Am avut ocazia să testez unul dintre cele mai interesante televizoare smart de anul acesta, prin prisma raportului calitate/preț, respectiv Philips 7303 4K HDR de 50 de inch (altfel spus Philips 50PUS7303/12). Un televizor din noua gamă cu preț accesibil, dotări tehnice de top și a cărui variantă mai mică costă acum la eMAG.
Pro și contra Philips 7303
Mi-a plăcut foarte mult la acest model:
– design-ul și faptul că este destul de subțire și ușor;
– Android TV cu setări rapide și acces la aplicații dedicate și jocuri;
– telecomandă smart, inclusiv cu comenzi vocale;
– calitate a imaginilor bună;
– sunet decent;
Rămâne de discutat:
– competiție mare la acest nivel de preț;
– luminozitate 350 nits;
– Android TV e criticat uneori pentru bloatware și lag;
Experiența în utilizare
Am reușit să testez de-a lungul timpului o grămadă de televizoare smart, fie cu Android TV, fie cu webOS de la LG sau Tizen de la Samsung. Mie personal îmi place Android TV, mai ales datorită conectării rapide la contul de Google și accesul la aplicații și jocuri din Play. Este adevărat, nu se mișcă foarte rapid, dar nici celelalte nu au focus pe viteză. Iar dacă vrei cu adevărat un televizor smart, atunci chiar merită să iei unul cu care ai ce să faci. Este un pic ca la telefon sau tabletă. De ce aș vrea un produs care nu-mi dă acces la aplicațiile dorite? Desigur, atât LG, cât și Samsung au dezvoltat aplicațiile comune, gen Facebook, Netflix și HBO Go. Dar parcă ai vrea să ai mai multe resurse la dispoziție. Bine, nu tot timpul, în mod normal televizorul este pentru filme. Dar există și momente de plictiseală, când cu un Smart TV poți încerca lucruri noi.
Având diagonala de 50 de inch, pentru mine a fost ok, ușor de scos din cutie și de montat și pe de altă parte destul de mare (eu acum sunt pe 40 de inch și se vede imediat diferența). Televizorul arată foarte bine, are un design premium, este destul de subțire și are un suport ușor de montat, cu doar patru șuruburi. Pe spate ai acces facil la mufele pentru conecare, are o mulțime de opțiuni de conectare. Eu l-am folosit pe HDMI și am folosit și funcția de streaming de pe telefon. Dacă ești pe Youtube pe telefon apare imediat opțiunea de a reda conținut pe Android TV, chestie foarte utilă uneori.
Primul lucru care te uimește la un astfel de televizor este conectarea cu telefonul. Bine, trebuie să conectezi televizorul la WiFi (la care telefonul e conectat deja) și apoi te întreabă singur dacă vrei să-l configurezi cu contul de pe smartphone. Astfel, cu doar un click scapi de bătaia de cap cu username, parole și așteaptă 100 de ani pentru configurare. Apoi, prin Google Play ai acces la aplicații care sunt compatibile (atenție, nu toate aplicațiile de pe smartphone vor fi și pentru TV).
Telecomanda este universală, genul cu două fețe. Pe una este telecomanda normală, cu butoanele fix cum le știm cu toții, evident cu un buton pentru Netflix. Pe partea a doua, sunt tastele ca la o tastatură qwerty, plus trackpad foarte util pentru comenzi și jocuri. Este cea mai comodă variantă să introduci nume și parole de la conturile online. Sau să scrii pe Gmail direct de pe televizor. Sau în aplicații Office și așa mai departe.
Da, poți folosi un smartphone pentru a controla televizorul, există o aplicație Android TV specială (Android TV Remote app), iar conectarea se face prin Bluetooth, exact ca la telecomanda cu tastatură completă. Deci nici măcar nu e nevoie de telefon cu infrafoșii, ci doar de un smartphone Android cu Bluetooth.
Există și o aplicație dedicată, proprie Philips. Este disponibilă atât pe telefoane cu Android cât și pe cele cu iOS.
