Am testat Sony Xperia 1 III, a treia generație de flagship japonez. Am rămas impresionat de el. Cred că acum avem un competitor pentru terminalele de top precum Galaxy S21 Ultra sau Apple iPhone 13 Pro Max. Desigur, îi concurează și ca preț, iar aici vor fi mereu discuții. Însă teste un terminal cu hardware bun, soft special, realizare premium și tehnologie foto/video de la compania japoneză. Deci cam merită toți banii.
Sumarul articolului:
Pro și contra Sony Xperia 1 III
Avantaje:
- design și finisaje premium (made in Japan);
- ecran de foarte bună calitate;
- procesor puternic / stocare / RAM;
- camere foto speciale, senzori și soft Sony, optică Zeiss;
Dezavantaje:
- teribil de scump;
- autonomie limitată;
Detalii tehnice Sony Xperia 1 III
Display: 6.5 inch, OLED , 21:9, 3840×1644 px
Procesor: Snapdragon 888
GPU: Adreno 660
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 3.1 + MicroSD
Baterie: 4.500 mAh
Camere foto: 12+12+12 megapixeli
Camera selfie: 8 megapixeli
Dimensiuni: 165 x 71 x 8.2 mm
Greutate: 186 g
Preț: 6.000 de lei
Mai multe specificații găsești pe site-ul Sony România.
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am căutat timp de mulți ani alternative la marile flagship-uri. Există variante dotate hardware, precum ROG Phone 5. Există și variante foarte ieftine, dar cu pretenții de flagship, precum Realme GT. Dar un telefon și premium, dar și dotat nu prea exista. Bine, fie, luăm în calcul și Xiaomi Mi 11 Ultra. Toate au câte ceva din caracteristicile spectaculoase ale lui Galaxy S sau din “gloria” lui iPhone. Câte ceva au, dar lipsesc și lucruri.
Am repetat chestia asta și când au prezentat Sony Xperia 1 sau Xperia 1 II. Erau bune, bine dotate, dar niciunul nu părea să concureze pentru titlul de flagship. Acum, japonezii s-au pus pe treabă și au actualizat telefonul.
Bine, tot lipsește o cameră cu mulți megapixeli. Au mers pe rețeta Apple, că sunt suficienți 12. Că e important să fie senzorul mai mare. Că este importantă optica. Că este de fapt important softul. În fine. Asta se poate discuta și la iPhone 13 Pro Max. Și mai trebuie precizat ceva. Sony este minunat pentru cei pricepuți la fotografie sau filmare. Are toate opțiunile de control manual pe care le poate dori un profesionist. Însă aplicațiile “Pro” sunt atât de stufoase și complicate încât un utilizator normal va fi depășit de situație. Chiar și schimbarea de pe modul standard, care este Basic, pe un mod Auto trebuie ghicită. Nu se face simplu. Softul de filmare nu spune, dar Cinema Pro filmează 21:9 exact cum este ecranul. Ar fi fost util să precizeze undeva asta, vezi abia după filmare. Și alte încurcături de gen.
Ca performanțe stă foarte bine, iar în plus, ecranul este de calitate foarte bună. Autonomia a ieșit decent, exact ca un flagship. Dacă ar fi lăsat deoparte ideea unui telefon subțire și puneau o baterie mai mare toată lumea ar fi fost câștigată. Discutăm mai jos pe capitole.
Teste benchmark
A ieșit bine în cam toate testele realizate. Cred că se vede procesorul puternic, stocarea rapidă și memoria RAM de ultimă generație. Un Android aproape curat, cu foarte mici modificări. Totuși, nu se ia la întrecere cu modelele de gaming care domină clasamentul puterii hardware. Scorul din Antutu este 765.000, desigur peste terminalele Samsung, dar în linie cu Mi 11 Ultra de exemplu. Testul Geekbench 5 reflectă și el un scor foarte aproape de cele mai puternice telefoane ale momentului.
Era clar însă că un procesor puternic și o baterie de nivel oarecum inferior nu poate duce la nimic bun. Zic oarecum inferior pentru că rivalii au de 5.000 mAh, iar Sony a pus aici doar 4.500 mAh. Este pe-aproape, dar sub competiție. Rezultatul de 13 ore și 30 era de așteptat în situația asta. Destul de bine, dar se putea mult mai bine. Optimizări, software, hardware, baterie mare. Doar este un telefon pentru poze, filmat, nu te poți abține să nu-l folosești.
Restul de rezultate mai jos. Mai sunt teste și în clipul video de mai sus dacă aveți răbdare.
Camere foto și filmare
Păcat că Sony nu adoptă senzori de 108 și 64 de megapixeli. Sunt convins că ar bate competiția și ar avea șanse să revină în forță pe segmentul smartphone. Dar este alegerea lor. “12 megapixeli sunt de ajuns”. Păi senzorul principal este același de pe Xperia 1 II. Un modul de 1/1.7 inch, comparat cu un modul de 1/1.1 și 50 de megapixeli la Mi 11 Ultra. Sau 1/1.33 inch și 108 megapixeli la S21 Ultra.
Da, dar au îmbunătățit senzorul de zoom. Camera telefoto are acum un senzor de 1/2.9 inch față de 1/3.4 inch anul trecut. Este mai mare. Și are o lentilă specială care oferă zoom optic 2.9x sau 4.4x. Se poate derula folosind tehnicile de procesare și puteți folosi și valori intermediare. Camera ultrawide are un senzor de 1/2.6 inch. Ar fi fost mai itneresant cu trei senzori similari măcar. Senzorul de pe iPhone 13 Pro Max, făcut de Sony are 1/1.65 inch, fiind deci superior.
Da, camerele Xperia 1 III au optica Zeiss calibrată special pentru Xperia. Coating-ul Zeiss T contribuie la realizarea unor imagini rafinate și contrastante, reducând reflexiile.
Aplicația Photography Pro, dezvoltată în colaborare cu fotografi profesioniști, aduce multe dintre comenzile manuale disponibile pe camerele din seria Alpha, inclusiv ISO, viteza de fotografiere, indicatorul vizorului electronic, suportul RAW plus un declanșator dedicat.
Mai mult, au și cea mai recentă tehnologie de stabilizare optică SteadyShot cu FlawlessEye. Îmbină viteza de citire crescută a senzorului de imagine cu algoritmul original Sony, pentru stabilizarea optică a imaginii. Rezultatul este un material video extrem de lin și fluid, fără cadre neclare.
Modul Cinematography Pro „inspirat de CineAlta” permite mai multe opțiuni. Utilizatorii pot crea video cinematografic în modul slow-motion. Rezoluția 4K HDR în slow-motion la 120 de cadre pe secundă. Poate reda conținut de până la 5x mai lent, când este setat la 24 de cadre pe secundă. De asemenea, este posibilă înregistrarea la un raport de aspect 21:9 la 24/25/30/60 cadre pe secundă (FPS), îmbunătățind exprimarea cinematografică.
Altele
Concluzii Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III este aproape de rivalii săi. Poate o alternativă la Samsung sau Apple. Însă mici chestii de finețe sau mici lipsuri fac ca acest model să fie un pic prea scump pentru ceea ce vrea să fie el acum. Un telefon preferat de creatorii digitali pasionați de fotografie și filmare. Trebuie ales, ori statutul de super-premium, dar atunci pune cei mai puternici senzori existenți, ori statutul de wannabe, atunci mai taie din prețul final al produsului.
Oricum, pentru cei care vor să evite producătorii chinezi și nu apreciază modelele Samsung, Sony rămâne prima alternativă, indiferent de preț.
1 comentariu