Tabletele cu Windows 8 încep să fie interesante, părerea mea. E adevărat, trebuie întâi să te obișnuiești cu noul OS și aud pe tot mai multă lume că are probleme cu Win8. Poate că update-ul la 8.1 îl face mai pe placul celor care s-au obișnuit cu 7. Dell Latitude 10 este oricum o tabletă business, care targetează oamenii din companii. Experiența cu ea a fost ok și Windows 8 se descurcă ok pe ecrane touch. Procesorul Atom îi conferă autonomie mare și cu ea poți rezolva mai rapid unele sarcini pentru care nu ai nevoie de un laptop.

Dell Latitude 10
Dell Latitude 10

Pro și contra tabletei Dell

Mi-a plăcut foarte mult:
– autonomia foarte bună oferită;
– accesul mobil la Windows și toate aplicațiile obișnuite de pe laptop / desktop;
– arată exact ca o tabletă, au renunțat la artificiile de design;
– ecranul este bun, protejat la zgârieturi;
– tehnologiile de securitate și cele dedicate companiilor sunt un mare plus;

Rămân de discutat și analizat:
– procesorul Atom și dificultățile de a accesa aplicațiile mai intensive;
– prețul este pe la 3.600 de lei, destul de piperat pentru un dispozitiv de acest gen;
– camera foto de mare rezoluție – este necesară sau nu la un produs business?

Dell Latitude 10

Tableta Dell are dotări de nivel mediu din punct de vedere al unui utilizator business. Are un display de 10 inch cu rezoluție 1366×768 pixeli, dar acoperit cu Gorilla Glass. Procesorul Intel Atom Z2760 Clover Trail, dual-core la 1.8 GHz cu Hyper-Threading și cu 1MB cache. Este mult peste un netbook clasic, dar sub performanțele unui procesor Core pentru laptop-uri obișnuite. Cam la jumătatea distanței între cele două. Vine cu 2GB de RAM și un SSD de 64GB. Evident, Windows 8 Pro pentru cei din companii.

Ca idee, în NovaBench a scos 250 de puncte, în condițiile în care un netbook scoate cam 150 de puncte, iar un laptop Core i5 cam 550 de puncte. Din păcate nici la partea de grafică nu excelează, având doar soluția integrată Intel (PowerVR SGX 545). Însă poate nu era cazul pentru zona business. Dar, per-total, experiența generală a fost ok. Doar nu deschizi Photoshop și Movie Maker pe un astfel de device. Nu încă.

Pe de altă parte, design-ul este bun, în linia generală a tabletelor, fără a ieși în evidență cu ceva. Materialele folosite sunt ok, dar mi-ar fi plăcut o ținută mai business. Pentru această tabletă nu am avut la teste nici dock pentru birou, nici tastatură, doar tableta simplă. Viața bateriei a fost bună, fără probleme. Tableta cântărește cam 750 de grame, deci este ok.

Este adevărat că include tehnologii de securitate și toate funcțiile business, consider că prețul este destul de mare pentru un astfel de gadget. Pe partea de conectivitate este ok, are mufă USB, are slot pentru carduri de memorie și tehnologii wireless. Nu include slot de SIM pentru conexiuni 3G, dar cred că poți folosi un modem extern. Există un dock special care are și opțiune 3G și alte dotări. Din câte înțeleg există și un stylys dedicat pentru doritori. Are două boxe poziționate pe lateral, iar sunetul a fost ok, chiar dacă nu este extraordinar.

0012

Legat de tabletele Windows 8, cred în continuare că ele vor prinde. Știu, toată lumea vrea iPad, doată lumea vrea Galaxy Note 10 sau Nexus 10. Dar mediul corporate e supus la unele restricții, iar Windows 8 Pro rezolvă multe din problemele pentru administratorii de rețea. Așa că unele companii vor alege tablete cu Windows 8 Pro, asta mi-e clar. Iar tableta, fiind mai ușor de luat pe drum și mai distractiv de folosit, va câștiga utilizatori. Chiar cred că în câțiva ani prin aeroporturi vor fi tot mai puțini profesioniști cu laptopul conectat la priză.

Concluzii

Dell Latitude 10 continuă linia de gadgeturi lansate de compania americană care este într-un moment dificil datorită competiției tot mai acerbe la vârful industriei, dar și datorită mutării dinspre computere și laptopuri spre tablete și dispozitive mobile. Dell a ezitat să accelereze pe zona asta (începuse atât de bine cu Streak!) și acum a pierdut teren. Încearcă prin produsele sale excelente să recupereze diferența, dar mai are mult de făcut pînă să convingă. Iar acum în companii din ce în ce mai mulți directori permit angajaților să utilizeze propriile device-uri, deci vor fi tot mai multe talbele consumer în firme. Dell Latitude 10 este un dispoztiv relativ scump, dar aduce pe de altă parte multe funcții de securitate și o viață a bateriei excelentă. Acum, puneți în balanță atuurile și luați singuri cea mai bună decizie…

Galerie foto