Am testat câteva zile Canon EOS 7D Mark II, un aparat foto DSLR foarte aproape de perfecțiune, pînă la ora actuală n-am avut ocazia să testez un alt DSLR la fel de bun. L-am remarcat de la lansarea la Photokina, am scris de el când a venit în România, dar acum am avut ocazia să mă bucur de el, efectiv. Am avut la test și o serie de lentile, un obiectiv fix de 24mm, unul de 10-18mm și unul 24-105 mm. Cel mai mult mi-a plăcut micuțul de 24mm, dar așa cum vă spun deseori, uneori simt nevoia de zoom, așa că m-am distrat bine cu 24-105mm. E drept că aparatul devine masiv cu un obiectiv imens, dar parcă așa simți și tu că ai muncit…

Canon EOS 7D Mark II
Canon EOS 7D Mark II

Pro și contra 7D Mark II

Mi-a plăcut foarte mult:
– super-calitatea imaginii obținute, autofocus rapid, procesare instant;
– faptul că este suficient de ușor și comod de folosit;
– autonomia destul de bună pentru un DSLR;

Rămâne de discutat:
– deși este o super-cameră, nu are nici touchscreen, nici WiFi;
– DSLR-ul este pe ducă pentru că aparatul este masiv, greu, scump, iar obiectivele bune costă și alea;
– body-ul este 7.900 de lei, iar obiectivul de 24 mm este 2.800 de lei;
– nu ține pasul cu moda 4K;

Pe de altă parte, dai un ban, dar știi că faci imagini excelente, de o claritate foarte bună.

Experiența în utilizare

Surprinzător de simplu meniul și am nimerit butoanele și setările deși eu sunt familirizat cu meniul și butoanele de la Nikon. E drept că am și testat o mulțime e camere foto în ultimii ani și m-am mai obișnuit cu termenii și meniurile. Dar vreau să subliniez faptul că nu m-am pierdut prin vreun labirint de setări. Pe de altă parte, este la fel de adevărat că am avut camera foto timp de câteva zile, nu am intrat foarte mult în detalii și nu am avut o situație reală complicată în care să fac cadrele. Am făcut și eu câteva poze la evenimente, câteva portrete, câteva fotografii în natură. Ce mi-a ieșit vedeți mai jos, nu mi-au ieșit din prima noaptea, dar am scos câteva cadre interesante chiar și așa. Ziua pe lumină e ok să fotografiezi cu orice. Așa că m-am jucat cu macro, am făcut portrete faine și am scos câteva cadre de atmosferă interesante.

Canon a utilizat la acest model un senzor CMOS de 20 de megapixeli, 65 de puncte de autofocus, în cruce, detecție de fază, procesor dual Digic 6, GPS, USB 3.0, baterie de mare capacitate, face rafale super-rapid. Face 10 cadre pe secundă, chestie disponibilă pînă acum doar pe camere foto și mai scumpe. Multe tehnologii foto Canon au fost actualizate, iar intervalul de ISO a fost crescut la 16.000 standard, 25.600 dacă ai vreo dată nevoie de extindere. În general oricât de tare a avansat tehnologia, creșterea ISO se va vedea în calitatea imaginii. Da, 7D Mark II face fotografii incredibile și noaptea, dar am folosit ISO 640.

Ecranul de 3 inch are un format 3:2, rezoluție 720×480, nu știu dacă este cea mai bună variantă. Filmarea a fost foarte bună, dar ținând aparatul în mână am avut ghinionul să îl mișc și nu a stabilizat nimic, se vede filmul de parcă e cutremur. Partea ne-mișcată arată excelent. Notez și aici faptul că nu filmează 4K, deși ar fi fost o chestie de marketing foarte bună pentru modelul ăsta. Filmează Full HD și puteți face asta la 50 sau 60 de cadre pe secundă, MP4.

Dispune de o grămadă de opțiuni de conectare, pentru orice situație. Mufă USB, mufă HDMI, conector de microfon, de căști, poți să folosești camera pentru filmări cu microfon și așa mai departe.

Imagini sample

0001

Concluzii

Canon EOS 7D Mark II este o cameră foto completă, care poate fi folosită și pentru fotografie și pentru filmare de către pasionați. Cu un obiectiv fix de mici dimensiuni este aproape suportabilă ca dimensiuni. Pentru chestii mai interesante, aveți nevoie de un super-zoom. Per-total, trebuie să investești mulți bani pentru a avea o calitate bună a fotografiilor, dar știi că vei face fotografii incredibile. Pe de altă parte, un mirrorless este mai compact și dotat cu o lentilă bună face minuni. Iar mirrorless fără WiFi nu prea există. Conectivitatea wireless pentru a transfera pozele rapid pe un smartphone a devenit ceva standard. Cred că e cea mai mare lipsă pentru 7D Mark II. Bun, ca să revin. Pentru cei care călătoresc recomand în continuare camerele mirrorless. Dar dacă vreți un DSLR mare, care compensează efortul prin calitatea imaginii, alegeți un Canon EOS 7D Mark II.

Detalii cu aparatul foto