HP Elitepad 900 mi-a lăsat impresia unui gadget interesant încă de la lansarea oficială. Practic vobim despre o tabletă cu Windows 8 gândită pentru productivitate pe drum, dar care poate fi folosită și împreună cu un dock pentru birou, chiar pe post de PC (o conectezi la monitor, tastatură și mouse). Performanța este bună, similară unui laptop entry-level, dar design-ul, faptul că este foarte ușoară și posibilitatea de a lucra în aplicațiile favorite din Windows fac din tabletă un gadget interesant pentru birou.

HP ElitePad 900
HP ElitePad 900

Pro și contra Elitepad 900

Mi-a plăcut foarte mult:

– faptul că este ușoară, bine făcută cu atenție la detalii;

– experiența generală fără probleme;

– portabilitatea și flexibilitatea oferită;

– accesoriile construite în jurul tabletei;

– faptul că ai practic un computer în alt format;

Rămân de discutat:

– prețul relativ mare al produsului;

– procesorul Atom limitează un pic utilizarea “consumer”;

Impresii după utilizare

Știți cum e, îți vine greu să crezi că astăzi o tabletă poate avea puterea și versatilitatea unui laptop, dar cam așa este. S-a ajuns la un nivel la care poți avea aceeași performanță și sunt convins că vom vedea și tablete mai puternice pentru grafică mobilă și așa mai departe. Deocamdată tableta are dotări medii, procesorul este un Atom dual-core la 1.8 GHz, vine cu 2GB de RAM, eu am testat versiunea cu SSD de 32GB. Procesorul este ok, include tehnologii precum Burst Technology sau Hyper-Threading , are 1 MB cache. Ecranul de 10.1 inch are rezoluție 1.280 x 800 pixeli și unghiuri de vizualizare foarte bune. Greutatea este de 600 de grame. Cu toate acestea, tableta rulează Windows 8 Pro, deci poate fi folosită în companie fără nicio problemă. Camera foto integrată în tabletă are un senzor de 8 megapixeli, faci poze la fel ca și cu telefonul. Include un microfon special și o cameră video Full HD pentru videoconferințele de la muncă. Dock-ul permite nu doar poziționarea tabletei pe birou, dar și conectarea de accesorii – există tastaturi (eu nu am avut la test), dar și alte periferice. Cred că poți lăsa dock-ul la birou conectat la tastatură, mouse, HDD extern și tot ce mai ai nevoie. Iar la ședință, la întâlnirea de afaceri sau acasă iei doar tableta pe care o poți utiliza cum vrei.

Studiile au arătat că oamenii din companii își doresc tot mai mult tablete. Dar poate că o tabletă Windows îi poate ajuta să facă mai multă treabă și să acceseze mai puțin jocurile sau aplicațiile de socializare. Pentru asta nu există studii, doar îmi imaginez. Oricum, ești mai productiv pe Windows dacă ești obișnuit să lucrezi pe sistemul de operare Microsoft. Dacă tu ești utilizator de iPad/Mac, orice tabletă Windows ți se va părea imposibil de utilizat.

HP Elitepad 900 vine într-un moment în care marii producători de PC-uri au probleme cu vânzarea de noi dispozitive, iar trendul este clar: activitățile de muncă și divertisment implică tot mai mult tabletele și terminalele smartphone. Cred că va prinde. Are și un design și finisaje foarte bune.

HP Elitepad 900 - design
HP Elitepad 900 – design

Design și prezentare

Tableta este foarte subțire și ușoară, cu o carcasă solidă din aluminiu, dar și cu ecranul acoperit cu Gorilla Glass. Îți lasă impresia de lucru bine făcut, gândit în detaliu și pus la punct în amănunțime. Combinația de aluminiu și negru a prins întotdeauna și într-adevăr arată foarte bine. Dar nu e numai design-ul, chiar stă bine în mână, este “dintr-o bucată”. Lasă impresia de solid, nu este precum unele chinezării care par să scârțâie din încheieturi. Chiar și logo-ul este ok, iar pe laterale ai și boxele, are un sistem de sunet foarte ok.

Evident are numeroase opțiuni de conectivitate și mufe pe lateral. Ecranul mi s-a părut foarte bun, are culori puternice și contrast bun. Chiar dacă este o tabletă business, poți vedea prezentările la cea mai bună calitate. Poți vedea clipuri și poze chiar dacă nu este un Full HD.

Mi-a plăcut mult ideea accesoriilor, practic HP oferă alături de tabletă tot ceea ce e necesar pentru utilizarea de zi cu zi. Husă de protecție, dock cu tastatură, dock fără taste, tastatură Bluetooth și așa mai departe.

HP Elitepad 900
HP Elitepad 900

Performanță și aplicații

Surprinzător pentru o tabletă, HP Elitepad 900 are performanța unui laptop. E drept, nu este un laptop de performanță, dar nici nu se mișcă în reluare precum tabletele ieftine care apar “la cel mai mic preț”. Am rulat de curiozitate același benchmark pe care îl folosesc, orientativ, pentru laptopurile pe care le testez. Ei bine, tableta a scos 250 de puncte în Novabench, cam dublu comparat cu un netbook, cam la jumătate față de un laptop de ultimă generație. Cred că poți vedea filme și poți edita clipuri pe tabletă, dar nu cred că poți lucra la un film Full HD mai mare. De altfel nici spațiu n-ai avea pentru el. Dar hei, cine editează filme nu o face neapărat pe tabletă. Desigur, poți juca și jocuri, dar să nu vă așteptați la Crysis pe tabletă, nu cred că va merge.

Mi-a plăcut și faptul că Hewlett-Packard a adus pe tabletă numeroase aplicații și funcții care în mod normal erau pe computere. Întâi Windows 8 Pro, care înțeleg că este obligatoriu pentru cei din companii și trebuie neapărat pentru a folosi un device în rețeaua corporației. Apoi cele de securitate și conectivitate – HP Security Manager, Credential Manager, Password Manager 11, Sparekey 8,

Drive Encryption sau HP BIOS Settings. De asemenea incluide tehnologia de imprimare pentru mobile, ePrint, aplicațiile de comunicare online Cyberlink, dar și Evernote de exemplu.

Dock pentru birou
Dock pentru birou

Accesorii HP

Tableta vine cu accesorii originale HP, nu mai trebuie să-ți bați tu capul să găsești ceva compatibil. Pe lângă dock-ul pe care îl veți vedea în fotografiile mele de mai jos, existăm două “jacket”-uri despre care am citit pe site-ul HP. Unul este Productivity Jacket care include husa de cauciuc detașabilă și o tastatură special realizată. Al doilea se cheamă Expansion Jacket și adaugă un stand special și mufe USB.

Dock-ul de birou este perfect pentru utilizarea tabletei când stai la masă. Evident, cu o tastatură devine și mai simplu de folosit ca orice “laptop”.

Concluzii

Chiar și ca tabletă obișnuită HP Elitepad 900 impresionează. Fără accesorii costă vreo 3.600 de lei, deci nu e foarte scumpă în raport cu competiția și include Windows 8 Pro și toată compatibilitatea de care ai nevoie pentru a lucra eficient. Pentru cei din companii cred că este un “gadget business” foarte interesant.

Galerie foto