Dacă există un adevăr probat şi neschimbat despre Internet şi Social Media atunci acela este faptul că se schimbă mereu şi cu o viteză ameţitoare. De câţiva ani, Internetul înseamnă expansiunea masivă a conţinutului, diversificarea modurilor de transmitere a informaţiei, creşterea aşteptărilor din partea utilizatorilor, creşterea specializării, complexităţii şi interconexiunii conţinutului precum şi recunoaşterea importanţei calităţii.

seo content ingineer

Content marketing engineer

Anul acesta, pentru cei care-şi construiesc cariera prin şi pe baza lui Google, realitatea înseamnă conţinut de calitate. Sau cel puţin acesta este mesajul transmis în articolele despre algoritmii Google: scrieţi conţinut de calitate şi totul va fi bine.

Se înţelege de la sine că cei care scriu pentru net sunt în acest moment în centrul atenţiei. Dacă acum câţiva ani a fi copywriter pentru web era ultima moda şi un job cu perspective multiple, anul acesta a fi copywriter şi a scrie text optimizat pentru Google nu mai e de ajuns. Anul acesta se caută “content marketing engineers”.

Content marketing engineer sau inginerul de conţinut este acea persoană care creează şi optimizează multiplele forme de conţinut web necesare pentru a atrage consumatorii sociali, pe baza datelor obţinute folosind unelte de analiză (traducere după http://contentmarketinginstitute.com).

Inafară uneltelor de optimizare pentru motoare de căutare care îi transmit în continuare pentru ce cuvinte cheie să scrie articole, un content engineer trebuie să se mai bazeze şi pe unelte de tip social media şi web analytics. Asta pentru că este nevoie să ştie ce tip de conţinut atrage vizitatorii, ce anume îi interesează şi emoţionează din marele web. Cu alte cuvinte, trebuie să simtă pulsul Internetului, să fie un analist desăvârşit şi cu o capacitate creativă peste medie.

Content engineering înseamnă combinaţia dintre SEO, PR şi content marketing. Înseamnă, mai mult decât oricând până acum, orientarea către vizitator şi nu către Google. Ce vor scrie content marketing engineers în 2013? Umblă vorba că articole lungi şi de calitate, formate interactive şi conţinut orientat către rezolvarea problemelor internauţilor.

Ce măsoară inginerii de conţinut în 2013? Poziţia pe care ne aflăm pentru cuvintele cheie targhetate nu mai este de ajuns. 2013 este anul orientării pe orizontală. În locul targhetării de cuvinte cheie foarte populare, cu un număr mare de căutări, 2013 înseamnă orientarea către un număr cât mai mare de cuvinte cheie de nişă şi strategie long-tail. Este anul în care, în loc să căutăm cuvinte cheie vedetă, continuăm în mod oficial să construim portofolii de cuvinte cheie diverse şi nişate, pentru că 80% din trafic provine de acolo.

Lucian Avădăni este Manager de Proiect la uCoz, un constructor de site-uri, bloguri și forumuri gratuite în limba română cu peste 1 milion de utilizatori, ce încurajează consumatorii de Internet din România să-și micșoreze timpul petrecut pe rețelele sociale și să-și creeze un website gratuit din proprie inițiativă.