru a atrage consumatorii sociali, pe baza datelor obţinute folosind unelte de analiză (traducere după http://contentmarketinginstitute.com).
Inafară uneltelor de optimizare pentru motoare de căutare care îi transmit în continuare pentru ce cuvinte cheie să scrie articole, un content engineer trebuie să se mai bazeze şi pe unelte de tip social media şi web analytics. Asta pentru că este nevoie să ştie ce tip de conţinut atrage vizitatorii, ce anume îi interesează şi emoţionează din marele web. Cu alte cuvinte, trebuie să simtă pulsul Internetului, să fie un analist desăvârşit şi cu o capacitate creativă peste medie.
Content engineering înseamnă combinaţia dintre SEO, PR şi content marketing. Înseamnă, mai mult decât oricând până acum, orientarea către vizitator şi nu către Google. Ce vor scrie content marketing engineers în 2013? Umblă vorba că articole lungi şi de calitate, formate interactive şi conţinut orientat către rezolvarea problemelor internauţilor.
Ce măsoară inginerii de conţinut în 2013? Poziţia pe care ne aflăm pentru cuvintele cheie targhetate nu mai este de ajuns. 2013 este anul orientării pe orizontală. În locul targhetării de cuvinte cheie foarte populare, cu un număr mare de căutări, 2013 înseamnă orientarea către un număr cât mai mare de cuvinte cheie de nişă şi strategie long-tail. Este anul în care, în loc să căutăm cuvinte cheie vedetă, continuăm în mod oficial să construim portofolii de cuvinte cheie diverse şi nişate, pentru că 80% din trafic provine de acolo.
Lucian Avădăni este Manager de Proiect la uCoz, un constructor de site-uri, bloguri și forumuri gratuite în limba română cu peste 1 milion de utilizatori, ce încurajează consumatorii de Internet din România să-și micșoreze timpul petrecut pe rețelele sociale și să-și creeze un website gratuit din proprie inițiativă.
Cam cat ma costa sa fac vizibila pagina web ?
 
Știam că SEO se transformă în altceva, dar nu îi știam denumirea. Sună foarte pompos Content Marketing Engineer, iar asta înseamnă că copywritingul devine mult mai interesant fiindcă trebuie să îți pui mintea la treabă pentru a menține utilizatorii interesați de ceea ce scrii.
Din fericire, făceam asta și înainte de denumirea să apară termentul de CME.
 
Complicat al naibii acest subiect. Trebuiesc strategii pentru long-tail, intr-adevar. Pe blogul meu, intrarile din Google vin aproximativ 90% doar pe long-tail (3-4 cuvinte). Articol lung sau scurt – cel lung capata o atentie mai marita din partea G, chiar daca uneori sunt insirate propozitii doar sa „speli varza”. Google vede timpul petrecut de vizitator pe pagina, iar asta e unul dintre factorii care influenteaza calitatea notata de G pt acea pagina. Articolul lung tinde sa dureze in timp, pt ca va fi sustinut prin link-uri de catre altii – vezi link bait. Articolul scurt poate avea boom-ul necesar, dar intr-un an de zile nu mai auzi de el.
La inceput eram disperat sa invat SEO.. SEO..SEO.. dar uneori e greu de inteles. Uneori pare doar un mit. Cele mai bune articole care imi aduc trafic, sunt cele neoptimizate. S-a intamplat sa pun doar titlul perfect. Atat. Continutul e exact ce cauta utilizatorul, dar in pagina nu e nimic optimizat. Este scris la viteza, n-are mai mult de 400 -450 cuvinte, dar aceste articole imi aduc trafic.
Am si articole optimizate la maxim, in sensul ca le-am optimizat cat s-a putut de bine, dar fara sa incal vreo regula. Ghiceste.. nu ma ajuta la nimic.
Tot secretul e.. nu exista unul. Trebuie sa prinzi cel mai inspirat titlu care e relevant cu continutul. Succes garantat. Daca prinzi long-tail-uri bune in titluri, te-ai scos.
 
