Am avut ocazia să testez un ultrabook Fujitsu, Lifebook U904, un produs serios pentru mediul business, pentru cei care călătoresc des și vor un sistem portabil, robust, fiabil. Acum fiecare producător și fiecare produs vine cu plusurile și minusurile lui. După ce au încercat să țină pasul cu industria consumer, cei de la Fujitsu s-au reorientat pe zona de business și acum au sisteme mai ales pentru companii. Fujitsu Lifebook U904 este unul dintre ultrabook-urile care mi-a lăsat per-total o impresie pozitivă.

Fujitsu Lifebook U904
Fujitsu Lifebook U904

Pro și contra Lifebook U904

 

Puncte pozitive:

– este un ultrabook cu ecran de 14 inch construit solid;
– un ecran foarte bun (Sharp – iGZo), rezoluție 3200 х 1800 pixeli;
– dotări hardware bune;
– sub 1,5 kilograme;
– touchscreen care îți permite o interacțiune naturală;

 

Probleme:

– 14 inch este o dimensiune măricică pentru ultraportabile, votez 13,3 inch la ultrabook;
– rezoluția mare necesită accelerator grafic dedicat pentru a putea lucra grafică;
– procesorul este dual-core;
– SSD-ul de 256GB te limitează un pic;
– prețul este măricel (orientativ 7.592,91 lei);

Experiența în utilizare

 

Nu sunt un mare fan al ultrabook-urilor din două motive: prețul ridicat și faptul că folosesc placa video integrată, nu dedicată. Un laptop cu dotări similare și placă video dedicată poate fi mai ieftin, chiar dacă este mai gros, dar îți asigură o experiență mai bună. E drept, generația a patra de la Intel aduce multe îmbunătățiri, inclusiv pe partea de grafică integrată.

Fujitsu Lifebook U904 este un ultrabook business și bănuiesc că pentru MS Office, Excel, PDF și PPT nu ai nevoie de placa video dedicată. Vine cu Windows 8.1 Pro pe 64 de biți, cea mai bună versiune a platformei la ora actuală pentru cei din companii. Are integrată soluție de autentificare pe bază de amprentă pentru securitate maximă.

Procesorul integrat în sistemul de test a fost Intel Core i5-4200U, un dual-core (4 threads), la 1,6 GHz și care la nevoie poate ajunge la 2,6GHz cu TuboBoost. Desigur este ales pentru autonomie mai mare, iar performanțele sunt ok. Soluția grafică integrată este HD4400, nu tocmai cea mai performantă tehnologie de la Intel. Sistemul de test a venit cu 4GB de RAM, ceea ce va crea probleme cu unele aplicații business utilizate în companii. Dar suportă 10GB de RAM, puteți face upgrade. Am rulat două teste hardware, Novabench și PCMark, iar scorurile sunt de nivel mediu. Cum spuneam lipsa unei plăci video dedicate se simte. Comparat cu laptopul meu personal din 2011 (Sandy Bridge+Nvidia) are un scor mai mare, deci overall se vede o îmbunătățire în browsing și aplicații. Dar comparat cu alte sisteme din 2014 este un scor mai degrabă modest.

Ca și realizare este un ultrabook bine gândit, are un design compact, bun și nu are parte de gafe de genul două mufe USB lipite, să nu poți conecta corect accesoriile. Dar are numai două mufe USB, ceea ce este destul de puțin. De notat că Fujitsu are un dock pentru aceste ultrabook-uri, care oferă mai multe porturi, dar el rămâne pe birou atunci când pleci la drum. Eu nu am avut la test acest docking station pentru a vi-l putea arăta.

 

Lifebook U904 design
 

Dincolo de design-ul slim al lui U904, eu aș nota pozitiv și tastatura, care mi s-a părut bine făcută, comod de utilizat, iluminată atunci când este întuneric în cameră. Dar am citit că mulți au probleme cu acest layout. Touchpad-ul a fost ok, fără probleme.

 

Concluzii

Fujitsu Lifebook U904 este un ultrabook pentru cei din companii. Pentru cei care apreciază un ecran mai mare, cu rezoluție mare, touchscreen, dar care apreciază și portabilitatea sistemului. Pentru birou ai un dock extern și rezolvi problema conectării la accesorii. Există însă foarte multe alternative, unele la prețuri chiar mai bune, așa că este un sistem greu de recomandat în afară de zona business. Pentru că securitatea și tehnologiile de protecție contează pentru cei din companii.

Galerie foto