Asus N550, laptopul care continuă seria excelentă N și este succesorul direct al lui N56, a ajuns și la mine la teste. Probabil l-ați văzut în pozele de la SMS Camp, unde a stârnit o serie întreagă de reacții. Este primul laptop cu noua generație de procesor Intel Haswell care ajunge la mine. Am ales iar modelul cu display de 15.6 inchi, deși îl puteam testa și pe cel de 17″. Cred că totuși laptopurile cu ecran foarte mare au o nișă foarte mică, așa că am ales acest model și mi-a plăcut tare mult. Sunt multe de spus, pe scurt are un design excelent, metalic, este relativ ușor și oferă o putere mare combinată cu o autonomie foarte bună. Un adevărat birou mobil.
Sumarul articolului:
Pro și contra Asus N550
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul general și calitatea materialelor și finisajul produsului;
– calitatea display-ului IPS;
– puterea de procesare apropiată sistemelor de gaming;
– autonomia mare apropiată de ultrabook-urile de ultimă generație;
– tehnologia de sunet implementată (Bang & Olufsen);
Rămân de discutat:
– alimentatorul rămâne supradimensionat și destul de greu (pentru un sistem portabil);
– prețul e mare, dar reflectă toate tehnologiile înglobate;
Impresii generale
Întâi de toate trebuie menționat faptul că nu am testat laptopul în versiunea comercială, ci un sistem de test trimis pentru demonstrații. Versiunea comercială ar urma să aibă și ecran touschreen. Laptopul mi-a lăsat o impresie bună din mai multe puncte de vedere.
Se mai fac latopuri de-astea mari? A fost una din reacțiile stârnite de N550. Ei bine, da, se fac și e bine că se mai fac (ba chiar are și varianta N750 cu ecran de 17″). Era desktop-ului a cam apus după cum o arată ultimele studii, iar pentru eficiență maximă ai nevoie de un laptop. Iar de la un laptop ai nevoie de putere și de autonomie, de mobilitatea oferită și de posibilitatea de a te „afișa” cu produsul oriunde. Design-ul este important și pentru categoria asta de produse. Asus N550 oferă toate acestea înt-un body de 2,6 kilograme. Ok, nu este ultraportabil sau foarte ușor, dar nu este nici laptopul de 5 kilograme de acum câțiva ani a cărui baterie murea în 30 de minute. Autonomia oferită a fost de vreo 4 ore folosind laptopul din plin la SMS Camp. Cred că poți lucra și 5 ore folosind câteva măsuri de precauție (luminozitate redusă, tăiat periferice și așa mai departe). Este un record după părerea mea pentru un laptop de 15,6″. E drept că arhitectura Haswell a fost optimizată pentru performanță și autonomie, iar Asus au propriile tehnologii (SuperHybrid Engine) și includ de asemenea Nvidia Optimus pentru maximizarea rezultatelor.
Pe scurt, Asus N550JV îți oferă o combinație de portabilitate și design, performanță și autonomie. La un preț bun, nu zic că este ieftin, dar nici nu are prețul dublu nejustificat al unor branduri binecunoscute.
Dotări hardware
Asus N550 vine cu un procesor quad-core Intel Core i7-4700HQ, care rulează la 2,4 GHz, dar poate ajunge la 3,4GHz la nevoie, în jocuri sau aplicații de editare video, fără să mai faci tu ceva. Are 6MB de memorie cache și integrează HD Graphics 4600. De asemenea include placa Nvidia GeForce GT 750M (2GB), un model de perfomanță medie spre pro, nu chiar vârf de gamă, dar o alegere perfectă pentru multimedia. Ok, nu este alegerea unui pasionat de jocuri video, dar intră în top 10 procesoare ca performanță, placa video este peste medie și de asemenea asigură de asemenea autonomia mare despre care am vorbit mai sus. Am testat versiunea cu 16GB de RAM. Hard-discul a fost de 750 GB cu 5400 rpm, aș paria pe SSD, dar desigur îți adaugă și costuri suplimentare.
La capitolul conectică oferă cam tot ce-ți poți dori, doar NFC (near filed communications) lipsește deocamdată. Tehnologia wireless e folosită pentru conectarea terminalului smartphone sau a unor accesorii de ultimă generație (căști, boxe). De asemenea are unitate optică integrată și e compatibil cu toate formatele DVD.
De asemenea, trebuie menționat că laptopul a venit cu Windows 8 Pro, varianta care poate fi folosită și de angajații multinaționalelor.
Performanțe în teste
Eu folosesc în general un singur test benchmark pentru sistemele testate, pentru a putea face o comparație între sisteme pe baza scorurilor. Nova Bench mi se pare foarte ok pentru ce am eu nevoie. Pot să vă spun că un netbook sau o tabletă cu Windows 8 scot un scor de aproximativ 150 de puncte. Un laptop ieftin are perfomanța aproape dublă, iar un laptop normal de nivel mediu are 550 de puncte în Nova Bench. Ei bine Asus N550 a scos 1100 de puncte rulând pe baterie (performanțele sunt un pic mai bune cu laptopul alimentat la priză). Un laptop de gaming optimizat pentru performanță scoate cam 1.900 de puncte. Pe de altă parte acest model a scos același scor precum un Sony Vaio care costă 12.000 de lei. Depinde ce vrei să faci cu banii tăi.
Tehnologii, aplicații și servicii
La fel ca majoritatea produselor Asus de ultimă generație, N550 include o serie de tehnologii proprietare, dar și aplicații și servicii online utile și care merită menționate. La capitolul tehnologie laptopul dispune de multe opțiuni de grafică precum Splendid – tehnologie care permite optimizarea culorilor pentru conținut multimedia (jocuri, video), Video Magic dezvoltată special pentru clipuri și filme vizionate la o calitate maximă și evident Sonic Master pentru o audiție perfectă. De asemenea integrează Maxx Audio Master de la Waves, o tehnologie premiată și boxele sunt realizate de Bang & Olufsen, care nu mai necesită prezentare.
La capitolul aplicații include de exemplu Asus Install care te ajută să găsești driverele potrivite. Asus Vibe Fun Center oferă acces la conținut premium precum jocuri, filme, muzică sau filme. Mai există și alte utilitare, Asus Instant Connect și altele.
Legat de servicii online, Asus oferă în ultima perioadă și serviciul de cloud WebStorage, care oferă gratuit spațiu de 5GB pentru datele tale.
Concluzii
Asus N550 este un laptop foarte bun pentru oricine dorește un birou mobil care să ofere și performanță și autonomie și să nu te lase la greu. Ultrabook-ul oferă într-adevăr mobilitate mai mare, dar cu un preț mai mare și fără a atinge performanțe mari. Laptopul de gaming oferă performanță, dar nu este foarte ușor de transportat și autonomia este foarte limitată, plus că are un preț foarte mare. Astfel, N550 răspunde unei alte nișe, cei care vor un sistem performant, dar mobil, cu design excelent dar să aibă și autonomie.
O poza cu alimentatorul ? 🙂
 
