Am testat Acer Predator 17 (G9-793-77LG), un laptop de gaming aproape perfect, bine dotat, cu performanțe bune, dar dificil de transportat și cu o autonomie relativ limitată. Designul este bun și am apreciat foarte tare soluția lor pentru răcire, care se montează în loc de unitate optică și oferă o răcire suplimentară necesară pentru gaming.
Pro și contra Predator 17
Mi-a plăcut foarte mult:
– puterea de procesare;
– design bun;
– răcire extinsă pentru o experiență bună;
– ecran 4K anti-glare;
– SSD+HDD;
– un preț echilibrat – atenție la dotări;
Rămâne de discutat:
– puțini apreciază jocuri video pe laptop;
– există alternative importante la acest nivel de preț;
Experiența cu Predator 17
Am tesat multe laptopuri de gaming și am fost surprins cât de aproape au ajuns de sistemele desktop dedicate gaming-ului. Sigur, nu vor concura un desktop profesionist de competiție, dar pentru majoritatea jocurilor video puteți juca pe laptop la un nivel destul de înalt. Mobilitatea laptopului vă permite să luați sistemul mai ușor atunci când călătoriți, un rucsac mai mare este suficient. Are 5 kilograme și un încărcător care se apropie de 1 kilogram, pentru că are nevoie de energie. Autonomia este redusă, dar în funcție de jocul favorit, s-ar putea ca și autonomia de 3 ore să fie suficientă, cel puțin pentru un eveniment neașteptat sau programat la o oră la care nu sunteți acasă. Este adevărat că fanii desktop-ului pot face modificări și actualizări hardware destul de ușor, însă cei care vor un laptop pariază pe mobilitate, iar Predator 17 este ok din acest punct de vedere.
Laptopul are un display de 17.3 inch cu rezoluție 4K (3840×2160 pixeli), cu procesorul Intel Core i7-6700HQ la 2.6 GHz, din generația Skylake. Este quad-core cu nucleele la 2.6GHz, dar poate ajunge la 3.5 GHz (practic a ajuns la 3.115GHz) și are 6MB de memorie cache, produs pe 14 nanometri. Dispune de 32GB de RAM, se pot adăuga 64GB la nevoie, iar placa video este de ultimă generație – Nvidia GTX 1070, care asigură performanțe bune. Sistemul de operare este pe un SSD de 256GB, iar pentru restul datelor are un HDD de 1TB cu viteza de 7200 rpm. Are unitate optică pe slotul unde se pune și cooler-ul și o mulțime de mufe și tehnologii speciale pentru gaming.
Bateria este 8-cell (6.000 mAh), practic, maximum 3 ore se pot atinge doar dacă nu folosiți tehnologiile de top. Poate că ține o oră dacă jucați un joc intensiv. Depinde de fiecare dacă poate face ceva în cele 60 de minute, pentru unele jocuri este de ajuns, pentru altele insuficient. Dar poate găsiți o priză pe drum și rezolvați problemele, apoi vă continuați deplasarea.
Mi-a plăcut design-ul, dar este un laptop masiv, greu de ținut în brațe, care devine zgomotos în momentul în care activezi coolerul suplimentar la maxim. Altfel devine cald, așa că una peste alta, faci compromisuri. Tastatura este masivă, cu butoane independente, creată special pentru gaming. Are butoanele colorate și uneori se schimbă nuanțele de la roșu la verde și galben. Are tastate programabile pe laterală, un buton era setat special pentru a activa coolerul, mi-ar fi plăcut ca unul să activeze un profil special de gaming, cu mai multă putere pentru procesor și GPU, dar nu am găsit o astfel de setare. Ecranul 4K este preferabil pentru divertisment, dar sincer nu cred că un joc 4K rulează fluent pe această configurație.
Putere hardware
Scorul relativ mic din primele teste a fost dat de o eroare Nvidia. Avea o actualizare de făcut, drept care nu a mers placa grafică deloc. Nvidia Experience nu a putut face actualizarea simplu și ușor. După 10 restart-uri, am instalat manual driverul, apoi totul a revenit la normal. Noile teste arată scoruri mult mai solide, demne de un laptop de gaming din zona de top. Altfel spus, ai performanță de top, dar la un preț mai bun decât sistemele care trec de 10.000 de lei. Este adevărat că desktop-ul de gaming poate rămâne mai ieftin, un sistem cu performanțe similare ar putea costa mai puțin decât un laptop. Dar rămâne de luat în calcul și portabilitatea oferită de un laptop.
După actualizarea software Predator 17 a obținut o serie de scoruri foarte bune, între modelele de top din industrie. Am rămas plăcut impresionat.
Concluzii
Acer Predator 17 este un laptop de gaming cu preț accesibil pentru această categorie. Are dotări hardware bune și nu veți avea probleme să rulați jocurile de top. Nu costă cât laptopurile poziționate ca fiind pentru gamerii profesioniști, dar are performanțe similare. Poate fi luat relativ ușor pe drum pentru a continua bătălia atunci când vă deplasați. Are autonomia limitată și este destul de greu, dar în rest mi se pare ok. Prețul de 8.000 de lei este pentru varianta oleacă mai slabă, cu doar 16GB de RAM. Dar nu am găsit la eMAG fix acest model.