Am rămas apropiat de Blackerry așa cum susțin și acum Nokia. Dar nu vor mai ajunge niciodată la gloria de altădată. E nevoie de ceva complet nou pentru a cuceri piața și tare mi-e frică că nu vedem astăzi ce va fi peste cinci ani. O să ne ia prin surprindere. Sau poate că industria se va menține pe trendul actual de mici optimizări de la an la an.

Telefoanele Blackberry sunt astăzi produse de TCL (Alcatel). Compania chineză a înțeles că brandurile occidentale îi deschid piețe pe care poate nu le putea cuceri cu un brand propriu. Probabil că firmele chinezești care și-au construit brandul lor au investit resurse foarte mari (Xiaomi, OnePlus). Compania chineză a avut anul trecut venituri în creștere de 16,1 miliarde de dolari.

Pro și contra Blackberry KeyOne

Mi-a plăcut foarte mult:
– designul telefonului;
– are performanțe bune;
– aduce inovații la interfață;
– cameră foto bună;
– preț relativ ok (614 euro fără conectare, la Vodafone).

Rămâne de discutat:
– nu este un model performant, cum ar trebui în zona business;
– există alternative puternice la acest nivel de preț;

ads

Experiența cu Blackberry Keyone

Am văzut telefonul la Barcelona, în primăvară, iar impresia de atunci era pozitivă. A trecut mult timp între prezentare și lansarea comercială, ceea ce în general dăunează vânzărilor. Dar se pare că acesta este ritmul pentru companiile mici, care nu mai au greutatea din trecut. La fel de încet vin și noile modele Nokia.

Design-ul telefonul este impresionant, deși trebuie să recunosc că este un model destul de gros / masiv. Totuși, nu este destul de greu cât să nu îl poți utiliza normal, iar telefonul stă foarte bine în mână și pentru nostalgici este adevărat: tastatura Qwerty este bine făcută, vă puteți obișnui rapid să scrieți pe ea. Mi-a plăcut ideea lor de a adăuga senzori pe sub taste, poți face diverse gesturi doar trecând degetele peste tastatură (video mai jos). Genul ăsta de inovații va face diferența pe viitor, cum este și Sense Edge de la HTC U11, interfața bazată pe atingere care va veni și pe Pixel 2.

Marea problemă în dotările tehnice Blackberry KeyOne este procesorul. Ecranul este de 4.5 inch – nici prea mare, dar nici mic, tocmai bine, cu rezoluția 1620×1080 pixeli, poate reda filme Full HD. Procesorul este însă Snapdragon 625, o variantă mai bună decât Snapdragon 430, dar păcat mare că nu au mers măcar pe 820, sau în cel mai rău caz ar fi putut alege 810. Ceva de top, de vârf de gamă, pentru cei din business. Totuși, Snapdragon 625 este relativ ok comparat cu celelalte variante mai economice.

Telefonul are 3GB de RAM, se descurcă onorabil cu Android 7.1, iar stocarea internă este de 32GB, plus slot de carduri de memorie. Camera foto de pe spate este de 12 megapixeli și s-a descurcat onorabil, iar frontala este de 8 megapixeli. Bateria integrată este de 3.505 mAh, una dintre cele mai mari din zona modelelor premium, așa că va avea o autonomie bună.

Performanțe în teste

Am rulat pe el principalele teste de performanță, dar nu ca să îl comparăm cu flahship-urile, ci pentru ca să vă faceți o idee cam cât este el de performant. Rezultatele nu sunt rele, în orice caz nu este la coada clasamentului, dar este ușor sub foarte multe modele mid-range care sunt mai ieftine. Practic, acest lucru înseamnă că oricine care caută o balanță între performanță și preț nu va alege BlackBerry KeyOne.

Vedeți mai jos detaliile tehnice extinse și rezultatele la testele efectuate.

Camera foto

Nu am avut foarte mult timp pentru testul camerei foto, dar se descurcă onorabil. Pe lângă cei 12 megapixeli, merită menționat faptul că senzorul este de 1/2.3″ cu o dimensiune a pixelului de 1.55µm, lentila fiind f/2.0. Practic este una din cele mai bune camere, iar o lentilă mai bună ar fi propulsat terminalul în top. Dar să zicem că pentru o primă variantă este destul de bine.

Concluzii

Blackberry KeyOne este un smartphone mid-range bine realizat, cu design foarte bun, cu dotări bune și cu un preț cam peste medie. Pentru angajații din companii care au nevoie de un smartphone solid, securizat, cu tastatură pentru mesaje, este o opțiune ok. Se descurcă în orice situație, fără să fie ultra-performant. Camera poate fi folosită ca scanner și așa mai departe. Problema lor cea mai mare este că există alternative puternice la acest nivel de preț. Totuși, dacă firma folosea Blackberry Messenger sau alte aplicații ale lor, ar putea avea succes.

Video cu noile gesturi


Galerie foto