Asus ZenFone 9 este lansat astăzi oficial în România. Am avut șansa să îl testez înainte de evenimentul oficial. Continuă direcția bună începută cu ZenFone 8, dar marea surpriză este că anul acest nu avem (cel puțin deocamdată) un model Flip. Este o surpriză pentru că seria ZenFone a devenit populară tocmai datorită modelelor Flip. Însă poate fi și o problemă de aprovizionare cu cipuri sau cu modulele foto rotative. Sau modelul compact a fost mai căutat de fanii seriei.
Sumarul articolului:
Pro și contra Asus Zenfone 9
Avantaje:
- model compact și puternic;
- baterie mai mare;
- camere foto de calitate;
- ecran bun, foarte luminos;
- cel mai puternic procesor;
- mufă de căști dedicată;
- rating IP68;
Dezavantaje:
- prețul rămâne o barieră;
- nu are suport pentru microSD;
- designul modului foto este neobișnuit;
Detalii tehnice Asus Zenfone 9
Ecran: 5.9 inch, FHD+, AMOLED, 1100 nits, 120Hz, HDR10+, 446 ppi + Corning Gorilla Glass Victus
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm)
GPU: Adreno 730
Memorie: 8 / 16 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camera: 50 + 12 megapixeli
Selfie: 12 megapixeli
Dimensiuni: 146.5 x 68.1 x 9.1 mm
Greutate: 169 gr
Baterie: 4300mAh + 30 W
OS: Android 12 with Zen UI
Tehnologii: NFC, 3.5 mm jack, USB 2.0, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6
Preț: 3.899 / 4.499 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Este foarte bine că există un flagship compact. Lumea mă întreba dacă mai există alternative compacte. Până anul trecut doar Apple făcea modele gen SE sau Mini, iar Samsung avea ca și flagship compact varianta de bază a lui Galaxy S. Acum se pare că și Xiaomi a mers spre modele mai compacte. Nu sunt chiar de acest nivel, dar totuși, au mai redus din dimensiuni. Este un trend pozitiv, pentru că terminalele compacte păreau pe cale de dispariție.
Asus ZenFone 9 este cel mai compact flagship cu Android. La diagonala de 5.9 inch nu sunt acum disponibile modele mai actualizate. Cel mai recent flagship cu astfel de dimensiuni era Samsung Galaxy S9 lansat acum patru ani. Modelul compact de anul acesta, Galaxy S22 are diagonala de 6.1 inch, un pic mai mare. La fel, Xiaomi 12 a coborât la 6.28 inch, dar tot este mai mare. Specialiștii Asus au spus că formatul ales este cel mai potrivit pentru utilizarea cu o singură mână.
Față de modelul de anul trecut au îmbunătățit procesorul, răcirea și au adăugat mai multă baterie. Senzorul foto principal este și el mai bun. Performanțele sunt crescute față de Zenfone 8, dar și autonomia a crescut. Legat de camere, desigur, rămâne loc pentru îmbunătățiri. Are doar camera principală și un modul ultrawide, probabil din rațiuni de spațiu.
Mi-a plăcut că păstrează mufa de căști, pentru unii utilizatori este utilă. Fie cei care au căști speciale pe care le utilizează cu fir. Fie pentru cei care filmează și au nevoie de mufa de căști pentru microfon. Există soluții wireless, dar nu totdeauna sunt cele mai bune. Din păcate nu are slot de carduri MicroSD. Dar cei de la Asus au dat un răspuns genial: se poate conecta un SSD extern pe mufa USB Type-C. Așa este și poți transfera filmările rapid, eliberând spațiul. Totuși, vă recomand varianta de 256GB, chiar dacă este mai scumpă.
Prețul este relativ mare. Da, 3.889 lei este puțin peste Realme GT2 Pro sau la același nivel practic cu Galaxy S22. Probabil doar fanii Asus vor cumpăra modelul inițial. Și evident, cei care căutau și nu găseau un telefon compact, dar puternic. Probabil spre Black Friday vor urma reduceri și apoi va fi la oferte de preț mai bun. Sper.
Teste benchmark
Performanțele sunt foarte bune. Din punct de vedere al puterii hardware nu are rival, deocamdată se bate doar cu modele de gaming. Are scorurile apropiate de ROG Phone 6. Dacă ne uităm doar la performanțe, este peste Galaxy S22 sau Xiaomi 12. De asemenea, are cel mai bun rezultat la autonomie dintre telefoanele compacte. A reușit să treacă de 17 ore de utilizare cu ecran aprins. Ceea ce înseamnă că au controlat foarte bine consumul. Samsung are 12 ore și 30, iar Xiaomi 12 circa 15 ore și 30. Nici Zenfone 8 nu stătea mai bine, avea doar 14 ore și 30 de minute. Deci au reușit ceva.
Vedeți mai jos rezultatele la teste. Mai mult, mi s-a părut că nu s-a încins foarte tare. O mulțime de telefoane de anul ăsta aveau problema că se încing tare atunci când procesorul e folosit intens (jocuri, teste, filmare 4K). Aici au gestionat mai bine și temperatura.
Camere foto
Nu este un dispozitiv cu un focus special pe fotografie. Dar are camere foto bune și o stabilizare optică pe șase axe, foarte utilă pentru filmări.
Zenfone 9 are o cameră principală Sony IMX766, care vă permite să faceți fotografii și în condiții de lumină slabă. Are și o cameră ultrawide tot cu senzor Sony, de 12 megapixeli. Camera frontală este și ea de 12 megapixeli.
Noul stabilizator cu 6 axe menține totul fără blur și fără vibrații. Puteți combina și folosi de asemenea stabilizarea electronică. Vedeți mai jos câteva din imaginile realizate. Nu prea ai ce să-i reproșezi. Lentila ultrawide deformează un pic, dar cam așa fac toate. Doar unele modele mai vechi aveau o corecție pentru lentila ultrawide.
Accesorii mobile
Și Zenfone 9 vine cu o husă de protecție inclusă în pachet. Dar atunci când plătești 4.000 de lei pe un telefon nou, este bine să mai pui ceva pentru o protecție mai avansată. Da, are Gorilla Glass și este rezistent la stropire (IP68). Dar stai liniștit dacă protejezi mai bine telefonul nou. Apoi când îl vinzi vei obține prețuri mai mari dacă nu este lovit / zgâriat.
Vă recomand pentru huse Asus site-ul Mobiledirect. Sunt serioși și expediază rapid comenzile, nu au fost niciodată probleme cu ei. Nu au încă pentru Asus Zenfone 9, dar vor ajunge imediat. Vă mai recomand de asemenea și folia pe ecran, care să protejeze display-ul cât mai bine. Nu neapărat carcasă, dar husă și folie cam trebuie.
Concluzii
Asus ZenFone 9 este singurul flagship compact Android cu două atuuri majore: performanțe mari, dar și autonomie mare. Are scoruri peste principalele modele competitoare și a ținut bateria cu câteva ore peste rivali. Camera foto și ecranul reprezintă de asemenea două avantaje interesante. Singura problemă rămâne deocamdată poziționarea ca preț. Este destul de sus comparat cu rivalii, cam la același preț cu Galaxy S22 compact. Aici depinde de preferințele fiecăruia față de branduri.