Asus Transformer Book T100 este genul de combinație între netbook/laptop și tabletă, un gadget tot mai popular și care arată direcția spre care se îndreaptă industria portabilelor: ultraportabilul hibrid. Sunt și produsele care cunosc acum cea mai mare creștere în vânzări, într-un moment în care laptopurile sunt pe scădere, iar tabletele stagnează, piața fiind saturată. De data aceasta, Asus a ales să facă un portabil de dimensiunile netbook-ului, cu puterea de procesare a unui laptop, dar care poate fi folosit și ca tabletă cu Windows. 

Asus Transformer Book T100
Asus Transformer Book T100

Pro și contra Transformer Book T100

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea, e compact și ușor, arată excelent;
– finisaje foarte bune, ca întotdeauna la Asus;
– autonomia foarte mare;
– performanța apropiată de nivelul laptopurilor;
– ecranul foarte ok;
– prețul excelent;

Ce ar fi trebuit să aibă ca să fie perfect:
– slot pentru carduri foto SD;

Experiența în utilizare

Vremea laptopului luat pe drum a cam trecut. Acum oamenii vor tablete și fie lasă laptopul acasă, fie nu-l mai țin cu ei rămânând în geantă. Dar problema cu tableta devine rapid evidentă: nu poți scrie mesaje, sau dacă reușești, nu poți scrie cu diacritice, sau nu poți scrie rapid… așa că ajungi la dilema: revin la laptop pentru a scrie (dar e greu, incomod) sau cumpăr tastatură fizică pentru tablete? Ei bine, la aceste probleme răspunde Transformer Book T100. Este un hibrid, o combinație de tabletă și netbook, perfect pentru productivitate atunci când ești pe drum. Mai mic și mai ușor decât un laptop, cu autonomie mare, puternic – nici vorbă de experiența insuficientă de pe netbook-ul vechi. Platforma nouă este ultra-rapidă, stocarea se face pe eMMC, procesorul este optimizat, este un sistem pe care poți face rapid treabă.

Personal îmi place că e foarte ușor, abia aștept să scap de laptop când sunt pe drum, iar tableta pe care o folosesc are două probleme: tastatura e separată de ecran, deci nu stă deloc în brațe, pe genunchi, iar în plus Androidul are lag, la scris se simte cel mai bine că există o întârziere. De asemenea îmi lipsesc aplicațiile cu care sunt obișnuit pe Windows, cele de Android sunt mai reduse ca funcționalitate și au reclame. Deci prefer oricând pentru productivitate un device portabil, cu tastatură, dar care să se miște ultrarapid. Să mai enumăr o dată avatajele – formatul tip laptop care permite să ții tableta în brațe, aplicațiile de Windows normale, ca pe desktop, precum și lipsa lagului. Iar alt avantaj al lui Transformer Book T100 este prețul de tabletă. Pentru că costă 1.529,99 lei, dar tehnologiile oferite sunt de nivelul unui ultrabook. Între un laptop de 1.500 de lei și acest device, este clar că nu vei alege mărimea. Sigur, pe tabletă nu vei face procesare video sau editare foto de nivelul profesional, dar aplicații care funcționează există cu siguranță.

Trnasformer Book T100 - din spate
Transformer Book T100 – din spate

Detalii tehnice

Asus a inventat conceptul de netbook în 2007, iar produsele sale au creat o nouă categorie, anticipând practic tranziția spre tabletă – un device multimedia mai mic, mai portabil, mai comod, mai eficient. Acum, Asus a cucerit lumea tabletelor, dar nu uită de unde a plecat: focusul rămâne pe portabilitate, comoditate în utilizare și funcționalitate. Ecranul este de 10,1 inch, tipic pentru tabletă. Rezoluția este standard, 1366 x 768 pixeli, probabil doar pentru a menține prețul final destul de jos.

Procesorul, Intel Bay Trail Atom Z3740, este un quad-core de ultimă generație. Nu e cel mai rapid din serie, e tactat la 1,33 GHz, dar este mai bun decât multe alte procesoare utilizate la tabletele cu Windows. Are tehnologie pentru oberclocking și poate ajunge la 1,86Ghz (single-core) dacă este nevoie. SoC-ul Bay Trail este optimizat, 2MB L2 cache, 2GB de RAM dual-channel LPDDR3-1066 MHz, plus Intel HD Graphics, de nivelul Ivy Bridge.

Testele de performanță au arătat că are de trei ori mai multă putere de procesare comparat cu un netbook, cam două treimi din puterea unui laptop cu Core i5, 2GB de RAM și stocare SSD. Din ce-am citit pe alte bloguri, în testele cross-platform iese sub iPad, dar peste Surface ca și performanțe generale.

Transformer Book T100 - cu Windows 8.1
Transformer Book T100 – cu Windows 8.1

Concluzii

Asus Transformer Book T100 este sistemul ideal pentru mobilitate, are suficientă putere de procesare pentru aplicații, dar fără a avea un ecran mare, fără acces la editare video. Nu este un laptop și nu va înlocui computerul. Dar pentru drum este soluția perfectă. Tableta dacă te uiți la filme și vrei să citești, stai pe Facebook, Twitter și celelate… Cu tastatura conectată dacă vrei să scrii mesaje, dacă lucrezi la documente sau tabele, dacă vrei să lucrezi în călătorie. Autonomia mare te lasă să te bucuri de gadget mult timp, iar experiența generală e foarte bună. Prețul este comparabil cu tabletele, deci merită. Din toate punctele de vedere.

Galerie foto