Am testat Asus Zenfone 8, versiunea compactă a flagship-ului Asus, abia lansată oficial. Era nevoie și de un model cu procesor puternic, dar dimensiuni compacte. În ultimii ani a cam lipsit de pe piață. Are Sony seria Xperia 5, iar pentru fanii Apple există acum iPhone 12 Mini. Dar pe Android lipsește. desigur, pentru a salva spațiu au făcut o serie de concesii.

Pro și contra Zenfone 8

Avantaje:

  • foarte compact și ușor;
  • putere peste rivalii cu Snapdragon 888;
  • camere foto bune;
  • autonomia este ok cu Power Saving;
  • preț bun comparat cu alte modele comparabile;

Dezavantaje:

  • doar două camere pe spate;
  • autonomia scade în Performance Mode;
  • un aspect clasic fără o identitate clară;

Detalii tehnice Asus Zenfone 8

Ecran: 5.9 inch Super AMOLED, 120Hz, HDR10+, 1100 nits
Procesor: Snapdragon 888 5G
GPU: Adreno 660
Memorie: 6 / 8 / 16 GB
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1 fără card
Camera: 48, 12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 148 x 68.5 x 8.9 mm
Greutate: 169 g
Baterie: 4.000 mAh + 30W
OS: Android 11, Zen UI
Tehnologii: WiFi 6 / 6 E, Bluetooth 5.2, 3.5mm jack, NFC, radio FM, USB Type-C 2.0
Preț: de la 2.990 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 3 Media: 5]

Acest review computerblog.ro este posibil datorită Asus România.

Era nevoie de un flagship Android compact

De când m-am apucat de Youtube, una dintre întrebările pe care le primesc constant este asta: când avem un flagship Android compact? Sunt oameni care consideră 6-7 inch ca fiind o dimensiune de tabletă. Prea pare, prea greu, prea incomod de utilizat. Eu folosesc un terminal cu ecran mare pentru că nu văd bine sau nu pot apăsa corect pe tastatură dacă este prea compact. Nu aș putea reveni la un model compact. Dar înțeleg că există interes mare pe acest sement. â

Dovada că oamenii caută terminale compacte este dată de Apple, care în ultimii ani a lansat modelele SE și apoi iPhone 12 Mini. Poate nu au avut succesul dorit sau vânzările dorite, dar cu siguranță au avut vânzări pentru că seria va continua și anul acesta. Că va fi iPhone 12S Mini sau iPhone 13 Mini, nu contează. Dar pe Android nu avem alternative.

Cel de care vorbeam, Sony Xperia 5, vine cu ecran de 6 inch. Doar că formatul său este de 21:9, deci îl face cumva mai îngust. Au mai existat 80 de telefoane compacte lansate în ultimii ani, dar niciunul puternic. Toate fiind poziționate ca modele ieftine. Anul trecut doar brandurile necunoscute au lansat telefoane compacte. Genul Ulefone, Lava, BLU sau Wiko. Desigur, am văzut ceva Nokia super-ieftin sau Samsung J2 Core 2020. Nimic de tipul flagship.

Despre specificații și dotări

Asus a ales un ecran de 5.9 inch și formatul mai lat 20:9. Pe de altă parte este un display calitativ, Super AMOLED produs de Samsung. Cu HDR10+, cu 120Hz rată de refresh și tot ce trebuie. Formatul compact face ca rezoluția FHD+ să fie exact ce trebuie. Cred că totuși 4K pe telefon rămâne un moft deocamdată.

Evident, este motorizat de Snapdragon 888, mai mult decât atât, dă clasă multor terminale la putere hardware. Are un mod de performanță (Performance Mode), care îl face mult mai bun la teste. Modelul testat a avut 16GB de RAM, poate de-aici și scorurile maxime. Cei 256GB de stocare chiar elimină necesitatea reală a unui card de memorie. După foarte mult timp de filmări 4K poți umple spațiul acolo.

Camera foto principală este de 64 de megapixeli și s-a descurcat excelent în teste. Camera ultrawide de 12 megapixeli este bună. Iar camera de selfie este și ea tot de 12 megapixeli, toate cu senzori Sony. Desigur, nu ai zoom optic, nu ai alte module din cauza dimensiunilor. Dar cine vrea compact, își va asuma acest lucru.

