Am primit la teste micul laptop Apple MacBook Air, jucăria care a convins multă lume să renunțe la laptop și care a schimbat tendințele în domeniului mobile computing. Mă așteptam să fie impresionant, dar nu mă așteptam să te convingă atât de ușor să renunți la Windows. De fapt, noi ținem la PC-ul cu Windows mai mult din comoditate și, sigur, pentru jocuri. Dar dacă ești un profesionist care are nevoie de mobilitate, performanță, stabilitate, un MacBook te poate scăpa de multe frustrări. Abia așteptăm să vină la teste noua generație MacBook, a crescut performanța.
Pînă atunci, am făcut un experiment: 24 de ore cu Mac, în loc de PC. Și nu pot spune că nu m-am descurcat, din contră, tranziția este acum mult mai ușoară, mai ales dacă ai iPhone, iPad, iPod sau alte gadgeturi cu „i”. Dar oricum, vă asigur că teama de a schimba sistemul de operare este complet nejustificată. Pe de altă parte, nici nu am de gând să renunț la Windows.

MacBook Air
MacBook Air

Acest experiment are la bază, printre altele, o idee a lui Vali Bîrzoi.

 

MacBook Air

Pe scurt despre MacBook Air. Am primit la teste ediția ocrombrie 2010, respectiv ecran de 11,6 inchi, procesoare Intel Core 2 Duo la 1,4 GHz, 2GB de RAM DDR3, platformă software Mac OS X 10.6.6. Incredibil cât de bine se mișcă comparat cu un sistem similar pe Windows 7. Sigur, Microsoft va prezenta 10 studii care spun că este invers, le așteptăm cu interes. Eu vă spun doar impresia mea. Cred că majoritatea aplicațiilor de zi cu zi sunt deja instalate și nu ai neapărată nevoie de altceva. Email, browserul Safari, iPhoto sau iMovie pentru poze, respectiv filme. Am adăugat câteva aplicații pe care le folosesc eu sau aplicații Mac care corespund funcțiilor utilizate de mine. La o numărătoare atentă nici nu ai nevoie de foarte multe. Depinde de fiecare utilizator. Hard-discul este un SSD de 128GB.

MacBook Air
MacBook Air

Aplicații pe Mac

Una dintre cele mai mare prostii care se repetă pe toate canalele este că instalarea de aplicații noi este dificilă pe Mac. Sau că nu găsești ceea ce îți trebuie. Poate acum 10 ani era cazul, dar astăzi este absolut invers. Există o abundență de aplicații, orice ai nevoie plus ceva în plus. Instalarea este la fel de rapidă și de simplă ca la Windows, ba chiar merge totul „zeiss” și nu ai nevoie de niciun restart. Mi-am găsit aplicația favorită de FTP și pe Mac, respectiv FileZilla, cu versiuni diferite în funcție de OS. Am găsit o aplicație de editare foto mai bună decât Irfanview-ul meu de pe Windows. Cea mai complicată problemă rămâne editarea video, dar iMovie este perfect comparabil cu Movie Maker, deci cu funcțiile principale te descurci oricum. De fapt, Apple oferă un pachet de aplicații foto/video extrem de bine pus la punct, iLife. Merită încercat.

FileZilla for Mac
FileZilla for Mac

MacBook Air a venit și cu Firefox 3.6 pentru cei care aveau nevoie de vreo experiență familiară. Eu am Safari pe telefon, nu simt nevoia de alt browser și pe PC lucrez cu Chrome. Aplicația de mail nu este strălucită, dar eu nu sunt utilizator de Outlook sau Thunderbird. Găsesc aplicațiile de email inutile atâta timp cât am gmail mereu la îndemână, indiferent că e pe PC, Mac, telefon sau tablet, tot ăla e. De 6 ani nicio problemă.

gimp - photo editor Mac
gimp – photo editor Mac

Cred că cea mai mare „diferență” ca să zic așa este butonul de închidere a aplicației, poziționat de Mac pe stânga și de PC pe dreapta, astfel că mereu pare ceva diferit, altfel nici nu observi mare lucru. Bara aia cu short-cut-uri e mișto și nu e. Ar putea fi drop-down ca la PC și cu asta basta. Dar nici nu m-a deranjat prea tare.

Apple iMovie
Apple iMovie

Sfaturi

Orice laptop Apple ai folosi, trăiește aventura. Ai un produs premium, diferit. Chiar dacă nu găsești funcțiile cu care te-ai obișnuit, probabil că au folosit pentru nume un cuvânt sinonim, ca să pară că e altfel decât la Windows. De fapt, nu e nicio mare diferență, e diferită doar experiența totală a utilizatorului.

Dacă îl folosești și acasă sau la birou, nu trebuie să treci la mouse-ul cu un singur buton al Apple din prima zi. Dacă ai periferice, păstrează pe birou tastatura și mouse-ul Logitech și continuă să le folosești cu Mac. Pe drum ai un TouchPad destul de similar cu orice laptop.

Concluzii

MacBook Air este excelent, are și putere, este și ușor și nici nu ai bug-uri și probleme care să îți dea bătăi de cap. Design-ul este ideal, greutatea perfectă. Pe cântarul de bucătărie are 1090 grame. Nu cred că găsești ceva similar cu puterea asta. Display-ul este excelent, nu te dor ochii. Îmi place foarte mult sistemul de conectare magnetică pentru încărcător, te poate scăpa de atâtea probleme…

Mabook Air MagSafe
Mabook Air MagSafe

Este o unealtă pentru cei care au bani, are un preț pe măsura funcționalității oferite.

Preț

Macbook Air are un preț de 5.379,00 lei la eMAG.

Poze

[salbumlist=1,3]