Asus ZenFone 6 (ZS630KL) a ajuns la mine după lansarea oficială. A fost unul dintre cele mai așteptate modele de anul acesta după succesul de anul trecut cu ZenFone 5.



Dați un play și vă aștept pe canalul de YT și în grupul pasionaților de telefoane.

Detalii tehnice ZenFone 6 (ZS630KL)

Ecran: 6.4″, FHD+, 2340×1080 pixeli, ecran complet
Procesor: Snapdragon 855
GPU: Adreno 640
Memorie: 6GB RAM
Stocare: 128GB
Camera foto: 48 + 13 megapixeli
Camera selfie: modul rotativ – aduce camerele foto de pe spate
OS: Android Pie
Baterie: 5.000 mAh
Preț: 2500 lei

Există și varianta 6GB RAM / 256 GB stocare la circa 3000 de lei, precum și 8GB RAM și 256 GB stocare cu 3.300 lei.

Pro și contra ZenFone 6

Avantaje:

  • procesor de top și performanțe maxime;
  • camera foto Sony 48 mpx;
  • modul rotativ care permite selfie-uri și poze creative cu această cameră;
  • baterie de 5.000 mAh;
  • fast-charging 18W;
  • ecran fără notch sau găuri;
  • stocare mare+slot de carduri;
  • Android 9 + noile versiuni pe viitor;

Dezavantaje:

  • ecran FHD+ IPS LCD;
  • nu rezistă la apă / praf;
  • nu are încărcare wireless;

Experiența cu ZenFone 6

Se pare că anul ăsta Asus a renunțat la modelele mid-range, unde probabil nu făcea prea mare profit, iar ZenFone 6 este un smartphone de top, cu dotări de flagship, cu tehnologii noi, design aparte și un preț foarte bun pentru toate aceste caracteristici. Sunt multe lucruri extrem de pozitive și foarte puține motive pentru a critica acest model.

Arată excelent, cum ar trebui să arate un flagship, iar la fiecare detaliu tehnic s-a lucrat intens pentru a fi cel puțin la nivelul marilor jucători din industrie. Da, într-adevăr, Asus nu este un lider în zona de smartphone, dar toți cei care cunosc brandul și produsele companiei taiwaneze știu că Asus face în general produse de o calitate peste medie și cu un preț bun.

Ecranul de 6.4 inch este pe formatul 19.5:9, mi se pare foarte ok, stă plăcut în mână și nu este deloc mare sau gros. Da, este un ecran FHD+, 2340×1080 pixeli, IPS LCD. Ar fi mers probabil OLED sau AMOLED, dar în același timp ar fi crescut prețul terminalului.

Nici nu pare foarte greu, are 190 de grame, dar nu simți mare diferență comparat cu alte telefoane de dimensiunile astea. Nu știu cum au reușit să pună o baterie atât de mare într-un body similar cu cel oferit de principalii competitori.

Procesorul este de top, Snapdragon 855, dar în testele realizate de colegi a atins chiar 380.000 de puncte în Antutu, spulberând orice competiție. Telefoanele rivale cu Android abia ating 355.000, Xiaomi Mi9 a mai depășit scorul obținând vreo 370.000, iar iPhone XS Max a atins 360.000 de puncte. Spre comparație Galaxy S10 are vreo 355.000, iar P30 Pro nu trece de 320.000 de puncte. Oricum, este clar că procesorul Zenfone 6 și funcția de AI Boost, care prioritizează aplicația din prim-plan și îi alocă toate resursele, au reușit acum să facă diferența față de competitori cu aceleași specificații tehnice. Și asta arată că pe partea de design și ingierie Asus stă foarte bine.

Camera foto este extrem de interesantă, poate fi considerată una dintre cele mai interesante de anul acesta. Au pus un senzor Sony de 48 de megapixeli și o cameră foto ultra-wide de 13 megapixeli. Camerele sunt pe un modul care se rotește și ajunge în față pentru poze selfie la calitate maximă. Mai mult, modulul foto poate fi controlat în orice unghi, pentru a putea realiza imagini inedite, de jos de la nivelul solului, de sus deasupra mulțimii și chiar după colț. Poți face poze fără ca cei vizați să își dea seama prea bine, fără să te vadă că îndrepți telefonul spre ei.

