Guest-post scris de Mihai Palantin – www.madmike.ro.

Săptămâna trecută am primit  în teste o tabletă lowcost, concepută de un brand mai mult sau mai puțin notoriu, GoClever. Trebuie să precizez încă de la început că ultima mea experiență cu un produs GoClever, și anume un GPS Navio400, pentru care am pregătit și un review dar nu am avut timp să-l și prezint, mi-a lăsat un gust amar.

GoClever Tab A73
GoClever Tab A73

Totuși, este prima tabletă din gama GoClever ce întră în posesia mea pentru teste, pentru o perioadă limitată ce-i drept, dar suficientă pentru a-mi face o impresie generală în urma utilizării intense a acestei tablete de 7 inch. Să începem prezentarea…


 
Orice produs lowcost poate fi remarcat de la o poștă în situația în care vă veți opri câteva secunde să analizați ambalajul respectiv conținutul acestuia. Dacă la exterior cutia în care tableta a fost împachetată arată destul de bine, nu pot spune același lucru despre modul în care a fost ambalată sau așezată în cutie, fiind împachetată într-o punguliță simplă de plastic. Până și acel GPS pușcat despre care vă vorbeam mai sus ce costă numai 200 Lei vine împachetat într-un săculeț din material sintetic.


 

Trecând peste acest aspect, mai puțin plăcut ce-i drept, vreau să precizez că tableta vine însoțită de două cabluri, unul MiniUSB-USB (Tată-Tată) destinat transferului de date și unul MiniUSB-USB (Tată-Mamă), destinat conectării unor perifece utile gen tastatură, mouse, memory stick etc. Cât despre „maculatura” cu care vine însoțită tableta nu vreau să intru prea mult în amănunte deoarece orice lucru nou mie îmi place să-l descopăr eu pas cu pas și nu să citesc din cărți ce ar trebui sau nu să facă.

Prezentarea tabletei


 
După cum probabil ați aflat dacă ați citit cu atenție cele relatate mai sus, tableta ar fi trebuit să aibă un display ce în mod normal ar fi trebuit să măsoare 7 inch. De ce spun asta? Pentru că o bună parte din display, este acoperită de rama de plastic ce face parte din carcasă, și numai 7 inch nu rămân în cazul în care numai acea, hai să-i spunem ramă, măsoară circa 2-2.5cm, adică, aproape 1 inch. Din păcate, rama estompează o bună parte din display, destul de redus ca și dimensiune ce-i drept, ce putea fi folosit pentru a oferi un spațiu de lucru mai extins. Puteți observa acest lucru comparând tableta Asus EeePad Transformer.


 
La capitolul afișaj, culorile vor părea destul de vii la prima vedere, în cazul în care folosiți o tabletă pentru prima oară, deoarece GoClever TAB A73 este capabil să redea culorile în 16Bit, la o rezoluție de 800×480 pixeli. În cazul în care ați folosit și o tabletă mai performantă, ca de exemplu iPad 2 sau Asus Transformer, veți vedea diferențe semnificative la capitolul calitate imagine deoarece Asus Transformer spre exemplu poate reda imagini în 24Bit, cu o luminozitate mult mai mare, oferind culori mult mai bogate și cu mult mai multe nuanțe. Însă repet, în cazul în care această tabletă va fi primul astfel de gadget cu care interacționați, veți fi mulțumiți de nuanțele de culori oferite.

 
Totuși această tabletă destul de micuță la capitolul dimensiuni, deoarece haideți să fim serioși, de la 7 inch la 10.1 inch este o oarecare diferență, chiar evidentă, ce nu poate fi trecută cu vederea, prezintă și anumite avantaje, în sensul că în situația în care aveți niște mâini mai solide, o puteți manevra cu o singură mână. În plus, este mult mai portabilă decât o tabletă de 10.1 inch, fiind ceva mai ușoară, deci mai simplu de transportat, iar din punctul meu de vedere, atât timp cât veți folosi această tabletă la verificatul mail-ului, navigarea pe diferite site-uri sau vizionarea unui clip pe YouTube, 7 inch sunt suficienți, asta este tot ce pot spune.


 
Să vorbim puțin și despre TouchScreen, nu? Ei bine, touchscreen-ul m-a impresionat prin modul în care răspunde la comenzi. Deasemenea, multitouch-ul în 5 puncte te ajută să tastezi în timp real folosind tastatura virtuală. Apropo, și tastatura virtuală m-a impresionat prin modul în care sunt poziționate tastele, deși ceva mai mici față de Asus Transformer, eu spun că ceva mai „comode”, deoarece fiind mai mică, îmi permite să tastez mult mai rapid folosind ambele mâini.

 
La capitolul performanța tabletelor nu voi intra foarte mult în detalii ci voi puncta doar esențialul. GoClever TAB A73 prezintă un procesor Cortex A8 ce rulează la o frecvență de 1Ghz. Deși în specificații producătorul susține că tableta este capabilă să ruleze clipuri în format HD sau SuperHD, care presupun că înseamnă FullHD, eu vreau să susțin contrariul, în urma testelor efectuate. Din păcate, tableta nu este capabilă să ruleze fluent un clip în format HD (720p), rezultând undeva la 5-10 cadre pe secundă, adică extrem, extrem de lent. În schimb, vă puteți bucura de clipurile SD (640x480p) ce le rulează constant și fluent la 25FPS+, adică normal.


