Asus TX300 Transformer Book este unul din gadgeturile care m-au cucerit anul acesta. Laptop, tabletă, dotat cu ecran tactil și hardware puternic, Transformer-ul permite utilizarea și ca laptop clasic – el este mai degrabă ultrabook aș zice – dar și ca tabletă, cu precizarea că este cu Windows 8. L-am văzut prima oară la un eveniment Asus care a deschis discuția asta: ecran tactil pe laptop, da sau nu? Mulți au răspuns că da și se pare că o treime din laptopurile vândute anul acesta sunt cu touchscreen. Nu este un trend masiv, dar se schimbă modul de utilizare și pentru laptop, iar anii viitori vor aduce noi schimbări.

Asus TX300 Transformer Book
Asus TX300 Transformer Book

Pro și contra Asus TX300

Mi-a plăcut foarte mult:
– conceptul de “transformer” inventat de Asus, care îți permite să ai și laptop și tabletă;
– design-ul extraordinar similar seriei Zenbook;
– materialele folosite pentru construcție – toate premium;
– performanța hardware și experiența generală de utilizare;
– ecranul excelent;
– autonomia foarte mare dată de cele 2 baterii;
– tehnologia de sunet încorporată;

Rămâne de discutat:
– ecranul nu are forma unei tablete, fiind de 13,3 inch, este o tabletă destul de mare. Dar te obișnuiești cu ea după ce o folosești o vreme.

Prețul rămâne relativ mare, dar practic cumperi două produse într-unul singur. Aici depinde de fiecare. Prețul începe de la 5.429,99 lei la PCGarage.

Conceptul Transformer și detaliile TX300

Mi-a plăcut încă de la lansare conceptul de laptop/tabletă. Asus a lansat un prim astfel produs acum vreo trei ani, care avea prima versiune Android pentru tablete. Practic era o tabletă care putea fi folosită cu sau fără tastatură. Modelul a avut succes tocmai datorită conceptului nou. Și nu doar a avut succes, a fost imediat preluat. Intel și Microsoft au venit întâi cu proiectul ultrabook – care se referea la laptopuri ultrasubțiri, dar acum cam toate sunt pe principiul “trasformer”. Windows a fost optimizat pentru touch și pentru tablete, iar laptopurile pot fi folosite ca tablete sau cu tot cu tastatură, cum vor utilizatorii. De fapt, Asus TX300 este același concept transformer adus în zona Windows. Cred că se potrivește perfect și ești mult mai productiv pe Windows.

Design-ul general este cel de ultrabook, de laptop ultrasubțire cu carcasa metalică, din aluminiu mai exact. Are un display excelent (IPS, Full HD de 13,3 inch) , touchscreen, boxe și tehnologie audio Bang&Olufsen Ice Power, dar și hardware de ultimă generație, Core i7, SSD (stocare hibridă) și multe altele. Designul special permite integrarea a două baterii, una sub tastatură și una sub ecran (5000 + 3120 mAh) – deci are o autonomie sănătoasă. Tableta are 950 de grame, iar dock-ul cu taste tot atâta, deci este un laptop sub 2 kilograme, destul de portabil. Are toate dotările de conectivitate de care ai nevoie, inclusiv LAN și o mulțime de tehnologii wireless.

Asus TX300 Transfomer Book
Asus TX300 Transfomer Book

 

Detalii tehnice

Detali:Asus Transformer Book
Display: 13.3”, 1920×1080, IPS
Procesor:Intel Core i7-3517UM
Memorie RAM: 4 GB
Stocare: SSD 128 si HDD 500 GB
Wireless:WiFi b/g/n/, Bluetooth 4.0
Porturi:microSD, microHDMI, webcam (tableta) +
2xUSB 3.0, mini-DisplayPort, LAN, SD (dock)
Baterie:5000 mAh dock + 3120 mAh tableta
Greutate:0,95 kg (tableta) + 0.95 kg (dock)
Grafica:integrată Intel HD Graphics 40000
Grosime7-24 mm

Utilizare și performanță

Cred că produsele de acest gen se vor vinde singure în următoarea perioadă, dar e nevoie de timp pentru ca oamenii să facă trecerea de la utilizarea clasică – laptop pentru muncă, tableta pentru browsing și distracție – pînă la îmbinarea celor două într-un produs versatil. Totuși, cred că este mai simplu să arăți proiectul la care lucrezi colegilor doar pe tabletă, să arăți niște poze sau clipuri video fără să plimbi laptopul cu totul. De asemenea mi se pare ok să iei tableta pe canapea când te relaxezi și așa mai departe. Utilizarea vine de la sine, e mai simplu așa, nu te stresezi cu tot laptopul care altfel ar fi destul de greu și masiv. Tastatura te încurcă atunci când vrei să citești sau să te joci. Pe de altă parte dacă ai de răspuns la mailuri, dacă ai de scris, dacă urmărești un proiect, atunci nu prea poți lucra fără tastatură. Asus TX300 Transformer Book are un touchpad foarte bun, de mari dimensiuni și care funcționează ok, totuși la birou ai nevoie de un mouse serios. Cu toate acestea, iar, dacă vrei să citești ziarele pe fotoliu, nu mai cari după tine tastatura sau mouse-ul, iei doar tableta din dock.

Ca performanță a fost ok (dar asta sigur și datorită combinației SSD / Win 8 / Core i7), a luat 1000 de puncte în Nova Bench, singurul test benchmark pe care îl folosesc pentru laptopuri, doar orientativ. Ca și comparație, un laptop de gaming scump (Core i7, SSD, 16GB de RAM, Nvidia de 2GB) scoate 2.000 de puncte, iar un laptop portabil cu Windows 7 (Core i5, SSD, 4GB de RAM, Nvidia 1GB) scoate 500 de puncte. Așa că Transformer Book stă foarte bine, este și un laptop performant, dar și o tabletă pentru divertisment. Windows 8 devine din ce în ce mai bun, magazinul se umple de aplicații noi și jocuri, acum chiar ai aproape orice la îndemână.

Dacă v-ați săturat de vechiul laptop de 5 kilograme și căutați un laptop performant, ușor, bun de muncă și bun de luat la drum, Transformer Book este alegerea perfectă.

De citit

Ce au scris alții despre Asus TX300 Transformer Book:

– “Asus Transformer Book TX300 are potenţialul de a anticipa modul în care vor arăta dispozitivele portabile în viitor, ca un hibrid între laptopuri şi tablete. Având în vedere că vorbim despre un ecran de 13.3”, dispozitivul va fi utilizat preponderent ca laptop, însă este important că, la nevoie, poţi miza doar pe ecran dacă nu ai nevoie de tastatură şi trackpad.” – Giz.ro

– “Este un laptop clasic de 13 inci, performant, cu “schepsis-ul” că-i poți detașa ecranul pentru a avea în același timp și o mare tabletă în mână. Mare tabletă. Totuși, nu aș numi această posibilitate ca fiind cel mai mare avantaj al laptopului, ci doar un feature în plus, un fel de “dacă-l putem face asa, hai să-l facem” – NWradu.ro

– ” Cred ca sunt lucrurile mici cele care fac diferenta: includerea unui HDD in dock, folosirea unui display de calitate, constructia solida, tastatura si clickpad-ul de calitate. Cred ca acestea sunt lucrurile care ma fac sa spun ca Transformer Book este unul dintre cele mai interesante si mai bine rafinate portabile de pe piata.” – Lab501.ro

Galerie foto