Allview P5 Qmax este pînă la ora asta cel mai mare smartphone Android dual-SIM adus de un brand local. Are și părți bune, dar și probleme, iar prețul overall mi se pare mare pentru ceea ce oferă. Dar o să vă prezint pe rând și avantajele și dezavantajele ca să vă puteți face voi o idee dacă vă interesează un asemenea model. Performanța a fost relativ bună, design-ul este în linie cu produsele existente, adică tinde spre zero, telefonul este măricel, dar nu foarte greu. L-aș recomanda celor care au nevoie de un display foarte mare, dar rezoluția și densitatea sunt slabe, culorile șterse, nu este un produs pentru multimedia.

Allview P5 Qmax
Allview P5 Qmax

Pro și contra P5 Qmax

Ce mi-a plăcut la telefon:
– performanța bună oferită, tehnologii ok;
– autonomie relativ bună;
– camera foto bună față de alte dispozitive buget;

Ce nu mi-a plăcut:
– ecranul este slab comparat cu multe terminale testate;
– prețul de 1200 de lei este mare (părerea mea);

Primele impresii

Sunt fan al terminalelor cu display mare și sunt fan Android. Am testat pînă acum numeroase terminale cu ecrane de 5-7 inch, unele prezentate ca smartphone, altele ca tablete. Nu folosesc în mod curent un dual-SIM, dar am testat de-a lungul vremii numeroase telefoane dual-SIM, inclusiv Allview. Îmi place când văd că terminalele sunt un pic mai bine finisate, nu mai sunt pline de briz-briz-uri, nu se mai blochează atât de ușor. Pe de altă parte, nu-mi place faptul că Allview vrea să se repoziționeze din furnizor de terminale accesibile tuturor într-un furnizor premium. Pentru asta ai nevoie de suport tehnic avansat, servicii adevărate (cum ar fi respectarea garanțiilor), rate de retur mai mici la produse și așa mai departe. Un Allview nu poate fi mai scump decât un terminal A-brand. P5 Qmax este un terminal ok overall, dar este de cumpărat numai dacă ții neapărat la funcția Dual-SIM. Desigur, eu dacă aș vrea dual-SIM, Android și performanță aș alege mai degrabă acest Galaxy Grand, un Xperia C sau Lenovo P780. Toate au caracteristici similare, fiecare are atuurile sale și prețul variază cu maxim 150 de lei.

Allview P5 Qmax arată bine și se mișcă bine, dar când deschizi ecranul, te ia durerea de cap. În plus are setată o temă aiurea, cu niște culori șterse, parcă e Xperia Z … Nu e greu să angajezi un specialist în design să aleagă o imagine și o combinație de culori care să arate bine pe ecranul terminalului. Măcar să nu deranjeze.

Allview P5 Qmax
Allview P5 Qmax

Dotări tehnice

Allview P5 Qmax are un display LCD cu diagonala de 5,3 inch și rezoluție qHD (960×540 pixeli), densitatea fiind de 240 ppi, nu tocmai rea, dar nici printre cele mai bune. Ar fi mers o rezoluție 720p, nu știu cu cât creștea prețul, dar de exemplu puteau integra o cameră foto de 5 megapixeli în loc de 8 ca să compenseze prețul. Aș fi preferat de exemplu un panel IPS care să ofere imagini mai bune, dar este TFT. Cineva menționa tehnologia MVA(multidomain vertical alignment), dar nu este una din tehnologiile de top, ci tocmai una pentru produsele buget.

Telefonul are un chipset MediaTek, procesorul este Cortex-A7, quad-core la 1,2 GHz, susținut de 1GB de RAM. Din cei 4GB de date afișați puteți folosi concret vreo 2GB, dar suportă carduri de memorie micro-SD. Acceleratorul grafic este PowerVR SGX 544 (același ca la S4 de exemplu). Probabil de-asta stă bine în testele benchmark, care acordă deseori atenție mare și scor testărilor pe partea de grafică.

Include toate tehnologiile wireless (WiFi, Bluetooth, DLNA, modem 3G – 7,2 Mbps). Mufa MicroUSB permite încărcarea și transferul de date.

Camera foto are senzor de 8 megapixeli, dar este același senzor care a fost pe P4 și alte terminale din seria P5, nu a fost îmbunătățit. Nu poate filma Full HD, deși alte camere de 8 megapixeli pot face asta. E chiar păcat. Bateria are 3000 mAh, unul dintre atuurile acestui model. Terminalul vine cu Android 4.1, nu e clar dacă va fi actualizat la 4.2 și când anume.

Allview P5 Qmax - performanta
Allview P5 Qmax – performanta

Teste de performanță

Am rulat pe telefon testele obișnuite, Quadrant, Antutu, Passmark. Stă foarte bine, aproape prea bine pentru un procesor quad-core orientat spre consum redus și autonomie. Cred că punctele de la grafică contează foarte mult. În orice caz sunt scoruri onorabile pentru Allview și probabil performanța asta a dus prețul terminalului în sus. Dar, cum spuneam, se puteau face combinații mai bune. Allview V1 mi se pare mai bine pus la punct, dar desigur, este mai scump.

După cum veți vedea în galeria foto, performanța este aproape de cea obținută de primul Galaxy Note, primul phablet lansat de sud-coreeni, care nu era dual-sim, dar are un ecran mai bun.

Aplicații dedicate

Îmi place la Allview că include în pachet o licență pentru Bitdefender Mobile Security. Măcar să ai o oarecare protecție, pentru că Android este vizat de tot mai mulți viruși și troieni. Aplicații care se prezintă drept jocuri sau utilitare vor doar să îți copieze contactele și să trimită mai departe mesaje cu link-uri infectate. Sau să facă achiziții folosind cardul tău. Sau să trimită SMS-uri la numere cu tarif special. E bine să ai și așa ceva pe smartphone.

Include o aplicație Office Viewer pentru vizualizarea unor documente. De asemenea Task Manager dacă simțea cineva nevoia (eu nu), File Explorer, niște aplicații ale unor publicații sau ziare și niște jocuri. Nimic extraordinar aici.

Concluzii

Allview P5 Qmax este un “phablet” dual-SIM foarte ok dacă nu vă deranjează ecranul cam prostuț și lipsa filmării Full HD. Funcționează ok, are autonomie bună, este performant. Recomand schimbarea automată a temei din momentul în care ați deschis telefonul. Lăsați BitDefender Mobile Security activat și introduceți licența. La banii ăștia sunt puține modele care ar putea concura ca și performanță. Dar există totuși alternative ca terminale Dual-SIM sau single-SIM. Depinde de preferințele fiecăruia. Terminalul reprezintă un pas înainte pentru Allview, dar mai sunt multe de făcut pînă vom vedea utilizatori Allview mulțumiți cu adevărat.

Galerie foto