 
Deasemenea, deși din specificații am rămas puțin impresionat de memoria operațională ce vine pe această tabletă, ce măsoară 512MB DDR3, ulterior când am supus-o la proba practică, am rămas dezamăgit. De ce? În primul rând, acel tip DDR3 nu știu „cât de DDR3” este deoarece niciunde nu indică acest lucru, și refuz să cred că GoClever ar fi adoptat o asemenea memorie în fața concurenței oferite de iPad, Galaxy TAB sau Asus Transformer. Refuz să cred.
În plus, asta nu e totul. Memoria de 512MB prezentată în specificații, este de fapt de numai 315MB, din care puteți folosi între 150 și 190MB pentru aplicații, restul până la 315MB fiind ocupați de sistemul de operare. Ciudat nu? Tableta spune asta și nu eu. Convingeți-vă singuri!


 

Pe lângă asta, nici capacitatea de stocare de 4GB ce este prezentată în specificații nu este deloc de 4GB. Dacă stăm să adunăm Internal Storage (0.99GB) cu SD Card (1.8GB), care atenție, SD Card nu este un card extern atașat tabletei ci tot o parte din memoria ei internă. Deși nu știu de ce a fost separată în acest mod, va rezulta un total de aproximativ 2.7GB spațiu de stocare, și asta cu tot cu sistemul de operare. Până la 4GB parcă mai este puțin, nu?
Placa de captură WiFi deasemenea este și ea cam slăbuță, în sensul că având router-ul în numai 2 camere distanță, semnalul perceput de tabletă era undeva la 2/5 bețișoare. O rază de acțiune a WiFi-ului o estimez undeva la maximum 30 metri. Bineînțeles, nu se poate compara cu Transformer-ul, dar nici prețul care este de 3 ori mai mic nu se poate compara.

 

Trecând de la „performanțe” la design, din nou, am să fac referire de această dată la camera foto/video disponibilă pe această tabletă. Nu voi intra în detalii, pentru a vă prezenta o cameră VGA, ci mă referi strict la modul, cel mai prost posibil, în care a fost poziționată pe tabletă. Credeți că ar fi poziționată undeva în centru nu? Vă înșelați! Camera este poziționată chiar în partea dreapta, mai exact, colțul dreapta sus. Acum, sper că v-ați prins că nu o veți putea folosi pentru o videoconvorbire pe Skype sau Messenger, nu? Nu de alta, dar ar trebui să țineți tableta într-o poziție în care nu ați mai putea să vedeți afilajul de pe display… Cât despre calitatea imaginilor, nu vreau să intru în detalii. Uitați o captura mai sus 🙂


Acumulatorul în schimb este relativ bun, ba chiar peste așteptările mele să fiu sincer. După ce a fost formatat, acumulatorul a rezistat în timp ce a fost utilizat intensiv cu funcțiile WiFi și GPS pornite aproximativ 5h:30m. Nu știu care sunt standardele altora, însă pentru mine această valoare este mulțumitoare, având în vedere prețul la care poate fi achiziționată tableta. Trebuie să punem și asta în balanță. Din păcate nu am screenshot deoarece Android 2.3 nu are opțiuni prin care să-mi afișeze nivelul acumulatorului, sau cel puțin eu nu am găsit.

Conectivitate

Tableta GoClever TAB A73 beneficiază de un port HDMI 1.4 cu ajutorul căruia puteți transmite semnalul video către un display extern, asemeni testului efectuat de mine, un port jack clasic de 3.5mm pentru conectarea unei perechi de căști sau boxe, de ce nu, un port miniUSB căruia îi puteți atașa diverse periferice utilizând cablurile prezentate în Unboxing și un slot microSD pentru extinderea spațiului de stocare până la 32GB.

 

Folosindu-mă de portul miniUSB și de cablurile cu care vine însoțită tableta, i-am atașat inclusiv un mouse, o tastatură și un memory stick. Tableta s-a descurcat excelent cu toate 3, detectându-le imediat. Bineînțeles, deși știam că nu are cum să meargă, am încercat să conectez și imprimanta. Nu am reușit ce-i drept, dar și dacă reușeam… 🙂
La capitolul sunet însă, nu pot spune că am fost impresionat, deoarece acest difuzor ce susține că poate scoate 1.5W abia se face auzit. Bineînțeles, nu am pretenția de a da discotecă în casă folosind tableta, însă am pretenția de a auzi ceva la un eventual film pe care aș putea să-l vizionez. Nu spun că nu se aude „clar”, pentru că aș minți, însă mi-aș fi dorit să se audă ceva mai tare.

Păreri PRO și CONTRA

+ Prețul. 500Lei este o sumă ce merită a fi investită într-o tabletă în situația în care aveți nevoie de un gadget mai mare decât smartphone-ul pentru a citi mail-ul, a verifica un site etc.
+ Adaptorul miniUSB cu care vine însoțită ce permite atașarea a diverse periferice.
+ Se descurcă bine cu navigatul pe internet, accesatul de documente ba chiar și cu celebrul AngryBirds.
+ TouchScreen-ul foarte sensibil și răspunde la comenzi foarte bine.
– Performanțele prezentate în specificații sunt mult prea „îndrăznețe”, să nu spun exagerate.
– Rama care înconjoară display-ul este mult prea groasă și estompează o bună parte din spațiul de lucru.
– Sunetul ar fi putut fi ceva mai puternic.

Concluzii


GoClever TAB A73 este o tabletă lowcost ce poate satisface nevoile celor mai puțin pretențioși, ce au nevoie de o tabletă pentru a verifica mail-ul, pentru a accesa diverse site-uri, pentru a vizualiza câte un clip în timpul liber sau pentru a administra diverse documente atunci când nu sunt la birou. Autonomia acumulatorului este destul de bună aș putea spune și asta face ca tableta să fie un portabil lowcost de succes.