Acer Spin 5 este singurul ultraportabil care mi-a lăsat o impresie pozitivă în ultima perioadă. Am văzut multe dispozitive noi, dar fie nu făceau față task-urilor zilnice, fie nu avea autonomie, fie erau fără ecran tactil. Acest model reușește cumva să îmbine cele mai bune caracteristici și cu toate astea este disponibil la un preț foarte bun.
Aflați mai multe despre Acer Spin 5 SP513-52N pe site-ul Acer. Puteți cumpăra acest produs la aproximativ 4.500 de lei de pe eMAG.
Sumarul articolului:
Pro și contra Spin 5
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul metalic și realizarea;
– este ultrasubțire și foarte ușor;
– puterea hardware este peste medie;
– ecran foarte bun, touchscreen;
– covertibil, se folosește ca tabletă sau cort;
Rămâne de discutat:
– nu prea am ce să-i reproșez;
Experiența cu ultraportabilul Acer
Am testat de-a lungul timpului multe modele de ultraportabile, chiar acoperind toate modelele de la cele mai mici și cu putere limitată, pînă la ultraportabile de 15 inch, cu dotări apropiate de laptopurile de gaming. Este foarte greu de atins un echilibru între performanță, design și autonomie și aici apar diferențele dintre produsele care merită cumpărate și cele care nu. Acer reușesc să facă produse bune, poziționate la un preț foarte bun.
Inițial, mă speriasem că afișa autonomie de 2 ore, dar pe parcursul utilizării am descoperit că este un factor variabil. După jumătate de oră de utilizare afișa 3 ore 30 de minute, iar după ce a stat în stand-by afișa 10 ore și 30 de minute. Din ce am citit, autonomia este de 2 ore 30 de minute în jocuri video intensive, între 4 și 8 ore dacă lucrați normal pe laptop, poate ajunge la 13 ore dacă vă uitați la filme Full HD. Eu pariez că dacă mergeți cu avionul și zburați peste ocean este un asistent foarte bun.
Când am deschis laptopul mă temeam că va fi o expriență dificilă în genul modelelor de 1500 de lei, care abia afișează paginile web. Am descoperit însă că este un laptop performant, modern, care poate duce și unele jocuri video, dar și aplicații office și tot ce aveți nevoie pe drum. Este o plăcere să lucrezi pe el, este foarte ușor, iar eu m-am obișnuit cu ecranul tactil așa că mi-e foarte simplu să rezolv multe direct pe ecran.
Este un model bine realizat, cu capacul metalic, acoperit în rest cu un plastic care imită metalul, dar foarte solid și plăcut de ținut în mână. Ecranul are culori foarte bune, este adevărat că în anumite unghiuri mai lucește, dar este ceva obișnuit pentru dispozitivele consumer. Procesorul este un Core i5 din generația Kaby Lake, se descurcă foarte bine, detaliem partea tehnică mai jos. Tastatura mi s-a părut ok, ai acces la toate tastele și poți scrie lejer, este luminată să puteți vedea butoanele și când este lumina scăzută. Are destule opțiuni de conectivitate, dar este păcat că nu se poate încărca prin USB Type-C. Are însă un încărcător mic și compact, ușor, tocmai bun de luat pe drum.
Ecranul rotativ vă permite să setați dispozitivul în modul „cort” pentru vizionarea de filme când stai comod pe canapea, pentru jocuri video la care puteți interacționa din ecranul tactil, pentru a face videoconferințe. De asemenea, se poate ține în modul tabletă, ții laptopul cu stânga și scrii cu dreapta dacă ai nevoie. Se poate folosi un creion digital (stylus) de la Acer, poți scrie de mână sau bifa diverse chestii.
Dotări și putere hardware
