Cel puțin opt aplicații pentru Minecraft Pocket Edition, infectate cu viruși, au fost descoperite în Google Play, spune Symantec. Codul malware botezat Sockbot permitea controlul device-urilor infectate, formând un botnet.

minecraft skins

Cel puțin opt dintre aplicațiile cu skin-uri pentru Minecraft erau infectate. Numărul de descărcări este estimat acum între 600.000 și 2,6 milioane, iar cercetătorii cred că mai sunt și altele. Minecraft este un joc foarte popular, dar costă bani, așa că putem presupune că în magazinele de aplicații alternative, gen Apptoide, sunt multe versiuni virusate ale jocului. Iar toți copii au pe telefon diverse versiuni piratate, plus aceste addon-uri.

Pirații internetului formează colecții de device-uri infectate și apoi le folosesc pentru a realiza atacuri DDoS (distributed denial of service). Apoi șantajează companiile mari să plătească sume de bani pentru a scăpa de atacuri. Atacul a vizat device-uri din Statele Unite, dar versiuni infectate s-au răspândit și în Rusia, Ucraina, Brazilia și Germania.

Symantec prezintă Assasins Skins, o aplicație care promite că poți face ca avatarul tău să arate ca figurile din Assasins Creeds. Codul malware este ascuns și detaliile sunt criptate pentru a evita detecția, dar cercetătorii Symantec au studiat activitatea realizată de aplicație și au descoperit că oferea acces de la distanță exploatând vulnerabilități.

Symantec a notificat Google, care a promis că a scos aplicațiile infectate din Play, dar este posibil ca Symantec să nu le fi detectat pe toate. Recomandările sunt cam inutile, pentru că în general copiii joacă acest joc și este foarte greu să-i convingi să nu facă exact ce au făcut colegii lor sau să nu mai joace deloc Minecraft.

Symantec spune să actualizezi aplicațiile de pe telefon constant, iar aplicațiile să provină doar din surse sigure. O aplicație de securitate instalată pe Android ar putea detecta o parte dintre amenințări. Trebuie să verificați ce permisiuni de acces cer aplicațiile mai ciudate, iar dacă pare anormal să le dezintalați. Faceși back-up la telefon cât de des puteți.

Via Gizmodo