La software mai e de lucru, eu cred că vor reuși să optimizeze softul camerei, poți folosi de asemenea AI și multe setări manuale. Senzorul principal de 48 de megapixeli are dimensiunea de 1/2 inch, iar din fabrică vine setat să facă poze de 12 megapixeli. Se pot schimba din setări, desigur. Lentila este de 26mm și are apertura f/1.8. Pixelii sunt de 0.8 microni, dar standard face pozele cu cei patru reuniți, de unde și rezoluția de 12 megapixeli. Pozele la 48 mpx sunt foarte detaliate, puteți face zoom în fotografie. Camera ultra-wide are senzorul de 13 mpx cu o lentilă de 11 mm și unghi de 125 de grade, cu f/2.4. Au ieșit imagini foarte bune și pare o cameră foarte utilă pentru călătorii.

Camera suportă multe tehnologii utile, senzorul este Quad Bayer, practic unește pixelii apropiați pentru a face imagini la 12 megapixeli de bună calitate. Are HDR+, ceea ce permite realizarea de cadre foarte bune în condiții de lumină slabă. Detectarea scenelor cu AI permite o optimizare suplimentară a imaginilor. Are mod special pentru fotografie de noapte, un mod portret foarte bun și interesant, dar și modul Pro în care controlați toate setările camerei.

Într-adevăr, nu are zoom optic, cred că era imposibil de adăugat pe acest modul rotativ. Totuși, există momente în care ai nevoie și de zoom. Da, poți face crop din poza la 48 mpx, dar nu este același lucru cu zoom, iar rivalii au nu doar 2x sau 3x, deja Huawei oferă 5x și probabil va fi urmat curând și de alții.

Totuși, este primul smartphone care filmează 4K la 60 fps, o performanță. Atenție însă că acest mod nu este activat automat, ci trebuie setat din meniul camerei. În mod normal trage 4K la 30 fps. Poate filma și FHD la 60 fps, iar modul slow-motion este HD (1280×720 px) la 480 fps.

Modulul de cameră foto a fost construit cu un aliaj special, ei zic că este “Liquid Metal”, iar rezistența este de patru ori mai mare decât a oțelului. Are un sistem de protecție la cădere, când senzorul detectează căderea liberă retrage camera automat, destul de rapid. Am testat și eu, la fel ca mulți alți oameni care au telefonul, iar camera se retrage de fiecare dată.

Trebuie menționat și faptul că telefonul este protejat cu Corning Gorilla 6, iar Asus a inclus în cutie o husă transparentă care protejează partea din spate.

Pe partea de sunet stă foarte bine, are difuzoare stereo, are mufă de căști 3.5 mm jack, dispune de tehnologia audio DTS Headphone X. Include chiar modul de radio FM și are Bluetooth 5.0.

Teste de performanță

Modelul de top va scoate cele mai mari scoruri, dar am reușit să bat toate celelate terminale de top în Antutu și cu acest model mai accesibil. Cum am spus și la început, 375.000 de puncte este cel mai mare scor, peste OnePlus 7, peste Mi9, peste iPhone și clar peste S10 sau P30. Performanța maximă necesită dezactivarea tuturor opțiunilor de Power Saving, baterie încărcată, optimizare AI și OptiFlex, care accelerează aplicațiile. De asemenea, temperatura trebuie să fie optimă, dacă se încălzește începe să taie din performanță.

Scorurile sunt consistente și la celelate teste, a cam fost peste smartphone-uri și la competiție cu unele modele de tablete multimedia, precum iPad Pro.

Sample foto

Am testat camera foto la Valencia, unele imagini sunt excelente, la nivel cu orice flagship foto, dar unele imagini au și erori, depinde de cum cade lumina, ce opțiuni folosești și așa mai departe. Recomand să activați recunoașterea AI a scenelor și HDR sau HDR+ pentru o calitate mai bună a imaginilor. Și dacă vreți să filmați 4K 60fps să activați opțiunea din meniul camerei.

Despre camere am vorbit mai sus, aici doar testele foto.

Imaginile sunt micșorate pentru a putea fi încărcate pe blog.

Concluzii

Asus ZenFone 6 (ZS630KL) este unul dintre cele mai bune terminale smartphone din 2019. Are procesor de top, cameră foto de top, baterie maximă, dar și un preț total bun. Sigur, prin comparație cu unele modele poate pierde la unele capitole, prin comparație cu altele câștigă la unele capitole. Dar per-total, este un flagship puternic disponibil la un preț teribil de bun. Deci cred că merită cumpărat.

Galerie foto