Asus Zenbook UX305F este genul de ultraportabil care rezolvă multe probleme, fără să fie foarte scump. Am avut ocazia să testez pentru prima oară procesorul Intel Core M (Broadwell) și am notat de asemenea autonomia excelentă. Este un model ultra-subțire care arată foarte bine, carcasa metalică și aspectul ultrasubțire sunt de apreciat.

Asus Zenbook UX305F
Asus Zenbook UX305F

Dacă până acum aveai de ales între putere hardware și autonomie, ultrabook-ul bazat pe Core M oferă ambele, un sistem puternic pentru luat la drum, dar și o autonomie peste medie. Tocmai mi s-a confirmat informația că ajunge în magazine la finalul lunii la prețul de 4.300 de lei – vorbim despre cel mai echilibrat ultrabook al momentului.

Pro și contra Zenbook UX305F

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea foarte bună, cu atenție la detalii;
– performanța și autonomia bună;
– ecran mat cu rezoluție foarte bună;
– preț de achiziție bun;

Rămâne de discutat:
– nu are tasatatură iluminată;
– dispaly non-touch;

Experiența cu Asus UX305F

N-am mai testat de ceva vreme un ultrabook bun, unul care să mă facă să vreau să renunț la laptopul meu. Fără să exceleze la performanțe sau la funcții trendy, UX305F este unul din cele mai bine poziționate produse pentru profesioniștii care lucrează și călătoresc mult. Are toate dotările unui laptop bun, dar fără prețul unui XPS 13 sau X1 Carbon. Personal prefer și desgin-ul metalic și finisajele, iar performanța Core M a fost mai mult decât decentă. Ca putere este foarte aproape de Core i5 Haswell, dar ca eficiență energetică / autonomie stă un pic mai bine.

Experiența cu un sistem Windows 8.1 pe SSD și cu dotări hardware bune este unică indiferent de procesor. Totuși, este primul sistem Core M pe care îl testez și eram foarte curios cum se descurcă. Am citit și opinii favorabile, dar și critici la adresa procesoarelor, care sunt situate undeva între Atom, care e pentru sisteme ieftine și procesoarele Core i pentru performanță. Sistemul testat avea SSD de 256GB, 8GB de RAM, nu are placă video dedicată, ci soluția integrată HD Graphics 5300. Ecranul IPS mat are o rezoluţie de 3.200 × 1.800 pixeli, densitate 276 ppi.

Procesorul este Intel Core M-5Y10, un dual-core la 800MHz, o frecvență pe care nu credeam că o mai văd la sistemele actuale. Se pare însă că este setat așa pentru autonomie, pentru că are Turbo-Boost și ajunge la 2.0GHz când ai nevoie de putere, plus că are Hyper-Threading (deci 4 threads) și procesează relativ ca un quad-core. Și evident, este un procesor pe 64 de biți. Jocurile nu vor merge ok, dar video encoding merge ok. Procesorul dispune de 4MB de cache. Acest model are toate conectivitățile de care ai nevoie, inclusiv un adaptor pentru LAN în cutie.

Intel HD Graphics 5300 este o soluție integrată care poate rezolva multe probleme, dar nu este pentru aplicații grafice intense. GPU rulează la 300MHz, dar puate urca la 800 Mhz atunci când este nevoie. Cea mai importantă caracteristică a ei este reducerea consumului de energie, care contribuie la autonomia sistemului. Trebuie notată noua arhitectură Broadwell care este mai performantă la grafică decât generații anterioare de la Intel. Deci există un plus și pe partea de grafică. Totuși, un ultrabook rămâne dedicat activităților office, multimedia și browsing, nu va putea face mai mult.

Click pe imagini pentru mărire!

Beneficiind de Core M, ultrabook-ul este cu adevărat subțire și “fără fante”, are doar 13 milimetri grosime, cân MacBook Air de 11 inch are 17mm, iar XPS-ul de 13 foarte lăudat are 18mm grosime. Sigur, acum nu grosimea este neapărat esențială, dar merită menționată pentru cei care au laptopul mereu în geantă.

Asus Zenbook UX305F are trei mufe USB 3.0, cititor de carduri de memorie, mufă pentru căști și un încărcător comparabil cu cele de la tabletă. Foarte util pentru călătorie, nu ocupă prea mult loc și este foarte ușor. Laptopul are cam 1,2 kilograme, de aceea mi se pare ideal încărcătorul ușor, pentru că alți producători fac laptopul de 1,35 kilograme și încărcător de 250 de grame, la finalul zilei te doare spatele.

În cazul meu autonomia a fost de aprape 9 ore, mi s-a părut foarte bine pentru un astfel de dispozitiv. În alte teste s-au atins și 10,5 ore, este legat de modul de utilizare și așa mai departe. Cu modul Power Saving și luminozitate scăzută sigur că ține mai mult.

Tastatura este alt punct forte, are butoanele fix acolo unde trebuie, ușor de folosit și scrii fără probleme din prima. Palm-rest foarte mare, nu se încinge și are un Touchpad bun. Din păcate tastele nu sunt luminate – există momente în care această funcție prezentă acum pe aproape toate sistemele se dovedește deseori utilă.

Concluzii

Asus Zenbook UX305F este un ultrabook practic pentru cei care caută o unealtă de lucru modernă și nu un dispozitiv foarte scump. Are design-ul de top de la seria Zenbook, dar este un produs accesibil, în funcție de dotări. Versiunea testată cu ecran 3200×1800 pixeli și SSD de 256GB ajunge la 4.300 de lei. Când va ajunge în magazine veți găsi și modelul cu ecran FHD și 128GB, cu siguranță și mai echilibrat ca preț.

Galerie foto