Bateria aș fi pus-o de 5.000 de miliamperi. Din păcate n-a fost loc decât pentru 4.000. Ieste bine cu Power Saving activat, dar dacă vreți performanțe se va duce destul de rapid.

Ca tehnologii noi și speciale aș menționa WiFi 6 / WiFi 6E. Wi-Fi 6 este standardul de următoare generație pentru produsele wireless, este pentru WiFi ac așa cum 5G este pentru 4G: următoarea evoluție în dezvoltarea produsului. Noul standard tehnologic IEEE Wi-Fi 802.11ax va oferi utilizatorilor viteze mari de transfer de date și o acoperire mai bună decât tehnologiile anterioare. De asemenea, tehnologia promite transferuri de date eficiente în zonele de birouri unde sunt multe dispozitive conectate, dar și un consum de energie redus. WiFi 6E oferă, de asemenea, o capacitate de a conecta mult mai multe dispozitive, latențe mai mici, iar banda de 6 GHz este dedicată exclusiv dispozitivelor WiFi 6E pentru a se menține viteze mari, care să nu fie afectate de dispozitivele din generațiile anterioare.

Prețul Zenfone 8 pleacă de la 2.949 lei, ceea ce îl face practic cel mai ieftin telefon cu Qualcomm Snapdragon 888 la ora actuală.

Teste hardware și autonomie

Am făcut pe Asus Zenfone 8 majoritatea testelor benchmark și hardware pe care le fac pe telefoane. Plus testele de autonomie care au devenit nelipsite. În clipul video vedeți teste audio/video suplimentare. Scorurile obținute sunt peste majoritatea competitorilor. Acum pe pagina Antutu, sunt câteva terminale cu scor mai mare. iQoo 7, Mi 11 Ultra sau ROG Phone 5. Eu când am testat telefonul gaming Asus, am obținut doar 735.000 de puncte. Probabil optimizările software au crescut scorul. Oricum, toate modelele costă dublu decât Zenfone 8.

De asemenea, scorul Geekbench 5 este mare, 1.150 pe single-core și 3.699 pe multi-core. Cred că în topul lor cel mai mare scor era 1.100 single-core și 3.450 multi-core. Deci iarăși sunt cifre foarte bune. Stocarea este cea mai rapidă la ora actuală. Deci totul se mișcă foarte rapid.

Vedeți mai jos ce scoruri a mai avut în alte teste.

Camerele foto

Asus Zenfone 8 are doar senzori Sony. Cel principal de 64 de megapixeli are f/1.8 și dimensiunea 1.173 inch. Are autofocus PDAF și stabilizare optică. Cel ultrawide este de 12 megapixeli, cu format 1/2.55 inch și pixelii de 1.4 nanometri. Lentila de 14 milimetri are un unghi de deschidere de 112 grade. Filmează 8K la 30 fps, 4K la 60 sau 120 fps, 1080p la 240 de cadre pe secundă.

Camera de selfie are f/2.5 și formatul 1/2.93 inch, cu pixelii de 1.22 nanometri. Este dual pixel PDAF și filmează 4K la 30 de cadre pe secundă.

Vedeți mai jos câteva imagini realizate cu el. Sunt însă micșorate pentru a le putea urca pe blog.

Huse și carcase

Atunci când plătești 3.000 de lei pe un telefon nou, este bine să mai pui ceva pentru protecție. Stai liniștit și ai telefonul pentru mai mult timp. Dacă te plictisești de el și îl vinzi, vei obține prețuri mai mari dacă nu este lovit / zgâriat. Vă recomand pentru huse Asus site-ul Mobiledirect. Sunt serioși și expediază rapid comenzile, nu au fost niciodată probleme cu ei. Nu au încă pentru Asus Zenfone 8, dar presupun că vor ajunge imediat.

Vă mai recomand de asemnea și folia pe ecran, care să protejeze display-ul cât mai bine. Nu neapărat carcasă, dar husă și folie cam trebuie.

Concluzii finale

Asus Zenfone 8 este un flagship compact foarte puternic. Este bun pentru cei care caută telefon compact, dar să fie și rapid. Duce și jocuri video, este bun și pentru filmări sau fotografie. Atenție însă la Power Saving pentru a avea totuși o autonomie decentă. Oricum, sistemele AI evoluează și după câteva zile vor ști să echilibreze mai bine autonomiat în funcție de stilul de utilizare al fiecăruia. Prețul rămâne de asemenea un atuu important.

Galerie foto