Impresii din prima Cafenea pentru startup-uri din Asia ne scrie Lucian Avădani, project manager la Ucoz.ro.
Se știe că multe companii gigant din ziua de astăzi, precum Google sau Apple au pornit dintr-un garaj în care doi vizionari executau impecabil o idee, spre a o oferi ulterior umanității, sub formă de servicii sau produse. Garajul a devenit, într-un fel sau altul simbolul startup-urilor din ziua de astăzi și sperietoarea companiilor mari care văd un potential competitor în rapiditatea lor de execuție.

Beijing’s Garage Cafe
Beijing – Garage Cafe

 

Pentru că, un startup trebuie să se concentreze pe realizarea unui produs care să răspundă unei nevoi importante, spațiul de lucru al fondatorilor joacă un rol secundar. Însă, acesta poate presupune de multe ori o investiție care, la începuturi poate părea inutilă și mai puțin necesară. Astfel, echipele care nasc idei se întâlnesc și lucrează prin diverse locuri, cum ar fi locuințele fondatorilor, în campus, la facultate sau în diverse spații publice cum ar fi cafenelele.

Ei bine, în urma unei vizite la Beijing am găsit o alternativă excelentă celor enumerate anterior, respectiv prima Cafenea pentru Startup-uri din Asia, Garage Café (Cheku). Spre deosebire de un spațiu de lucru în comun, unde trebuie să ai un abonament lunar sau zilnic, aici costul șederii tale este acoperit de o cafea sau un ceai comandat de la bar. Astfel, pe lângă Wi-Fi de mare viteză dotat și cu VPN (da, acolo este nevoie de așa ceva pentru a accesa multe site-uri), ai la dispoziție și o sală de ședințe, imprimante și proiector. Costul acestora este mai mult decât modic astfel încât startup-ul nu trebuie să se concentreze decât la execuția viziunii.

 

Proprietarul Cafenelei Garage este Su Di, fost manger de investiții, care mi-a spus că scopul acesteia este de a oferi tuturor fondatorilor aflați la început un spațiu comun prin care ideile să fie aduse la realitate, deoarece are mare încredere în capacitatea chinezilor din tech de a inova. Cafeneaua nu este doar un loc de întâlnire pentru fondatori, ci reprezintă un cadru în care vin și finanțatori de tip Angel sau VC, pentru a alimenta echipele cu capitalul necesar. În plus, acesta este și locul unde străinii care vizitează Beijing-ul pot identifica parteneri și creea contacte în lumea de tehnologie locală.
Locația cafenelei este în Zhongguancun, districtul Haidan, deseori numit și Silicon Valley-ul Chinei, locul unde se află sediile Sina Weibo (Twitter-ul local), Baidu (motorul de căutare numărul 1) sau Tencent. Tot aici este locul unde s-a născut Lenovo iar Google și Microsoft au niște echipe consistente.

Așadar, dacă aveți drum prin Beijing și vreți să luați pulsul celei mai mari piețe din lume, Su Di vă așteaptă la Garage Café, prima din Asia ce găzduiește doar startup-uri în tehnologie și unde aveți ocazia să vă împrieteniți cu Mark Zuckerberg-ul lor.

Galerie foto