Am testat Samsung DEX, noul dock care transformă un Samsung Galaxy S8 într-un computer desktop interesant. Credeam că va fi o dezamăgire și eram pregătit să râd de el, dar s-a dovedit interesant și cred că în anumite condiții merită banii și merită să vă bateți capul cu el. Vedeți ce și cum în video.


Samsung Dex se găsește în România la MobileDirect.ro, de acolo a ajuns la mine la review.

Pro și contra Samsung Dex

Mi-a plăcut mult:
– conceptul din spate, care aparține de fapt Microsoft Windows Continuum;
– realizarea bună și ușor de înțeles;
– dimensiunea compactă a sistemului;
– se mișcă mai bine decât mă așteptam eu;

Rămâne de discutat:
– ai totuși nevoie de monitor, tastatură, mouse pentru a te bucura de DEX, probabil dacă ai toate astea ai și computerul pe care să lucrezi;

Experiența cu Samsung Dex

Este un gadget simplu și ușor de înțeles. Cei care au folosit încărcarea wireless la Samsung vor vedea că seamănă oarecum cu încărcătorul repspectiv, dar apoi se desface ca un dock și plasarea telefonului este simplă. Galaxy S8+ a detectat automat că este conectat la Dex. Telefonul fiind pe Power Saving, nu a afișat instant interfața Dex, dar am văzut ulterior notificarea și am dezactivat modul de economisire pentru baterie. Apoi s-a deschis automat cu interfața ca un desktop de PC.

Aveți un Explorer de fișiere, un browser, aplicație pentru email, acces la galeria foto și la Settings. Jos ăn dreapta sunt conexiunile la internet, plus alte câteva setări rapid, exact ca la Windows. Meniul de start este în stânga-jos, de-acolo puteți accesa alte aplicații.

După cum puteți vedea în video de mai sus, am rulat mai multe aplicații, chiar și un joc video. Unele aplicații nu pot fi maximizate pe tot ecranul, așa cum ai face la computer. Dar rulează și vă puteți descurca cu ele.

M-a surprins plăcut faptul că fiecare conectare a fost instant recunoscută. Am conectat cablul de Internet, l-a recunoscut imediat. Am conectat un USB Bluetooth pentru tastatura și mouse-ul Asus, a identificat rapid fix ceea ce erau și pe deasupra nu a cerut nicio instalare, am putut scrie și folosi mouse-ul normal fără să fac nimic.

Conectarea la monitor am făcut-o prin HDMI, la fel, nicio problemă, a mers imediat și a afișat pe tot ecranul fără să fie necesară vreo calibrare – deși în meniu apăruse notificarea să verifici că imaginea este afișată perfect. Tot procesul a fost simplu și rapid și aveam un computer desktop instant. Asta arată că pe viitor se va putea renunța de tot la computer, ceea ce nu cred că este o veste bună pentru companiile din industrie. Tot ce ai nevoie va fi pe un smartphone foarte puternic, iar în rest periferice și cloud. Sigur, monitoarele vor rămâne, poate chiar combinație monitor-TV pentru a avea utilizare și fără telefon. Tastatura și mouse îți trebuie dacă lucrezi, genul Office sau chiar și în unele jocuri. Faptul că acest dock le recunoaște rapid și nu a dat erori mi se pare punctul său forte.

Spre deosebire de prima întâlnire cu Samsung Dex, în testul de acasă nu am detectat deloc lag, nici la scris pe tastatură, nici la mouse. Tind să cred că la expoziții unde sunt multe conexiuni în jur exista o interferență sau ceva de genul. Ori telefonul era un sample de test și nu mergea la fel de rapid ca modelul S8 comercial. Acum totul a decurs normal și m-aș putea obișnuit rapid să lucrez pe Android în loc de Windows.

Vestea bună pentru Samsung Dex ar fi că te eliberează de nevoia (și grija) unui computer. Lucrezi pe telefon, ai toate fișierele pe telefon – cu Samsung Knox și criptare activată cred că poate fi destul de sigur sistemul. Vestea rea este că apoi va trebui să ai grijă mare de smartphone, care va trebui protejat cu amprentă și cu back-up la zi pentru a preveni orice situație neplăcută. Dar bănuiesc că antreprenorii și cei din companii nu au problemă, sunt obișnuiți cu așa ceva.

Concluzii

După părerea mea Samsung DEX ne arată viitorul, un moment în care desktop-ul devine irelevant, iar telefonul din buzunar devine desktop și puteți lucra pe el exact la fel ca pe un calculator. Deocamdată nu cred că va face cineva asta, doar poate vreun entuziast fan Samsung și care cunaște ecosistemul Android foarte bine pentru a beneficia de toate avantajele – aplicații care pot rula pe tot ecranul și așa mai departe. Merită luat pentru momentele în care doriți să vedeți rapid conținutul de pe telefon pe un monitor. Merită luat dacă acasă nu aveți un computer desktop. Dar aveți nevoie de monitor, tastatură, ceea ce complică situația un pic.

Galerie foto