Asus Padfone 2 este combinația perfectă pentru cei care vor un smartphone și o tabletă nouă, cu Android. Este, desigur, un smartphone foarte bun, cu dotări tehnice excelente, dar accesoriul tip tabletă îl face un produs cu adevărat special. Rezolvă inteligent problema eternă a vieții bateriei și demonstrează de asemenea că nu trebuie să cumperi o altă tabletă atunci când ai la îndemână mereu procesorul puternic al telefonului. Îmi place ideea, s-a dovedit ușor de utilizat, iar trecerea de la telefon la tabletă se face instant.

Asus Padfone 2 smartphone
Asus Padfone 2 smartphone

Click pe imagini pentru mărire!

Padfone 2 nu e încă în magazine, doar prima generație, care costă 2.599,99 lei, dar nu este atât de mare dacă te gândești cât costă să cumperi un smartphone plus o tabletă. De exemplu S3 plus o tabletă Galaxy Tab 10.1 (peste 3.500 lei) sau un iPhone și un iPad, fie el și mini (peste 5000 de lei). Să nu uităm că sunt două gadgeturi extrem de puternice…

Pro și contra Asus Padfone 2

Mi-a plăcut foarte mult:
– ideea de a combina un smartphone și o tabletă Android;
– terminalul smartphone realizat de Asus și design-ul său special;
– tableta foarte bine realizată;
– împreună sunt mult mai ușoare, cam 800 de grame, sub greutatea iPad de exemplu;
– dotările hardware foarte bune – procesor, RAM, stocare, dar și camera foto sau display-ul;
– sistemul de conectare e foarte precis și fără lag;
– prețul ok pentru o astfel de combinație (smartphone + tabletă);
– autonomia mare oferită;
– are tehnologie specială de sunet, boxe stereo și moduri speciale pentru amplificator accesibile din setări;

Rămân de discutat:
– tableta e inutilă fără telefon;
– ecranul tabletei putea fi Full HD;
– lipsește slotul de carduri de memorie, dar există alternative (online sau prin USB);

Asus Padfone 2

Am lăudat ideea de la apariția primului model de Padfone. Sigur, atunci era un pic mai puțun rafinat, iar taiwanezii puneau în combinație și tastatura Qwerty de la Transformer. Avea și atunci dotări tehnice excepționale, dar acum este și mai puternic. Am testat versiunea albă, dar sunt convins că pe negru arată mult mai bine. Acum nu mai are capac, iar conectarea se face automat, pe spatele tabletei. Design-ul ambelor s-a schimbat, telefonul este chiar un model smartphone de succes. S-ar vinde și fără tabletă excelent. Dar, așa cum spuneam, tableta face diferența.

Telefonul Padfone 2 vine cu un display cu diagonala de 4.7″, un Super IPS+ cu rezoluție HD, 1280×720 pixeli. Unul din primele ecrane IGZO de pe piață. Procesorul a trecut de asemenea la noua generație, este S4 Pro KRait, cel mai puternic quad-core  din 2012, la 1,5GHz, iar acum dispune de 2GB dememorie RAM (DDR2). Accelratorul grafic integrat de Qualcomm este un Adreno 320. Se mișcă excelent, mai bine zis a bătut în benchmark toate smartphone-urile și tabletele brand-name de top. Bateria telefonului Padfone 2 este de 2.140 mAh, foarte bună pentru un Android de top.

Asus Padfone 2 - tableta
Asus Padfone 2 – tableta

Tableta Padfone 2 are un display cu diagonala de 10,1 inchi, cu rezoluție 1280×800 pixeli. Accesoriul cântărește numai 649g. Mecanismul dock-ului a fost regândit, necesitând o singură acțiune pentru cuplare (vedeți filmul la finalul articolului). Bateria sa are cam 5000 mAh, dar este suficientă să reîncarce telefonul de aproape trei ori.

Îmi place mai mult ecranul în format 16:9, este mai potrivit pentru filme sau jocuri, dar și pentru aplicații mi se pare ok. Mi-a plăcut faptul că se mișcă bine, nu are lag, iar trecerea de la telefon la tabletă nu durează nici măcar o secundă.

Design-ul Padfone 2

Spre deosebire de prima versiune, Asus a lucrat din greu la design. Primul se vedea că a fost abia scos din laborator, iar adaptarea era pe modelul Transformer, folosind materiale similare. Acum situația stă un pic diferit.

Telefonul Padfone 2 este un smartphone de nivelul Galaxy S3 sau One X. Arată foarte bine, este subțire la bază și devine mai robust spre capăt, astfel că stă foarte bine în mână. Îl ajută și striațiile de pe spate. Materialul este mai bun ca la ambele terminale concurente de top, probabil tot plastic, dar cu striații, iar marginea este metalică. Ecranul nu este foarte rotunjit și are parte de o protecție mai bună decât la alte terminale smartphone. Butoanele de sub ecran nu trebuiau incluse sub stratul protector sau trebuia gândit altfel sistemul, așa arată uneori aiurea. Camera foto este poziționată foarte bine și nu iese în evidență foarte tare. Vedeți mai multe poze în galeria foto de la final.

Asus Padfone 2 - design
Asus Padfone 2 – design

Tableta Padfone 2 seamănă în mare cu Infinity. Din față pare la fel ca orice tabletă Android cu format 16:9, iar pe spate are locașul pentru telefon, conectarea fiind printr-o mufă proprietară Asus. Ce-mi place la taiwanezi este că poți încărca telefonul și de la orice încărcător micro USB. Repet, conectarea la tabletă a funcționat “ceas”, fără niciun bug.

Impresii și utilizare

Asus Padfone 2 îți oferă un smartphone de zi cu zi extrem de puternic și cu dotări de top. Pe lângă procesorul imbatabil și dotările hardware, merită menționată și camera foto cu senzor de 13 megapixeli, f2.4, cu o lentilă din 5 elemente. Am făcut câteva fotografii foarte bune. Deja smartphone-ul înlocuiește camera compactă de buzunar (săpuniera clasică) și cred că mai degrabă vom vedea terminale smartphone tot mai performante decât camere foto cu Android. Are și o mulțime de setări avansate pentru camera foto, inclusiv filtre speciale dacă nu vreți să folosiți alte aplicații. Android 4.0.4 este o platformă matură și deja sunt o mulțime de aplicații, business sau pentru divertisment, care merg foarte bine. Este cu adevărat un produs de top.

Asus Padfone 2 vine, la fel ca multe alte produse ale taiwanezilor, cu suita Polaris Office pre-instalată, pentru a avea acces mereu la documente, prezentări sau tabele.

Iar tableta îți oferă, pe lângă ecranul mai mare, autonomie mai mare – un avantaj pentru orice device mobil.

Asus Padfone 2 - benchmark
Asus Padfone 2 – benchmark

În toate testele benchmark a ieșit peste rivalii de marcă, Galaxy S3, Note 2, HTC One X, ba chiar și peste cele câteva modele chinezești foarte lăudate.

Concluzii

Asus Padfone 2 este un produs flagship, include cea mai bună tehnologie pentru smartphone, dar și ce este mai bun din lumea tabletelor. Are cea mai puternică tehnologie hardware și o platformă software stabilă și care are destule aplicații pentru a rezolva orice problemă. Prețul Asus Padfone 2 în Europa începe de la 799 euro, în funcție de capacitatea de stocare. Nu mi se pare deloc mare dacă te gândești că este și smartphone și tabletă în același timp. Pe scurt, îl recomand.

Asus Padfone 2 – video

Asus Padfone 2 – galerie foto