Am testat mai multe dispozitive ceas, smart band sau aplicații special create pentru copii, dar puține s-au dovedit de încredere. De când am la teste ceasul Myki de la Telekom cel mic nu-l mai scoate de la mână. Singur și-l încarcă și are grijă de el mai mult decât de telefon. Este drept, de pe acest ceas poate să mă sune oricând, poate trimite mesaje, iar eu pot să văd în timp real unde se află. Iar poziționarea nu a dat niciodată eroare, cum se întâmplă cu alte soluții.

Citisem anul trecut despre ceas pe blogul lui Răzvan, dar eram în continuare sceptic. Am testat anterior o mulțime de chestii, aplicații instalate pe telefonul celui mic – îl arătau acasă când era la școală și pe drum când era în casă. Îl arătau că este la banca Intesa care e la parterul blocului – sau că este la Mega de lângă școală. Cel mai recent ceas pentru copii testat s-a închis deși avea 80% baterie și copilul a plâns că nu ne putea contacta. Celălalt ceas smart nu recepționa mesajul de activare – pentru a conecta ceasul la telefon este nevoie de un cod, am pierdut câteva ore testând diverse soluții. Site-ul producătorului era în chineză, iar răspunsul dat la suport tehnic a fost inadecvat.

Asta m-a frapat din start la ceasul Myki: informații simple și ușor de înțeles, instrucțiuni clare, aplicație care a funcționat din prima, conectare rapidă dacă respecți toate indicațiile. Apoi, cireașa de pe tort, localizare cu precizie a celui mic, iar funcția pe care el o adoră: ne poate suna de pe ceas de câte ori are probleme. Nu mai scoate telefonul, nu mai formează numere, apasă un buton și pac – suntem conectați. Ceasul este foarte util atunci când copilul trebuie să meargă singur undeva, iar părintele vrea să supravegheze de la distanță traseul și să știe când ajunge și unde este pe parcursul următoarelor ore. Iar dacă apare ceva neprevăzut, vă poate suna instant.

Cum arată aplicația:

Pro și contra Myki Watch

Mi-a plăcut foarte mult:
– acuratețea la localizare;
– posibilitatea de a comunica rapid;
– criptarea datelor;
– limită de viteză la care ești avertizat;
– alarme inteligente;

Rămâne de discutat:
– pentru comuicare folosește un SIM cu abonament;
– autonomia începe să scadă după utilizarea mai intensă;
– anumite notificări nu pot fi oprite;

Experiența cu ceasul Myki

Ceasul arată bine, este cauciucat, comod pentru copil, iar culorile au fost ok. Am testat varianta verde cu albastru, i-a plăcut băiatului și, cum spuneam, nu l-a dat jos de la mână. Sigur, el ar vrea Samsung Gear S sau Apple Watch, dar i-a plăcut ceasul Myki atât de mult că îl consideră acum mai important decât telefonul.

Așa cum vă povesteam mai sus, am scos ceasul din cutie cu oarecare reticență, după eșecurile anterioare. Cel mai greu pas, de fapt, singurul pas mai dificil, este să puneți SIM-ul într-un alt telefon și să dezactivați codul PIN. Pentru cei care se pricep la tehnologie este ușor, dar știu multă lume care s-ar încurca și ar pierde o groază de timp cu asta. Iar SIM-ul nou are nevoie de PIN, nu există vreun SIM care să vină fără codul de siguranță. Indtroduceți acel SIM într-un telefon normal, apoi la Settings în zona de securitate aveți Screen Lock și acolo se poate dezactiva codul PIN.

Apoi se introduce SIM-ul în ceas – pentru asta trebuie scoase niște șuruburi mici, ceasul este rezistent la apă și nu trebuie scos la duș sau ferit în mod special dacă se spală pe mâini. Altfel, nu rezistă în cadă sau în piscină, nici vorbă să reziste la mare. Nu oricine poate suna pe ceas, iar copilul nu poate suna decât pe numerele părinților. Puteți seta zonele sigure unde poate merge și dacă iese din zona respectivă, vă anunță prin alerte. Puteți vedea oricând nu doar locația copilului, ci și starea ceasului – câtă baterie are, cum este semnalul telecom / GPS și de asemenea are alerte dacă l-a scos de la mână (!).

Limita de viteză este utilă dacă îl trimiteți cu mașina, cu taxi sau Uber, dacă circulă cu prietenii în mașină sau mai știu eu cu cine. De asemenea, vă poate alerta dacă a plecat de la școală și a luat autobuzul. Pe lângă apel direct pe chat, are și funcția de notificare prin mesaje chat, greu de ignorat de către copil.

Pe lângă funcțiile de securitate și comunicare, există și statistici privind activitatea lui – câți pași a făcut și așa mai departe. Câte calorii a consumat, cum a dormit peste noapte și așa mai departe. Poți în plus să îi setezi anumite alarme direct de pe telefonul tău, cu câteva comenzi simple. De exemplu, când a venit timpul să facă temele. Când să mănânce, când să plece spre școală. A fost primul an în care cel mic, la 10 ani, a mers singur la școală, noi urmărindu-l cu ajutorul ceasului.

Dacă ai primit notificare că are bateria în scădere, nu te mai sperii atunci când nu te poți conecta la ceasul Myki, știi că s-a descărcat și asta este. Suni pe telefonul lui sau iei varianta clasică – sunat doamna învățătoare dacă e nevoie, bona colegului sau mama colegei. Cum făceai înainte să aibă ceas smart. Pe de altă parte, nu am avut nicio problemă de gen, uneori se mai descarcă, dar nu a fost niciodată pe zero pînă acum.

Concluzii

Ceasul Myki de la Telekom este cel mai de încredere gadget pentru copii pe care l-am testat pînă acum. Nu este vreo campanie sau altceva, pur și simplu a funcționat neașteptat de bine după o serie de eșecuri care pe mine m-au marcat. Îl recomand în special pentru cei cu copii de 9-10-12 ani, pentru că cei mari nu o să-l accepte prea ușor.

La Telekom ai ceasul MyKi și acces gratuit 12 luni la serviciul MyKi împreună cu planul tarifar Prichindel S, care are un preț de 7,88 euro/lună, şi beneficii suplimentare ca să te bucuri de toate funcţionalităţile serviciului MyKi.

Galerie foto