Am terminat de testat Asus Zenfone 5 (ZE620KL), un smartphone foarte bun la acest nivel de preț. Am să vă explic mai jos de ce este un pic peste terminalele accesibile testate anul acesta și de este totuși un pic prea scump, sper să fie în curând disponibil la un preț mai bun. Acum are la eMAG (link afiliat).


Dați un play la clip, like & share și abonați-vă la canalul de Youtube.

Pro și contra Zenfone 5

Atuurile acestui model:
– design modern și plăcut de ținut în mână;
– procesor peste medie, cu funcții AI;
– cameră foto duală bună;
– ecran foarte bun;
– autonomie decentă;
– interfață simplă și modificată foarte puțin;

Rămâne de discutat:
– este cam scump, modelele concurente s-au ieftinit în ultima perioadă;
– ecran cu notch, nu toată lumea îl agreează;

Zenfone 5 păreri

Văzusem Asus Zenfone 5 la lansarea la Barcelona, dar este foarte adevărat că o întâlnire de câteva ore nu este suficientă, doar utilizarea concretă îți poate arăta clar dacă modelul are probleme sau este ok. După ce l-am scos din cutie am fost impresionat, arată foarte bine, este făcut bine, a trecut timpul în care telefoanele de acest gen arătau a chinezării ieftine. Este foarte solid, stă bine în mână iar materialul este plăcut.

Au ales totuși un spate lucios, singura mare problemă fiind că se văd toate amprentele pe el. Știu că mulți competitori fac acest lucru, merg pe terminale cu spatele lucios pentru a viza un public interesat de lifestyle și care scoate telefonul pe masă ca să vadă alții cât este de lucios. Dar amprentele alea se văd urât și dacă nu știi cât de ușor se pot șterge poți din contră să ai o impresie negativă privind modelul.

Performanța este foarte bună pentru acest nivel de preț, o să discutăm în detaliu la rubrica dedicată, unde am încărcat și testele realizate și scorurile obținute. Aveam o opinie greșită privind Snapdragon 636, de fapt este un procesor foarte bun și este perfect pentru utilizatorul obișnuit, pentru tineri și adolescenți. Toți cei care nu vor să plătească prețul unui flagship de top au acum un telefon de nivel mediu, dar cu toate avantajele și funcțiile unui flagship, inclusiv tehnologie AI.

Camerele foto sunt bune, pe spate avem un sistem cu două camere, de 8 și 12 megapixeli, precum și cea frontală de 8 megapixeli. Discutăm și despre ele la rubrica potrivită, pe scurt se descurcă bine în orice situație. În testul de autonomie, rezultatul a fost de 9 ore 36, un rezultat ok, dar sub modelele mai economice, care trec de 10 ore. Pe de altă parte și procesoarele mai puternice epuizează bateria mai rapid, deci este un mix între autonomie și putere.

Părerea mea personală este că Asus face treabă foarte bună cu seria Zenfone, au avut modelul excelent Zenfone 3, apoi au lansat anul trecut modelul Zenfone 4 foarte apreciat, iar anul acesta vor da lovitura cu Zenfone 5. La ora actuală cel mai accesibil flagship este Zenfone 5Z, tot din aceeași familie, dar model cu Snapdragon 845 și toate funcțiile de top ale unui flagship.

Putere hardware

Am rulat testele de performanță obișnuite și sunt rezultate foarte bune. Am tot zis că le pun într-un tabel pe toate, dar nu am avut timp și pentru asta. Întâi, câteva rânduri despre Snapdragon 636. Citisem pe un site de review-uri hardware că este un procesor bazat pe nucleele economice Cortex-A53 și acum am descoperit că informația nu este adevărată. Are într-adevăr opt nuclee Kryo 260, care dacă nu ești atent te fac să crezi că sunt toate opt nuclee economice, dar nu este așa. Cum găsim și pe Wikipedia, Snapdragon 636 are 4 nuclee de putere cu arhitectură similară Cortex-A73 și patru nuclee economice Cortex-A53. Deci este un procesor mid-range care îmbină puterea cu economia. Nu o să ai lag pe Android în aplicații, iar atunci când este nevoie să crești autonomia, o să reziste mai bine.

Versiunea cea mai bună pe midrange este Snapdragon 660 de pe Nokia 7 Plus, dar singura diferență între cele două este de frecvență. Snapdragon 660 are nucleele la 2.2 GHz, iar modelul testat acum, Snapdragon 636 are nuclee la 1.8 GHz, scorurile sunt puțin sub cel folosit de Nokia. Probabil vorbim și despre o diferență de bani între cele două, acum înțeleg de ce Asus a mers pe varianta 636.

În cel mai cunoscut test de performanță, Antutu, scorul este de circa 133.000 de puncte, vedeți în video sau în print-screen mai jos. Adică puțin sub Nokia 7 Plus, dar peste orice alt midrange de anul acesta. De notat că este peste Galaxy A8, peste P20 Lite și peste alte modele cu preț accesibil testate anul acesta. Scorurile sunt confirmate și de celelalte teste, iar în altă aplicație are scoruri comparabile cu Galaxy S8, adică este de nivelul unui flagship de acum un an și jumătate. Bine, puțin sub, dar ca idee, comparabil cu un flagship.

