Am testat Acer V Nitro 17 (VN7 – 792G), un laptop care îmbină perfect puterea de gaming cu portabilitatea unui sistem pentru birou, astfel încât aveți acces la ce este mai bun din ambele lumi. Are putere hardware și duce jocuri video, dar este subțire, are 3 kg și poate fi luat la drum.
Sumarul articolului:
Pro și contra V Nitro 17″
Mi-a plăcut foarte mult:
– design și realizare;
– puterea hardware;
– autonomie bună;
– ecran 4K excelent;
– portabilitatea contează mult;
Rămâne de discutat:
– există sisteme dedicate gamerilor cu mai multă putere, dar cu preț mai mare;
– chiar aveți nevoie de ecran 4K?
Experiența cu Acer V Nitro 17
Nu e o surpriză pentru nimeni că pasionații de jocuri video preferă laptopurile cu ecran de 17 inch. Nu sunt foarte mulți gameri interesați de laptopuri, ei în general joacă pe sisteme desktop pe care le modifică cum vor, dar în ultimii ani segmentul gamerilor pe laptop este tot mai reprezentativ. De altfel, cei de la Intel și Nvidia au reușit să aducă produse peroformante pentur laptopuri, la nivelul performanțelor celor din desktop. Scorul de performanță obținut de Acer V Nitro 17 este peste majoritatea laptopurilor normale, dar nu este la nivelul sistemelor high-end care costă mult mai mult. Acest model cu eran Full HD costă 5.200 lei, iar cu ecran 4K ca la test costă 7.200 de lei. Un laptop pentru gamerii profesioniști costă de la 9.000 la vreo 17.000 de lei. Versiuni mai ieftine există, dar nu se apropie ca performanță.
Pe de altă parte, laptopurile de gaming, cu tot design-ul lor spectaculos, sunt foarte groase și au o greutate foarte mare, pe când Acer V Nitro 17″ are un design foarte bun, subțire, portabil, cu elemente de design premium, ce să mai, este un laptop potrivit pentru orice situație, nu doar pentru jocuri. Șasiul este realizat din aluminiu, iar pentru confort au acoperit capacul cu un material cauciucat. Partea frontală ascunde boxel, sunt în total 4 difuzoare încorporate cu tehnologie Dolby Digital Plus Home Theater, plus sunet surround V Nitro. Te uiți la filme cu toate efectele speciale de acolo.
Pe spate se văd grilele de răcire, mi s-a părut o realizare bună, nu s-a încins extraordinar. Arată bine, combinația de negru și metal este excelentă. Ca grosime are doar 2.5 centimetri, iar laptopul are toată conectivitatea de care ai nevoie azi: USB Type-C, USB 3.0, LAN, HDMI, mufă de căști. Cititorul de carduri a fost mutat în partea anterioară.
Tastatura este foarte bună, ergonomică, iluminată cu roșu, cu singura observație că layout-ul nu este tocmai de gaming, mai degrabă de laptop de birou. În general sistemele gaming au butoane programabile și altele asemenea. Dar nu este o problemă, te poți adapta la modelul de tastatură, eu n-am mai avut problema asta. TouchPad-ul este ca la laptopuri, n-am observat probleme, dar nici nu poți renunța la mouse.
Detalii tehnice
Ecran: display IPS 4K – rezoluție 3840×2160 pixeli;
Procesor: Intel Skylake Core i7 6700 HQ , quad-core tactat la 2,6GHz (până la 3,5Ghz cu Turbo Boost);
Placă video: dedicată Nvidia GTX 960M 4GB (integrată Intel HD530)
Memorie: 16 GB DDR4
Stocare: 256GB pe SSD (M.2 SATA) și HDD de 1TB
Conectivitate: WiFi AC, Bluetooth 4.0
Porturi: USB 3.0, USB 3.1, LAN Gigabit, cititor carduri SD, 3.5mm, mic
OS: Windows 10
Greutate: 3Kg
Baterie: 3-cell
Performanțe hardware
Acer V Nitro 17 a obținut scoruri bune în testele de performanță și nici nu s-a încins foarte tare. Pe testul care îl folosesc constant pentru laptopuri, Novabench, a obținut 1150 de puncte, cu alte cuvinte peste majoritatea laptopurilor (un sistem normal ajunge la 550 de puncte), dar sub sistemele de gaming dedicate profesioniștilor care ajung la 1900 de puncte. De asemenea, am rulat 3DMark și a scos un scor foarte bun. Am văzut Call of Duty și CS Black Ops rulând ok pe acest laptop. Probabil pentru orice jucător normal este absolut suficient. Procesorul Intel Core i7-6700HQ este lansat în septembrie 2015, produs pe 14 nanometri, arhitectura Skylake. Performanțele au crescut cu 5-10% comparat cu versiunea Haswell. Ar fi fost ideal un Core i7 4980HQ, care suportă 32GB de RAM. Dar performanțele sunt foarte apropiate, iar 4980HQ era mult mai scump. La fel cu Nvidia GTX960M, versiune medium spre premium, gamerii ar fi apreciat 980M, dar aducea un plus de preț nejustificat. Pe scurt, combinația este echilibrată, oferă și performanță, dar și un cost accesibil, un bonus pentru utilizator.
Concluzii
Acer V Nitro 17 aduce acces la performanță maximă pentru pasionații de jocuri, fără să fie un sistem high-end, pentru profesioniști sau cei care vor maximum de performanță. Este echilibrat, are și un design bun, realizare solidă, subțire și relativ portabil la 3kg. Dacă vreți un review tehnic detaliat îl puteți găsi aici. Mie mi s-a părut un laptop perferct, pe care îți faci și treaba, dar în același timp poți să îl folosești la jocuri video, chiar și la cele mai recente titluri. De asemenea, important de spus este că nu este foarte scump.
1 comentariu