Am testat zilele astea Asus G751J din seria Republic of Gamers (RoG), unul dintre modelele noi de laptopuri de gaming, care este disponibil la ofertă zilele astea pe eMAG. Este un portabil de gaming care are performanțe de desktop, confirmate de principalele teste de performanță. Dotările hardware sunt foarte bune, ecranul mare este perfect pentru jocuri, iar de data asta m-a surprins plăcut și autonomia mare. Design-ul este cel tradițional, inspirat de avioanele de luptă americane, iar tehnologiile proprietare Asus sporesc performanțele.
Update: dacă cauți daar tastatura Asus G751J ea costă vreo 300 de lei la firme de service.
Mi-a plătcut mult laptopul, este unul din puținele modele pe care mi le-aș lua pentru a lucra pe el. Sigur, pentru jocuri în week-end, tocmai ce-am descoperit Assasin’s Creed. Dar să trecem în revistă fiecare element.
Pro și contra Asus G751J
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea exterioară;
– puterea hardware și viteza de procesare;
– autonomie mai mare;
– tastatura optimizată;
– preț ok pentru un astfel de sistem;
Rămâne discutat:
– cu display de 17,3″ inch rămâne un sistem masiv, relativ greu;
– unitate optică Blu Ray;
Experiența în utilizare
După cum știu cititorii mai vechi sunt un mare fan al seriei de gaming Republic of Gamers. Dincolo de reclame, dincolo de marketing, sunt produse excelente, fiabile, puternice, care au ieșit bine în toate testele efectuate. Am avut netbook, laptop și tabletă Asus, toate cu performanțe bune, toate rezistene, fără probleme software, cu tehnologii avansate. Seria de produse RoG aduce maximum de tehnologie Asus, realizarea cu atenție la detalii, materiale premium, hardware de top, soluții de răcire excelente, software la nivel „pro”.
Asus RoG G751J nu face excepție. Întâi, are design-ul legendar inspirat de avioanele de vânătoare F22 Raptor, cum scoți laptopul din cutie îți dai seama că nu va fi o experiență banală. Doi, nu este pe atât de greu pe cât am crede. În anii trecuți un laptop de gaming era greu ca un desktop, abia în luai cu tine. Acum îl poți ține cu o mână în timp ce duci încărcătorul și mouse-ul RoG cu stânga. Trei, performanța chiar este de nivelul unui desktop, conform testelor derulate. A bătut 60% din sistemele gaming testate de Futuremark, performanța fiind similară „unui desktop de gaming premium”, conform rezultatelor afișate.
Design-ul este ușor modificat față de generația anterioară (G750). Colțurile sunt mai rotunjite, este oleacă mai subțirel, are pe capac un nou logo luminos RoG pe o placă de aluminiu care arată diferit de modelele anterioare. Combinația de negru și roșu este bine gândită, pe scurt, arată foarte bine.
Dacă ar fi să laud ceva în mod special, este vorba de tastatură. Este optimizată pentru performanță, are butoane cu comenzi special de Steam, are butoane programabile. Știu, lumina roșie nu e originală, dar pe de altă parte asta vrea toată lumea. Touchpad-ul este mare, dar are și el un soft special pentru gesturi, nu știu cât de util vă este, dar știu că poate fi dezactivat dacă vă deranjează.
Laptopul de gaming este disponibil în mai multe configurații, pe diverse niveluri de performanță și preț. Eu am testat un model cu procesor Core i7-4860HQ (la 2.4GHz), 32GB de RAM, placă grafică Nvidia GeForce GTX 980M (4GB GDDR5), stocare pe SSD de 512GB + 1TB de stocare (7200rpm). Evident cu Windows 8.1 pe 64 de biți. Are un sistem de răcire silențios, chiar eficient, format din două ventilatoare independente și elemente din cupru. Chiar și după testele de performanță puteai ține liniștit mâna pe tastatură, nu se încinge ca alte modele. Am citit că sunt trei heatpipe-uri legate direct la nucleul grafic pentru a transmite căldura spre ventilatoare, în timp ce aerul fierbinte este expulzat prin grilele din spate.
Asus RoG G751 are un ecran IPS Full HD care nu lucește, cu un unghi de vizualizare de 178 de grade. Pentru pasionații de grafică extremă se poate conecta la monitoare externe, suportă ecrane 4K/UHD (ultra-high-definition), cu tehnologia Trinity Display. Adică poți juca pe trei monitoare reunite.
Zic unii că autonomia nu este nemaipomenită. Ei bine, depinde cu ce anume compari. Versiunile anterioare aveau autonomie de 2 ore, vă spun eu pentru că am testat. Ăsta ține peste 3 ore, cu Maximum Performance activat – vedeți print screen în galeria foto. Probabil schimbând modul de utilizare mai scoți 30 de minute în plus la final. De asemenea, îl pot compara cu laptopurile puternice care nu sunt făcute pentru gaming. Core i7, 16GB de RAM, Nvidia GT 750M, mă ține în total 2 ore 30. E drept, nu are nici performanța, nici bateria de dimensiunile celei de la G. Dar ca idee, 3 ore mi se pare o autonomie decentă pentru puterea lui de calcul.
La fel, sunt unii care vorbesc despre „bloatware”. Ei bine, depinde cum privești problema. Eu zic că aduce multe aplicații și tehnologii speciale dezvoltate de Asus, nimic care să vă încurce. De exemplu Splendid Utility pentru culori, este foarte util, îți permite să ajustezi imaginea astfel încât să arate cât mai bine pentru tine. Cu cât îți place mai mult, joci mai bine. La fel cu ROG Audio Wizard, setezi modul care te avantajează cel mai bine. Serviciul de cloud oferă o grămadă de spațiu de stocare online, foarte util uneori când ai de salvat diverse proiecte.
Concluzii
Asus RoG G751J este unul din laptopurile de gaming care nu te vor lăsa baltă atunci când ai cea mai mare nevoie de el. Eu îl recomand și pentru muncă, deși nu este tocmai un laptop ușor. De asemenea vă recomand accesoriile RoG, cele mai interesante produse de acest tip dintre cele testate de mine. Mouse-ul este super-confortabil și ultra-rapid, căștile sunt excelente, visez la un rucsac RoG de ceva vreme. Atenție la diversele versiuni și opțiunile de dotări hardware. În rest, recomand cu căldură.