Mi-a plăcut că a detectat testele de performanță și a solicitat activarea modului AI, care gestionează de asemenea performanța pentru a obține cele mai bune rezultate la jocurile video. Fără acel mod activat probabil că sunt scoruri mai slabe.

Camera foto

Camera foto Asus Zenfone 5 are senzori Sony și a luat note foarte bune în testele independente DXOMark. Eu am testat camera pe zi și pe lumină mai slabă și are foarte puține probleme. Pe spate sunt doi senzori, unul de 12 megapixeli de 1/2.55 inch, cu lentilă F/1.8, o apertură foarte bună, pixeli de dimensiuni mari (1.4nm) plus stabilizare pe 4 axe, lentilă de 24mm, iar al doilea este un senzor de 8 megapixeli, ceva mai mic (1/4 inch), cu lentilă de 12 mm, pixelii de 1.12nm. Practic obții efectul de zoom 2x și imagini de calitate foarte bună când folosești acel zoom.

Camera frontală pentru fotografiile selfie are tot un senzor de 8 megapixeli, are pixelii de 1.12 nm, 1/4 inch și lentila de 24mm (F/2.0). Este o cameră ok cu care veți face poze selfie foarte bune.

Imaginile pe lumină bună ies clare, colorate și aveți diverse opțiuni pentru a le îmbunătăți. Telefonul folosește inclusiv tehnologie AI (inteligența artificială) pentru a recunoaște scenele și a realiza imagini de o calitate mai bună.

Am lăsat fișierele mai mari, click pe ele pentru mărire. Imaginile de zi sunt foarte bune, dar seara trebuie să fii atent la setări, pentru că pe auto ies imaginile cu probleme.

Autonomie

Asus Zenfone 5 are o baterie de 3.300 mAh, care combinată cu procesorul inteligent poate atinge o autonomie destul de bună. Eu am făcut testul pe modul de performanță, cu AI Boost activat, așa că a ieșit doar 9 ore și 36. Sunt convins că dacă activam Power Saving și apoi scădeam luminozitatea la ecran aveam poate și mai multe ore. De asemenea, se poate activa și economisirea inteligentă a bateriei și mai sunt și alte funcții la care puteți renunța pentru a spori autonomia (localizare, WiFi / Bluetooth, date mobile și tot așa).

Ca idee, există modele competitoare, unele deja menționate, care au baterie mai mare. Cei de la Huawei reușesc de obicei să pună acumulatori de 4.000 mAh. La fel are și Huawei P20. Sigur că diferența nu este mare, dar cu siguranță ai autonomie mai mare cu o baterie mai mare – asta dacă telefonul este și încărcat. Zenfone 5 are și tehnologie Quick Charge, procesorul suportă Quick Charge 4.0 de la Qualcomm, telefonul oficial suportă QuickCharge 3, dar încărcătorul din cutie are doar versiunea Quick Charge 2.0.

Dar găsiți pe Amazon încărcătoare Qualcomm și puteți obține cu ele rezultate mai bune.

Display și sunet

Ecranul cu diagonală de 6.2 inch pare mare pe hârtie, dar țineți cont că este măsurat cu tot cu notch, având astfel formatul 19:9. De fapt este destul de compact și ușor de folosit cu o mână. Rezoluția este de 2246×1080 pixeli, adică un fel de Full HD+. Formatul este 19:9 din cauza acelui moț de sus. Ecranul are o calitate foarte bună, vedeți în video testele de imagine și de luminozitate. Am obținut chiar 590 de nits ca luminozitate, peste cei 550 anunțați oficial. Dar trebuie să recunosc că nu am un aparat profesional de măsurare, folosesc un alt smartphone cu o aplicație din Google Play și care folosește senzorul frontal pentru a stabili luminozitatea. Valoarea maximă era spre centrul ecranului, iar pe margini valoarea era mai scăzută, deci în medie iese probabil 550, dar cu variații. Oricum, se vede foarte bine.

Am testat și calitatea sunetului, boxele integrate se aud suficent de tare pentru o cameră de bloc, dar dacă vreți să ascultați în mașină sau afară aveți nevoie de o boxă externă. Telefnul are mufă clasică de 3.5 mm jack, deci puteți folosi și căști normale, nu doar wireless. Se pot conecta și boxe externe care au mufă jack.

Dacă aveți alte întrebări privind Asus Zenfone 5 ZE620KL, aștept comentarii de la voi.

Concluzii

Noul Zenfone 5 mi-a confirmat la test impresiile pozitive pe care le aveam după lansarea de la Barcelona. Este un smartphone foarte bun la acest nivel de preț și face față cu brio oricărui competitor. Procesorul este un mix de performanță și autonomie, deci poate oferi o experiență foarte bună, dar și o autonomie foarte bună.

Poate fi cumpărat de la eMAG pe link-ul meu afiliat la .

Galerie foto