@Nicu – Dacă dorești optimizare SEO, există numeroase firme și freelanceri care te pot ajuta. La o primă căutare, gasești răspunsul pe portalul Ulise: http://www.ulise.ro/optimizare-seo
@Stefan-Geek Blog – Permanent, ceea ce facem se modifică permanent iar acum, se pare, SEO-ul a ajuns la borna CME deși nu există o tranziție clar definită. Aglomerația din ce în ce mai mare de pe web împinge copyrighterii să fie din ce în ce mai creativi dar mai ales, utili.
@Alexandru Ionut – și G își modifică ocazional mecanismele, astfel încât cea mai relevantă sursă rămâne conținutul pe care și-l dorește utilizatorul/cititorul, într-un sincron cu titlul ales inspirat. PR-ul de care aminteam, este legat mult și de Social Media și cum poate capacitatea virală a acestor rețele să completeze SEO-ul, din perspectiva intereselor utilizatorilor.
 
SEO ramane tot SEO. Adica optimizare pentru motoarele de cautare. Nu exista „fa continut si google va observa”, acestea sunt povesti, deoarece se bazeaza pe premiza ca toate site-urile sunt corecte si nu practica SEO.
Continutul este important, felul in care il optimizezi e insa si mai important.
 
@Nicu: Care site? deoarece apare ca site-ul dvs. este suspendat… Ar fi pacat sa investiti bani in optimizare intr-un site pe care nu aveti de gand sa il pastrati.
Spor!
 
Salut, optimizarea pentru motoarele de cautare functioneaza. Singura problema este ca trebuie sa inainte de toate sa tintesti cuvintele cheie potrivite.
Ceea ce uitam sa precizam este nivelul de competitie a unui cuvant cheie. Pentru termenii de cautare precum long tail keyword, nivelul de dificultate este mai redus. De preferat este sa verificati nivelul de dificultate a unui cuvant cheie inainte de a-l folosi.
Exista un adevarat proces in gasirea si folosirea cuvintelor cheie. Iata sistemul pe care eu il folosesc:
• identific un cuvant cheie coada potrivit pentru site-ul meu
Acest lucru e dificil. Vrei sa scrii despre un anumit subiect, insa ai nevoie de un cuvant cheie care sa reprezinte acel subiect. Gasirea unui termen de cautare potrivit uneori poate fi o adevarata misiune. Depinde de posibilitatile nisei, de ceea ce se cauta, etc…
• verific volumul de cautari
E logic faptul ca un termen fara cautari, nu va genera trafic. Asa ca respectivul termen de cautare trebuie tastat de lume in Google, motoarele de cautare. Conteaza ca termenul respectiv sa aiba un volum decent de cautare.
• Verific nivelul de dificultate a acelui termen de cautare
Pentru unele cuvinte cheie au rankat site-uri cu autoritate. Daca s-a intamplat asta, atunci dificultatea a crescut dramatic. Fiind la inceput, nu vei avea nici o sansa in fara site-urilor mari. Termenul de cautare este prea competitiv? Atunci alege altul. Chiar daca are un volum de cautari mare, tot e inutil. Nu vei aduce trafic decat dupa ce vei construi o sumedenie de link-uri.
• Verifica intentia comerciala a acelui termen de cautare
Acest punct este obligatoriu de respectat doar daca vrei sa faci bani dupa ce aduci trafic din acel termen de cautare. Poti ranka pentru cuvinte pur informative. De asemenea, este posibil sa gasesti un cuvant cheie pentru SEO care contine intentie comerciala.
Aceasta este o dorinta a vizitatorului de a cumpara.
• Construieste continut relevant in jurul acelui termen de cautare
Credeai ca s-a terminat totul? De aici incepe partea cea mai dificila. Sa concepi continut potrivit care sa se armonizeze cu acel cuvant cheie. E foarte aiurea sa cauti ceva, insa in realitate sa gasesti alceva.
Aceiasi senzatie o vor avea si vizitatorii tai atunci cand incerci sa maschezi anumite cuvinte cheie intr-un continut nepotrivit.
• Optimizeaza intern pagina
Dupa tot acest efort, trebuie sa optimizezi corect pagina. Aici, lucrurile sunt mai simple. Trebuie sa implementezi cuvantul cheie in anumite locuri in continut.
• Promoveaza continutul
De aici, incepe partea cea mai dificila. Ai nevoie de link-uri. Vei obtine aceste link-uri dupa ce incepi procesul de promovare. E dificil sa convingi unii webmasteri sa puna link catre tine.
Consider personal ca e cea mai dura parte din SEO.
Eu am prezentat totul foarte sumar. In realitate, SEO este un domeniu extrem de vast si chiar dificil. Traficul vine foarte greu, insa pe termen lung avantajele sunt extraordinare.
Succes!
•