Ai dreptate 🙂 Am adaugat in galerie .
 
Aveti informatii cand apare in magazine varianta FHD IPS Touchscreen, 16GB RAM, Bluray?
 
Salut Dan,
Sunt hotarat sa cumpar un N550JV dar nu ma pot hotara daca sa optez pt varianta cu touch sau fara……
In perioada testarii ai folosit preponderent touch-ul? cum ti se pare?
La varianta fara touch ma incanta faptul ca vine cu display mat.
Tu ce varianta imi recomanzi? pt care ai opta?
Ms!
 
Salut,
Eu m-am obișnuit cu touch și cred că te ajută și pe laptop pentru că poți derula rapid chestii și e mai bine pentru momentele când nu ai mouse la îndemână. Cred că cel mai bine ar fi să te duci într-un magazin retail sau showroom și să vezi cum te înțelegi tu cu laptopul touch. Asta înainte să-l cumperi 🙂
 
Salut Dan,
Ti-am urmat sfatul si am mers intr-un showroom pt a testa ambele modele.
Am fost incantat de varianta cu touchscreen si l-am achizitionat (N550JV-CM159D – 4200 lei, am beneficiat de un discount de 10%).
Ai idee cam care este diferenta de autonomie dt cele 2 variante(cu touch si fara).
Momentan laptopul are o autonomie modesta de aprox 3 ore(regim office) desi se lauda cu 5-6 ore.
Poate consum touchscreenul atat de mult?
Ms!:)
 
Destul de ciudata problema. Practic e clar ca el consuma mai multa energie, pentru ca este intr-un stand-by incercand sa detecteze mereu atingerile, chiar daca tu nu faci nimic. Dar practic ar trebui sa scada de la 6 la 5 ore, nu la 3. Poate ca e vorba de alte setari? Te-ai uitat prin Power options?
 
Ciudat rau nu asa….in profilul „power saver” reusesc sa obtin 3 ore de autonomie iar daca-l tin pe „balanced” scade la 2.5 ore.
Poate oi fi nimerit eu vreun acumulator mai „obosit” dar banuiesc ca nu are sens sa apelez la garantie pt asa ceva nu?
Ms!
 
Pot sa afirm ca Asus N550 ete un laptop hibrid, cu un aspect foarte aratuoas din carcasa acea din alumiuniu, parca seamana foarte mult cu un ultrabook, numai ca este mai gros, cred ca comfiguratiile pe care le are, poate sa multumeasca aproape orce fel de utilizatori, poate doar gamerilor nu le poate oferi o calitate de cel mai inalt nivel si rezolutie maxima, dar cred ca isi face treaba, si la nivel mediu.