Asus Transformer Book T200 este versiunea mai puternică și mai bună a hibridului Transformer T100 care a făcut valuri în România în ultimele luni. Mi-a plăcut mult prima versiune a combinației tabletă/laptop, este un produs perfect pentru călătorie, ușor, compact, dar îți faci treaba. Versiunea nouă este mai puternică și aduce un plus de productivitate. Asus a avut mereu cele mai interesante gadgeturi portabile, a inventat practic netbook-ul șia a fost primul producător care a lansat conceptul de „Transformer”.
Pro și contra Asus T200
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul similar unui ultrabook, cu tastatură completă, bună;
– realizare solidă, finisaje excelente;
– ecran bun, 11,6 inch, mai bine decât T100;
– autonomie foarte mare, 8,5-10 ore;
– trecere facilă de la tabletă la laptop;
– dotări hardware echilibrate;
– preț foarte bun pentru ce oferă;
– stocarea poate fi crescută cu un HDD;
Rămâne de discutat:
– nu are loc pentru mai mult RAM;
– nu rulează jocuri mai sofisticate;
Dotări tehnice și impresii în utilizare
Nici nu mă uitasem la detaliile tehnice când am rulat primul bechmark pentru a vedea performanțele sistemului, Așa cum v-am obișnuit, folosesc Novabench, care îmi permite să stabilesc o oarecare ierarhie între sistemele testate, iar numai pe sistemele de gaming rulez testele benchmark pentru sisteme de gaming. Pot să vă spun că un netbook gen EEE PC, avea un scor de 150 de puncte în Novabench, iar un laptop normal , 550 de puncte. Cel mai putenic Sony Vaio avea 1.100 de puncte, iar un laptop de gaming circa 2.000 de puncte. Orientativ. Nu am rulat Novabench pe desktop-uri sau All-in-One.
Asus Transformer Book T200TA a scos 400 de puncte. Este aproape de orice laptop normal, iar performanța este peste versiunea anterioară, cu peste 30%. Versiunea nouă are un procesor quad-core Intel Atom Z3775, din generația Bay Trail, la 1,46GHz. Deși este Atom, are performanță foarte bună, 2MB L2 cache, iar sistemul standard de overclocking (Burst) îl duce la 2,39GHz în funcție de necesități. Noua generație de procesoare Atom a crescut performanța cu 50% datorită arhitecturii noi. Performanța este similară Snapdragon 800 sau Tegra 4, conform forumurilor de specialitate.
Modelul vine cu 2GB de RAM, ceea ce pentru unii utilizatori va părea puțin, este suficient pentru utilizarea de zi cu zi. Sistemul este pentru a accesa pe drum browserul, e-mailul, aplicații Office, editare rapidă foto și alte activități similare. Puteți citi pe tabletă, vă puteți juca diverse joculețe, puteți vedea filme. Fiind Windows 8.1 aveți toate aplicațiile de pe un PC normal, doar că trebuie ținut cont de faptul că nu este Core i7 și nu are placă video dedicată.
Stocarea este pe memorie Flash, sunt variante de 32 și 64 de GB. Din câte am văzut pe site-ul Asus se poate comanda și o variantă cu HDD de 500GB. Soluția grafică este cea integrată, HD Graphics (Bay Trail), bazată pe 4000, cu o performanță comparabilă cu Adreno 320. Tableta are pe spate o cameră foto de 5 megapixeli, iar pe ecran este o cameră de 2 megapixeli pentru comunicare online. Dispune de USB 3.0, USB 2.0 și micro USB, are WiFi, Bluetooth, slot de carduri micro-SD, include boxe stereo și microfon. Tableta are 780 de grame și dock-ul cu tastatură 760 de grame, împreună formează un sistem portabil bun, la un preț imbatabil.
Deși spatele este din plastic, are parte de un finisaj bun, nu este lucios și stă bine în mână. Este la fel de gros ca un laptop, display-ul HD (1366×768) este foarte bun, full touch. Are luminozitate 215cd/m2 și un contrast de 836:1, tehnologia IPS asigură însă o calitate bună a imaginilor.
Păcat că nu se încarcă pe USB, ca versiunea anterioară. T200 are un încărcător, destul de compact și ușor, dar ești legat de el pentru a încărca și tableta și dock-ul.
Tastatura este completă și poți lucra pe ea ca pe orice laptop sau ultrabook, cred că vine de la Zenbook sau ceva de gen. Butoanele sunt bine așezate, sunt comode la apăsat și există suficient spațiu pentru a scrie corect, rapid. Ca și la T100, tastatura are un Touchpad miniaturizat, pe care îl poți folosi când nu ai mouse la îndemână. Este un Touchpad mai bun decât la T100, dimensiunea fiind un pic mai mare. Sincer, încep să folosesc touchscreen-ul la fel de ușor și rapid, atât pe tableta pe care o iau la conferințe, cât și pe laptop mai nou. Uneori touchscreen-ul este mai rapid și mai comod decât mouse-ul, sincer vorbind.
Aș mai menționa că este un sistem foarte silențios comparat cu orice laptop normal, chestie normală, nu are aerisire pentru procesor, la fel ca orice tabletă. Se încălzește în testele de performanță, dar nu s-a încis niciodată. Nu s-a blocat și nu a sacadat imaginile în testul grafic.
Concluzii
Asus Transformer Book T200 este undeva la jumătatea drumului dintre modelul de 10 inch (T100) care este o tabletă mai mică, netbook, un sistem accesibil și varianta ultrabook premium, precum T300 care are procesoare Core și SSD, dar și un preț mai mare. Dacă poți lucra eficient pe un laptop de 11 inch atunci sistemul este perfect pentru tine, ai și tabletă la nevoie, ai și laptop pentru activitățile de zi cu zi. Prețul am înțeles că va fi pe la 1.800 de lei, ceea ce este excelent pentru un astfel de sistem, pe care îl recomand. Un ultrabook ar costa mult mai mult, iar să iei și laptop și tabletă nouă ar secătui bugetul. De aceea înțeleg perfect ideea hibridelor. Și te obișnuiești rapid cu ele, chiar dacă au touchscreen.