Asus VivoBook U38 este primul laptop cu touch pe care îl testez. Sincer, nu le dădeam mare șansă, dar, fiind obișnuit cu tableta și smartphone-ul, înveți foarte ușor să folosești touchscreen-ul pe laptop. U38 vine cu Windows 8, care este deja ultra-optimizat pentru comenzi touch, iar de asmenea înțeleg că va avea un preț foarte bun, nu va concura deloc cu ultrabook-urile scumpe. Abia aștept să îl văd în magazine. Laptopul Asus are un design special, metalic și ultrasubțire, iar dotările hardware sunt ok. Este suficient de performant pentru un sistem portabil, iar portabilitatea este una de nivel mediu.

Asus VivoBook U38
Asus VivoBook U38

Pro și contra U38

Mi-a plăcut foarte mult:
– cum arată și cum se mișcă acest laptop ultrasubțire;
– ecranul mat, Full HD, IPS, touchscreen;
– carcasa din aluminiu polishat;
– tastatura iluminată;
– Windows 8 e ultrarapid pe SSD;
– pornirea din stand-by;
– sunetul Bang & Olufsen;
– palm-rest-ul metalic rece;
– experiența de utilizare la modul general;

Rămân de discutat și analizat:
– zgomotul relativ al procesorului;
– autonomia medie;

Înțeleg că prețul va începe de la 800 de euro, deci avem un produs excelent.

Asus VivoBook U38

Nu este un ultrabook, dar are un design relativ similar. Asus U38 vine cu AMD A10, un nou APU (Accelerated Processing Unit) scos de AMD care vine cu soluție grafică Radeon integrată. Fiind un procesor low-budget, A10 este quad-core low voltage la 2.0 GHz, cu maximum Turbo Speed de 2,8 GHz. Numele complet este AMD A10-4655M APU with Radeon HD Graphics. Scorul Passmark este aproape de Core 2 Quad, care la vremea lui a fost un procesor foarte ok sau Core i7-740QM din prima generație, la 1,7 GHz. Placa grafică este Radeon HD 7620G GP, care scoate în general scoruri peste Intel HD Graphics 4000. Nu veți face performanță în gaming cu acest laptop, dar pentru utilizarea pe drum, browsing, e-mail, Office și utilizare obișnuită, chiar îl recomand. De altfel se pare că Asus are mai multe produse accesibile, dar care ascund tehnologie de top, design excelent și funcționează fără probleme.

Arată incredibil și se mișcă foarte bine, are un SSD de 128GB și 6GB de RAM. Windows 8 este instalat pe 64 de biți, iar display-ul incredibil este un IPS, cu diagonală 13,3 inch, Full HD, cu unghi de vizualizare de 178 de grade și contrast de 800:1.

Asus VivoBook U38
Asus VivoBook U38

Dispune de 3 mufe USB, toate pe 3.0 și compatibile cu vechile standarde. De asemenea, integrează WiFi și Bluetooth, HDMI. Sunetul este făcut împreună cu Bang & Olufsen (Ice Power), iar camera web are rezoluție 720p (senzor CMOS). Cântărește doar 1,55 kilograme, este ultrasubțire – 5,5 => 18 mm ca gromsime. Autonomia anunțată este de 7 ore în condiții speciale de utilizare.

Include tehnologia proprietară SonicMaster, plus cea pentru optimizarea bateriei, Power4Gear. Tehnologia de pornire Instant On cu SHE 2 (Super Hybrid Engine) permite repornirea în două secunde din stand by.

Asus U38 – impresii

Prima oară când l-am scos din cutie am crezut că am greșit produsul sau că am înțeles prețul greșit… Are același feeling premium, ecranul pare fără margini – este acoperit cu sticlă și pare că nu are ramă deloc. Desigur, după ce îl deschisi se observă și rama foarte bine. Design-ul metalic cu aluminiu polishat este incredibil, nu cred că am văzut o combinație care să arate mai bine: argintiu, negru și sticlă. Dincolo de toate detaliile tehnice este important de spus că se mișcă incredibil de rapid și își face treaba foarte bine. Dacă e închis complet pornește în 10 secunde, iar dacă este în stand-by ai imediat acces la fișierele tale.

Tastatura este una foarte bună și, în plus, de data asta este luminată. Butoanele sunt în pozițiile clasice, ai suficient spațiu pentru a scrie ok. Touchpad-ul este foarte bun, iar palm-rest-ul fiind metalic nu se încinge și îți dă o senzație plăcută, răcoroasă. Butonul de power este deasupra tastei Delete, ceea ce ar putea cauza probleme la unii utilizatori.

Ecranul este incredibil, unul din cele mai bune pe care le-am văzut la un sistem portabil. Faptul că e mat adaugă o bilă albă pentru laptopul Asus.

Mi-a plăcut că este foarte ușor și îl poți lua pe canapea, să citești, fără să fie greu de manevrat.

Încărcătorul este pentru prima oară inspirat de la tablete sau telefoane și este mic, beneficiind de un fir foarte lung, de câțiva metri, absolut util pentru orice călător. De obicei, cele mai portabile sisteme au încărcătoare care adaugă 1 kilogram la bagaje, sunt greu de manevrat și au un fir scurt. Dacă ești în aeroport trebuie să stai pe jos să ajungă firul de la încărcător. Nu mai zic cum e la conferințele unde singurele prize sunt în față, lângă proiectorul vorbitorului.

Singura dată câns s-a încins a fost când am apăsat din greșeală să facă Windows Update, deși nu doream acest lucru. Dar odată bulgărele pornit… A avut vreo 40 de actualizări și s-a încălzit un pic. Greșit spus că s-a încins, s-a încălzit un pic. De asemenea, AMD trebuie să lucreze la sunet, nu este zgomotos, dar un fâșâit continuu tot are. Depinde de fiecare utilizator, s-ar putea să nu-l observați.

Eu folosesc Novabench pentru teste, mi-am propus să rulez acest benchmark pe toate sistemele pe care le testez, ca să pot face o comparație obiectivă. Am găsit pe alte bloguri că fac pe astfel de sisteme și benchmark-uri complexe, 3DMark, PCMark și altele, dar cred că sunt irelevante. Nu e un sistem de gaming sau pe care să rulezi filme, de altfel în video play-back s-ar duce și bateria mai repede. În fie, în Novabench, care trece prin toate elementele – CPU, grafică, scriere/citire, acces la RAM, scorul este unul mediu, 460 de puncte. Mult peste ultrabook-urile Core i3, dar sub laptopuri portabile care au Core i5 și placă video Nvidia. De fapt, ne puteam da seama de asta și fără să rulăm teste 🙂

Concluzii

VivoBook este o serie de produse spectaculoase care se vor vinde bine, inclusiv în România. Laptopul cu touchscreen aduce două lucruri esențiale: legitimează Windows 8 pe sisteme ultraportabile, iar în plus îți aduce gesturile și comenzile de pe telefon sau tabletă. Asus Vivobook U38 este o combinație perfectă între ultraportabil și tabletă, iar prețul ok va face din acest sistem un best-seller. Probabil vom vedea în serie atât produse de 11,6 inchi, dar și modele de 15,6 inchi și sper să funcționeze toate la fel de bine.

Galerie foto U38