Acer Spin 5 SP513-52N, în varianta testată de mine, avea procesor Core i5-8250U, un quad-core 8-threads cu tehnologie Turbo Boost 2.0. Nucleele rulează la 1,6GHz, dar la anumite task-uri intensive pot ajunge la 3,4 GHz, de unde și performanța crescută. Are 6MB Smart Cache și suportă 32GB de RAM și 32GB de memorie video. În cazul nostru, aveam pe laptop 8GB RAM, iar placa grafică este cea integrată, Intel HD Graphics 620, cu nucleele la 300 Mhz, dar capabilă să atingă 1,1GHz la nevoie. Au crescut mult pe zona de procesare video și totul se mișcă decent. Probabil dimensiunile acestui sistem au împiedicat Acer să apeleze la o placă grafică dedicată (care ar fi crescut și prețul final).
Versiunea testată avea un SSD de 256GB, arhisuficient pentru un sistem portabil. Dacă vrei mai multe, iei un HDD portabil în geantă sau un card de memorie SD (am eu de 256GB, este super). Dacă lucrați cu fotografii și video de mari dimensiuni, atuni neapărat un SSD extern care se conectează pe USB Type-C pentru transfer de fișiere. Este și ușor, compact, dar și foarte eficient, chiar dacă are un preț relativ mai mare. În testele de performanțe a ieșit foarte bine, cu scoruri peste multe alte laptopuri, unele pe format clasic, de birou. Practic, puterea hardware chiar nu depinde astăzi de dimensiuni foarte tare. E adevărat, nu poți juca jocuri la un nivel pro, dar nici nu este construit pentru asta.
Autonomie
Bateria integrată este de 54Wh, 3-cell (4.670 mAh), iar performanțele ei variază foarte mult odată cu utilizarea mai intensă a procesorului. Fiind un ULV (ultra-low voltage), procesorul nu consumă foarte tare by default. De aceea, în activități normale poate trece de 13 ore de autonomie, cu luminozitate redusă și WiFi închis. Puteți citi lucrări pe el, puteți lucra cu creionul, puteți vedea filme. Dar dacă punem laptopul la treabă, crește și consumul de energie și odată cu activitățile mai intense scade durata de viață a bateriei. Dacă vă uitați pe Youtube, cu WiFi activ, autonomia scade la 8 ore, iar dacă ne apucăm și de browsing, mail și alte activități, scade la 6 ore.
Pentru utilizare mai intensivă, editare foto și mailuri cu attachmenturi mari, viața bateriei scade la 4 ore, iar dacă puneți și jocuri video care nu sunt foarte intensive grafic, dar solicită procesorul oricum, atunci scade sub trei ore autonomia. Oricum, mi se pare un echilibru decent între modurile de utilizare și autonomia oferită.
Concluzii
Am testat destul de intens Acer Spin 5 SP513-52N și nu m-a dezamăgit de loc. Dacă ar fi să aleg acum un ultraportabil în raza asta de preț, ar fi una dintre primele alegeri. În fond alegerea unui laptop este grea doar dacă nu știți exact la ce îl veți folosi. Dacă sunteți hotărâți și știți ce vă trebuie, e floare la ureche. Recomand acest model pentru cei care călătoresc des și folosesc laptopul și pentru filme, dar și pentru lucru cu documente Office și altele asemenea. Nu neapărat pentru procesare video sau foto, ci pentru activități mai business.
Dacă vă place, poate fi luat de pe eMAG.
Un pret prea mare pentru un laptop cu placa video incorporata…
In rest, no comment !
 
Depinde ce faci cu el. Focusul aici este pe mobilitate maximă, nu ai nevoie de placa video pe drum 😉
 
Ai pus punctul pe i – ‘mobilitate maxima’. E mic, compact la un pret exagerat de MARE !
Daca tot se joaca la aceasta categorie, o placa video dedicata are fi avut un efect mult mai mare si o mobilitate super maxima… insa tot nu merita 5000 lei !
 
Pai na, procesor de top, ecran, SD, ce preț vrei să aibă. Altfel iei cu Pentium sau Celeron.
 
La prețul ăsta prefer un desktop!