Asus lansează azi în România două modele ROG Phone 6, iar varianta de top, cu Pro, vine spre finalul lunii august. Am avut ocazia să testez înainte de lansarea oficială acest model și pot să vă spun că este excepțional. Sunt printre cei care au văzut primul ROG Phone și evoluția seriei de-a lungul anilor. A fost spectaculos de fiecare dată.

Pro și contra Asus ROG Phone 6

Avantaje:

  • performanțe hardware fără egal;
  • design specific și conținut unic;
  • funcții de divertisment;
  • cea mai mare baterie pe un flagship;

Dezavantaje:

  • nu are card microSD;
  • prețul rămâne destul de mare;

Detalii tehnice Asus ROG Phone 6 Pro

Ecran: 6.78 inch AMOLED, 2448×1080 (395ppi) 165 Hz, HDR10+, 1200nits + Corning Gorilla Glass Victus
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1
GPU: Adreno 730
Memorie: 12 / 16 / 18 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 3.1
Camera: 50 + 13 + 5 megapixeli macro
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 173 x 77 x 10.3 mm
Greutate: 239 gr
Baterie: 6.000 mAh + 65 W
OS: Android 12
Tehnologii: IPX4, NFC, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E, USB-C 3.1 gen2 (lateral), USB-C 2.0 jos, mufă de căști
Preț: 5.099 lei / 5.999 lei / 6.499 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 2 Media: 4.5]

Impresii după testare

Cele trei modele sunt identice, diferă doar opțiunile de RAM/stocare și culoarea. Asus ROG Phone 6 vin și alb și pe negru. Varianta de bază are 12GB RAM și 256GB de stocare, destul de decent, pentru 5.099 lei. Al doilea model oferă 16GB RAM și 512GB de stocare, fiind ceva mai scump, spre 6.000 de lei. Iar Asus ROG Phone 6 Pro are doar 18 GB RAM și 512 GB stocare, vine doar pe culoarea alb și costă 6.499 lei. Modelul de top va ajunge în magazine spre finalul lunii august.

Telefonul este la fel de spectaculos ca în fiecare an. Aduce cam tot ce este mai bun în domeniul tehnologiei, plus câteva modificări realizate de inginerii de la Asus. Nu se încinge la fel de tare precum telefoanele ieftine și în plus vine la pachet cu obișnuitul ventilator care se atașează pe spate. Acesta disipă rapid orice urmă de căldură. Are o ediție nouă, actualizată anul acesta. Ecranul este deja protejat de Gorilla Glass Victus. Mai are în cutie și două huse, precum și o sticlă de protecție pentru ecran. Ca să stai liniștit.

Procesorul este cel mai puternic din 2022, varianta Plus a lui Snapdragon 8 Gen 1. Qualcomm spune că a optimizat și performanța, dar mai ales consumul de energie. Varianta 12 GB RAM / 256 de stocare este deja ok, dar vă asigur că nu veți regreta dacă optați pentru stocare de 512 GB și variantele de 16 sau 18GB de RAM. Bine, deocamdată se va găsi doar cea de 16GB, fără Pro, iar varianta Pro vine mai la finalul vacanței.

Variantele de anul trecut, RoG Phone 5 și 5S, nu aveau deloc protecție la apă. Anul acesta au reușit un rating de IPX4, adică protecție la ploaie sau stropi, indiferent de direcție.

Bateria este cea mai mare pe un flagship: 6.000 de mAh. De fapt sunt două module de 3.000 mAh, așa că se încarcă mai rapid. Folosesc anul acesta încărcarea cu 65W, este complet în circa 40 de minute.

La partea de fotografie nu au insistat foarte tare. Telefonul are un senzor Sony principal de 50 de megapixeli (IMX766), apoi modul de 13 megapixeli ultra-wide, dar și cameră macro de 5 megapixeli. Eu aș fi preferat ceva de zoom, dar merge și așa. Camera de selfie este de doar 12 megapixeli, puteau utiliza ceva mai profesionist.

În schimb nu fac rabat la calitate pe audio și video. Boxele sunt cu magneți și au amplificator. Sunt trei microfoane care blochează zgomotele ambientale, are ecran AMOLED E5, cu rată de refresh 165Hz, HDR 10+ și luminozitate mare. Păstrează și ecranul de pe spate, unde se pot afișa diverse chestii.

Este adevărat, rămâne un telefon scump. Puțină lume își permite azi să dea 1000 de euro pe un terminal. Iar cel de top merge spre 1.300 de euro. Însă există destule variante mai scumpe, iar românii caută mereu variante pentru a cumpăra telefoanele cele mai scumpe.

Teste benchmark

Nu a dezamăgit în niciun test. Are cel mai mare scor Antutu dintre telefoane disponibile la ora actuală în România. A trecut bariera de 1 milion de puncte, cu un record după ce am activat Modul X, pentru gaming. Stă foarte bine și la Geekbench V, scoruri mari și single-core, dar și pentru multi-core, peste 4.000 de puncte. Fără rival la ora actuală.

Din păcate la autonomie nu e tocmai rege. Cum era de așteptat, ecranul mare și luminos, procesorul puternic, toate astea trag energie. Testul a fost relativ slab, de 13 ore și 55, în stilul flagship-urilor Samsung. Sunt convins că se pot lua diverse măsuri pentru a crește autonomia. De exemplu, trecut ecranul în 60Hz și redusă luminozitatea. Modul Ultra Durable poate prelungi semnificativ autonomia. Probabil mai câștigați câteva ore bune dacă este utilizat normal. Însă pentru a beneficia de toată puterea, este clar că veți avea nevoie de încărcarea rapidă.

Vedeți mai jos o parte dintre testele realizate.

Camere foto

Trebuie spus din start că ROG Phone, în mod tradițional, nu este un smartphone foto. Asus doar încearcă să țină pasul cu ofertele de pe piață. Camerele sunt ok, avem senzorul principal Sony de 50 de megapixeli, camera ultra-wide de 13 megapixeli și o cameră macro de 5 megapixeli. Aș fi preferat o lentilă de zoom, dar este posibil să nu fie loc rămas în interior pentru un senzor mai mare sau periscop. Plus că asiaticii sunt pasionați de Macro și caută mereu modele dotate cu această cameră.

Vedeți mai jos imagini realizate cu el. Procesează corect, sunt detalii bune pe poză, culorile normale și vă descurcați cu pozele pentru social media.

Accesorii mobile

  • încărcător fast-charge 100W – este clar acum că veți avea nevoie de încărcătoare tot mai rapide la noile modele Xiaomi. Deocamdată ei păstrează încărcător în cutia telefonului, dar situația s-ar putea schimba după ce Samsung sau Apple au renunțat la ele. Iar 100W este ok și pentru modelele care au 65W, dar și pentru variantele Pro sau Ultra, chiar dacă ele vor veni cu 120W.
  • încărcător auto 154W – pentru mașini există chiar o variantă mai puternică, ea inițial era pentru laptopuri. Acum veți putea folosi însă tehnologia și pentru telefoanele cu încărcare ultra-rapidă. Deși nu va funcționa exact precum cel original, tehnologia merge, am testat cu încărcătorul meu de 60W și este ok.
  • căști wireless – pentru că niciun producător nu mai pune căști în cutie, odată cu telefonul nou este bine să cumpărați niște căști, în ziua de azi merg mai ales cele Bluetooth pentru a evita problemele cu firul, mufa și așa mai departe.

Concluzii

Asus ROG Phone 6 Pro

Galerie foto