Asus Fonepad este o tabletă de 7 inch care are 3G și opțiunea de a-l folosi ca telefon la nevoie. Nu este una din tabletele Asus vârf de gamă, dar este lucrată cu mare atenție, are materiale bune și rezistente, iar la partea tehnică excelează ca de obicei. Și are un preț foarte bun. Tableta îmi place și o folosesc atunci când călătoresc sau când am timp de jocuri, citit sau accesat rețele sociale. Autonomia este foarte bună, dar nu are cameră foto pe spate, are numai camera pentru chat/videoconferințe. Tehnologia de date mobile este HSPA+, deci ai viteze foarte bune cam peste tot prin țară.

Asus Fonepad
Asus Fonepad

 

Asus Fonepad

Tableta Asus mi-a lăsat o impresie plăcută încă de la Barcelona. După cum v-am mai scris, am prieteni care folosesc tableta de 7 inch pe post de telefon, pentru că vor ecranul mare și autonomia și nu vor să care două device-uri după ei toată ziua (plus două seturi de aplicații și așa mai departe). Probabil de-asta au avut succes și smartphone-urile cu ecran de peste 5 inch, toată lumea vrea să vadă mai bine, bateria este mai mare, puterea hardware mai bună. Fonepad devine astfel mai mult decât o simplă tabletă. De exemplu, în vacanță, dacă rămâi fără baterie la smartphone, nu mai ai niciun stress, pentru că pui SIM-ul în tabletă și gata. Ai contactele, ai rețelele sociale, ai Internet aproape oriunde… Nu trebuie să vorbești cu ea la ureche, deși nu exclud deloc acest scenariu, am văzut și altele mai aiurea… Totuși, niște căști banale te pot ajuta să comunici telefonic atunci când ai nevoie. Eu zic că este un avantaj. Plus că ai internet HSPA+.

Tableta a venit oficial în România în luna mai, iar eu am apucat să o testez în vacanța din Muntenegru și acum o folosesc aproape zilnic.

La drum o folosesc pentru GPS, am găsit și aplicații free – în România este foarte ok navigația cu Google Maps dacă ai serviciul de date activ, iar în afară poți folosi aplicații GPS fără serviciul de date activ (NavFree, MapQuest Mobile și altele). Am folosit iar Navitel, o aplicație rusească destul de ok, care are trial de 30 de zile free. E perfectă pentru vacanțe, dar mai dă erori (doar aplicația se blochează și repornește, nu a afectat tableta).

Procesorul Intel Atom Z2420 este single-core, dar are tehnologie Hyper-Threading, Burst Performance și este optimizat pentru Android. De asemenea asigură autonomie foarte bună pentru tabletă.

Asus Fonepad
Asus Fonepad

 

Pro și contra Fonepad

Mi-a plăcut mult:

– realizarea și senzația de lucru bine făcut;
– raportul calitate / preț;
– faptul că nu a avut niciodată bug-uri sau probleme hardware/software;
– autonomia foarte bună;
– posibilitatea de a efectua apeluri dacă ai nevoie;

Rămân de discutat:
– nu este quad-core și nu are ecran Full HD;
– lipsa camerei foto pe spate;

Dotări hardware

Tableta de 7 inch are un display IPS cu rezoluție bună (1280 x 800 pixeli) și densitate destul de mare, 216 ppi. Cu alte cuvinte se vede ok, poți viziona filme și poze foarte bine, poți citi fără să te doară ochii. Procesorul Intel a luat scoruri relativ bune în testele de performanță, revin cu detalii mai jos. Atom-ul vine și cu procesor grafic integrat (GMA – graphics media accelerator), dar tableta are și un GPU dedicat PowerVR SGX540, destul de bun. De asemenea are 1GB de RAM, deci vor merge bine toate aplicațiile. Pe lângă cei 16GB de memorie internă poți adăuga carduri de memorie în slotul corespunzătorul. Tableta cântărește doar 340 de grame și are o baterie de 4.270 mAh.

Testele de performanță au fost ok, nu se bate cu Tranformer Pad Infinity, dar nici nu este la nivelul unor tablete ieftine din China.

Asus Fonepad - performanta hardware
Asus Fonepad – performanta hardware

Aplicații Android

Platforma software este Android 4.1.2, nu am altă actualizare deocamdată, deși la firmware au mai lucrat și a venit un update OTA. Asus include în tablete o serie de aplicații pe care eu le consider utile, nici vorbă să fie bloatware cum aveau unele produse, mai ales unele laptopuri “de firmă”. De exemplu Asus oferă tuturor utilizatorilor un serviciu gratuit de stocare în cloud, ca să ai mereu back-up-ul datelor personale (Webstorage). Au acum pe tablete o aplicație de luat notițe foarte ok (Supernote), au librărie de ebook-uri, aplicație de editare foto și realizare de albume (Studio) și multe altele. Pentru cei care au zis că ecranul n-are culori bune le recomand cu căldură Asus Splendid. Și o să aibă culori.

Evident, ai avantajul imens al Google Play, sute de mii de aplicații, niciodată nu te plictisești de jocuri și poți face ce vrei.

Concluzii

Încep din ce în ce mai mult să folosesc și tableta, motivul principal fiind ecranul mai generos decât cel al smartphone-ului. Lucrez la un monitor de 24″ așa că îmi plac ecranele mari. Folosesc din plin și smartphone-ul de 5″, dar uneori, fie că sunt în avion, microbuz sau autocar, simt nevoia unui display mai mare. Tableta de 10 inch este foarte ok de ținut pe canapea pentru jocuri sau citit când ai timp, dar devine tot mai incomodă pentru luat pe drum. Pînă la urmă este mai grea și mai mare… Cred că 7 sau 8 inch este foarte ok de luat pe drum. Te descurci bine, tableta e ușoară, are autonomie mare, nu e greu de cărat, chiar în buzunarul de la spate (numai să nu stai pe ea).

Asus Fonepad mi-a plăcut, deci o recomand cu căldură.

Galerie foto