Acesta este un guest post scris de Gabriel Ursan de la GSMRo.ro.

De cand cu atatea super-smartphone-uri existente si pe piata din Romania, foarte multi oameni incep sa-si faca diverse calcule legate de posibilitatile de achizitie. Dupa mai multe variante si “trageri de linie” apare destul de des intrebarea: oare sa fac un efort financiar si sa-mi iau telefonul la liber, adica fara conectare, sau sa-mi iau telefonul la abonament si platesc eu … ? Am citit pe destule siteuri si bloguri unele comentarii destul de pripit scrise si calculate si am zis ca niciodata un astfel de articol nu strica. Hai sa vedem pe scurt cateva avantaje si dezavantaje ale achizitiei unui smartphone (nu ma refer la un telefon obisnuit) la liber sau la abonament:

Samsung Galaxy S2
Samsung Galaxy S2

ABONAMENT

Avantaje:

 • Smartphoneul costa mult mai putin – e ca si cum ti l-ai lua in rate, dar ai primi si o oferta buna de comunicare pe toata perioada contractuala (nu fa calculul ala cu … cat dai pe luna inmultit cu numarul de luni si adunat cu pretul initial al telefonului pentru ca orice fiinta cat de cat rationala intelege ca e total irelevant un astfel de calcul atata timp cat operatorul nu-ti ofera numai telefonul de banii aia ci si o oferta de comunicare pe care oricum ai da bani lunar … ca doar nu ti-ai luat smartphone sa te uiti la el, nu?).
 • Ofertele de abonament presupun o cantitate indestulatoare de minute, SMSuri si MB de trafic – riscul de a face costuri suplimentare e mai mic si nici nu esti pus in situatia jenanta de a sta cu ditamai` smartphone-ul pe masa, iar cand prietenii te roaga sa cauti ceva pe Google intri in pamant de rusine ca ti s-a terminat creditul sau optiunea cu MB.
 • ofertele de abonament pe o anumita perioada contractuala presupun niste beneficii de fidelitate (puncte, bani, etc.) cu care iti poti lua pe la sfarsitul contractului un alt smartphone si mai si, la pret poate si mai mic – sadeste ceva azi ca sa ai mai tarziu.

Dezvantaje:

 • Pretul mare al abonamentului lunar – s-ar putea sa ai parte de mai multe resurse de comunicare decat ai nevoie si s-ar putea sa platesti mai mult decat ti-ai bugetat pentru ca … cu cat e mai mare pretul abonamentului, cu atat mai mic e pretul telefonului, iar tu iti doresti un pret mic la telefon, nu?
 • Perioada contractuala cu care esti “legat” pe cat semnezi – 12 sau 24 luni!
 • Intarzierea cu care (mai des intalnit acest caz la Android) primesti anumite upgrade-uri pentru sistemul tau de operare – a fost “branduit” de operator inainte sa-ti fie vandut (nu e valabil in toate cazurile, dar in marea majoritate asa se intampla – mai ales pe exclusivitati).

La liber

Avantaje:

 • Folosesti solutia de comunicare pe care o ai deja – abonament sau cartela preplatita.
 • Telefonul vine cu software-ul original, nu si-a bagat nasul nimeni in personalizarea excesiva a acestuia.
 • Anumite magazine online sau offiline pot avea conditii de livrare si mai ales de garantie mult mai ok decat in alte parti. Dupa ce cumperi te poti razgandi, poti cere bani inapoi mai usor, etc.
 • Daca pretul e prea mare, exista si sisteme de creditare ok ca alternativa.

Dezavantaje:

 • Pretul mai mare al telefonului care nu vine pentru buzunarele din Romania – vine exact cu pretul cu care a fost importat in Romania.
 • Daca folosesti o cartela preplatita, traficul de date iti poate consuma foarte repede creditul daca nu ai o optiune cu MB activata.
 • Daca folosesti un abonament cu o configuratie necorespunzatoare pentru nevoile smartphone-ului tau de conectare la internet, te poti trezi cu un cost suplimentar urias!

Daca intoarcem intrebarea “liber sau abonament ?” pe toate partile, cu siguranta putem vorbi la nesfarsit. De aceea, acest articol a fost publicat pe un blog: ca sa se comenteze si sa se discute :)!

P.S. Daca v-a placut, dati-mi de stire si cu bunavointa lui Dan 😉 va mai scriu si aici din cand in cand. Multumesc!