Ultrabook-ul Dell XPS 13 mi-a lăsat o impresie excelentă. Îmi place noua categorie, chiar dacă design-ul produselor este inspirat de Macbook Air. Sper să continue dezvoltarea liniei ultrabook chiar dacă nu vor avea succesul comercial pe care mizau. Nu cred că multă lume va plăti prețul ultrabook doar pentru design și autonomie. Nu încă.
Dar să revenim la Dell XPS 13 – unul dintre cele mai bune produse din seria ultrabook. Chiar merită recomandat. Nota generală: 7,6 [rating:7.6]

Atenție! Unele magazine online de la noi recomandă un Dell XPS 13 care nu este ultrabook, este un vechi Dell Studio 13 cu Intel Core 2 Duo, probabil dinaintea crizei din 2009.

Dell XPS 13 ultrabook
Dell XPS 13 ultrabook

Click pe poză pentru mărire…

ads

Este al doilea ultrabook pe care îl testez și între timp am mai văzut alte două. Toate sunt excelente, îmi plac. Autonomia chiar e mare, arată bine. Singura chestie pe care eu o cer este o placă video dedicată, mai puternică. Nu doar pentru jocuri, ci și pentru editare foto/video. Deși nici MacBook Air nu are…

Dell XPS 13

Ultrabook-ul Dell este unul dintre cele mai bune produse din serie. Are un design special, tastatura foarte foarte comodă, bateria ține peste 6 ore. Este destul de ușor, iar performanțele sunt ok. Practic, mergi cu el în deplasare și poți lucra o mulțime fără să rămâi fără baterie. Vremea laptopurilor care rezistau 2 ore a trecut cu-adevărat. Carcasa metalică îi conferă un aer de rezistență, pare solid, ușor de manevrat. Cred că ar fi și mai ușor dacă ar avea o carcasă din fibră de carbon sau poate aliaj de magneziu. De asemenea, eu sunt fan al panourilor IPS, mi-ar place să văd un astfel de produs. Dell XPS 13 are display LED cu diagonala de 13,3 inchi, rezoluție standard 1366×768 pixeli. Excelentă ideea de a folosi Gorilla Glass pentru protecția ecranului, ca la telefoane.

Personal, puțin mă interesează dacă un laptop are 5 milimetri grosime sau 25. Mă interesează să meargă bine, să nu am lag-ul unui netbook sau tablet mai ieftin, să am autonomie cât de cât. Peste 4 ore înseamnă autonomie. Poți trece un eveniment fără să ai acces la priză. Ecranul de 13,3 inchi este perfect pentru un portabil, dar aș fi preferat o rezoluție Full HD, deși unii dintre cunoscuți spun că este o tâmpenie. Mie îmi place și asta vreau. La 1366×768 display-ul arată aiurea, cu icon-uri mari. Iar site-urile la fel. Părerea mea.

Prețul este mare, 5.929 Lei la Oktal, nu am găsit încă produsul la eMAG, care e mare partener Dell. În State începe de la 999 dolari, așa că probabil versiunea de bază va fi la același preț în euro. Altă problemă tipică pentru români. Dacă aveți ocazia să-l luați din US, chiar este o afacere.

Mi-a plăcut:

– designul și structura rezistentă, dar ușoară;
– autonomia mare, faptul că s-a descurcat bine;
– tastatura a fost comodă;

Nu mi-a plăcut

– lipsa plăcii video dedicate;
– ecranul lucios, înconjurat de plastic lucios;
– probabil va avea un preț mare;

Concluzii

Părerea mea este că segmentul ultrabook este dedicat executivilor, mai ales celor din zona marketing și vânzări, care trebuie să aibă pe masă “cel mai tare gadget”. Evident, rămâne problema alegerii între MacBook Air și Ultrabook, oricare brand ar fi el. Poți rula liniștit Windows pe un MacBook Air. Pe de altă parte, e clar că ăsta e viitorul. În momentul de față am ales un laptop ușor, subțire, dar care are placă video integrată și preț mult mai bun. Dar anul acesta vor fi lansate primele ultrabook-uri cu plăci Nvidia sau Radeon, apoi în timp prețul lor va coborî… Cred că următoarea generație va începe să se impună comercial.

Ce note i-am dat

Design: [rating:8.5]
Hardware: [rating:7.5]
Autonomie: [rating:8]
Display: [rating:7]
Portabilitate: [rating:8]
Preț: [rating:6.5]

Media generală: [rating:7.6]

Galerie foto

[nggallery id=322]

Video