Imagine și Ambilight
Întâi de toate, pentru a gestiona bine Android TV, televizorul vine cu un procesor quad-core, iar stocarea internă este de 16GB pentru diversele aplicații din Google Play. Dar calitatea imaginii este dată de procesorul de imagine, iar acesta este recunoscut ca fiind foarte performant.
Philips 7303 este dotat cu procesorul de imagine Philips P5 Perfect Picture Engine, capabil să livreze imagini foarte detaliate, poate atinge un nivel de contrast foarte ridicat, știe să reproducă nuanțe vii de culori, iar tonurile pielii sunt extrem de naturale. Tehnologia Philips Micro Dimming Pro optimizează contrastul televizorului în funcție de condițiile de iluminat din cameră, în combinație cu un software special care analizează imaginea în 6.400 de secțiuni diferite. Astfel, utilizatorul poate experimenta o calitate a imaginilor excelentă, indiferent dacă este zi sau noapte. High Dynamic Range Plus este un nou standard video care redefinește divertismentul de acasă prin inovații în ceea ce privește contrastul și culoarea. Cu ajutorul acestei funcții, ecranul reproduce imagini mai strălucitoare, un contrast mai bun, o gamă mai largă de culori și detalii mai atractive.
Philips P5 este cel mai puternic procesor de imgine dezvoltat pentru produsele high-end, dar adus acum pe televizoarele accesibile. Sunt cinci niveluri de procesare, de la detectarea sursei și procesarea conținutului stocate la detectarea formelor și culorilor și îmbunătățirea lor, detectarea mișcărilor și ajustarea contrastului. A primit review-uri extrem de pozitive de la specialiștii din domeniul video.
Tehnologia Ambilight, pe care eu am experimentat-o prima oară împreună cu cititorii, rămâne una dintre cele mai interesante invenții, utilă atât pentru filmele de acțiune, cât și pentru sport și pentru jocuri video. Dacă mi-a plăcut foarte mult imaginea, trebuie să recunosc că îmi place la fel de mult cum Ambilight amplifică câmpul vizual și creează impresia că ești în mijlocul acțiunii.
Ecranul în sine este 4K HDR+, are rezoluție 3840 x 2160 pixeli cu aspect 16:9, o denstiate de 1600 PPI, sonorizarea este de 20W, cu tehnologii audio speciale precum Smart Sound și DTS-HD Premium Sound, televizorul are tuner digital integrat, are intrare LAN, are slot de carduri CI+, patru porturi HDMI, două USB, ieșire audio optică, mufă de căști, Bluetooth, WiFi și cam tot ce vreți în materie de conexiuni, cu fire sau fără.
Concluzii
Philips 7303 (50PUS7303/12) este un televizor de luat în calcul dacă vă gândiți să luați ceva nou pentru Campionatul Mondial de Fotbal sau pur și simplu v-ați plictisit de cel vechi. Este timpul pentru trecerea la Smart TV adevărat, este timpul pentru trecerea la un display cu diagonală mai mare, este timpul pentru HDR și pentru rezoluții 4K. Modelul este foarte bine poziționat, dotat cu toate tehnologiile și cu un preț bun. Am fost încântat de el și merită recomandat.
Modelul cu diagonală mai mică, dar care e disponibil comercial acum costă la eMAG. Modelul cu diagonală de 65 de inch este și el disponibil în magazine, iar lunile următoare vor apărea la ofertă și modelele de 50 și 55 inch. Cel de 50 de inch este perfect pentru sufragerie.
Bună seara!
Am cautat tot felul de variante în alegerea unui TV bun și la un preț accesibil. Drept urmare am început sa caut în randul mărcilor consacrate și tot căutând am dat peste review-ul tău, cam târziu ce-i drept, dar ce vreau sa spun ii ca în urma review-ului, m-am hotărât să-l achiziționez și pot spune cu maxima sinceritate ca este o alegere foarte bună!
Dar având în vedere ca-i un smart, necesita asa numita calibrare a imaginii („gurile rele” aduc în discuție asta) ?
PS: personal îți mulțumesc pt acest review!
 
E bine sa faci calibrarea pentru ca să vezi exact cum îți dorești tu, nu durează mult 🙂