Samsung Galaxy Camera este perfect gândită pentru călătorie, mai ales dacă vreți să transmiteți rapid celor de-acasă fotografii și informații în timp real. Eu am testat camera la IFA, dar acum am avut mai mult timp la dispoziție cu ea, în Monaco. Camera foto cu Android este bună pentru că altfel ai folosi non-stop telefonul și i-ai epuiza bateria. Zoom-ul mare te ajută să fotografiezi detalii pe care altfel le-ai prinde greu. Calitatea imaginilor a fost foarte bună, chiar și la zoom mare. Ecranul este impecabil și Android se mișcă foarte bine, se simte procesorul de top. Autonomia e foarte bună. Aș recomanda să-i luați măcar o husă de protecție.

Samsung Galaxy Camera
Samsung Galaxy Camera – review

Click pe imagini pentru mărire…

Galaxy Camera

Camera e foarte tare și probabil va avea succes. Este mai ieftină decât un mirrorless, dar aproape la fel de scumpă ca un smartphone, o găsiți la eMAG. Probabil, majoritatea funcțiilor pot fi făcute și cu un smartphone Galaxy, dar dacă ești pasionat de fotografie și îți place Instagram, încarci poze pe 500px sau ești pasionat de călătorie și ai un blog de turism, atunci știi că smartphone-ul nu te ajută fix atunci când ai nevoie să realizezi galeria foto perfectă. Camera Samsung are zoom optic 21X și o lentilă foarte ok. Nu vă gândiți că face imagini mai bune ca un DSLR, dar este cu mult, mult mai comod de transportat. Calitatea imaginii este similară unui mirrorless cu obiectiv de kit, doar că repet, zoom-ul optic e foarte important, să vedeți imaginile de mai jos. Mai ales în călătorii, în oraș, în multe ipostaze zoom-ul este important. Și știm de asemenea cât ar costa un obiectiv comparabil 21x pentru un mirrorless sau DSLR. Am avut în Monaco și camera DSLR și obiective speciale, dar niciun teleobiectiv. Așa că detaliile de mai jos sunt realizate cu Galaxy Camera.

Hotel pe deal - cu zoom
Hotel pe deal – cu zoom

Și imaginea fără zoom. Da, poți face un crop și să mărești zona dorită, dar tot nu iese același lucru.

Deal - fara zoom
Deal – fara zoom

Da, imaginile nu sunt perfecte. Un DSLR și un obiectiv special ar fi scos culori mai bune și claritate mai bună. Dar tocmai de aceea am ales această nișă, pentru că în călătorie e greu să cari un rucsac foto, e greu să schimbi mereu obiectivul. O faci doar dacă ești cu adevărat pasionat. Dacă mergi des în delegații cu serviciul nu ai timp și nici dispoziția să iei cu tine un DSLR. Telefonul te ajută să pozezi anumite peisaje sau clădiri, dar nu poate face astfel de imagini. Cred că pe această zonă va reuși Samsung. Merge și la wildlife, de la distanță poți surprinde mai bine păsări și animale, dacă mergi la un meci poți face diverse fotografii cu jucătorii. Toate astea datorită zoom-ului.

Te ajută foarte mult și faptul că în Android 4.1 ai toate aplicațiile la îndemână, ai setări similare camerelor foto și, dacă nu îți convin, ai alte zeci de aplicații foto cu care poți face tot ce vrei. Fotografii macro, filme, slow-motion, timelapse. Toate astea sunt în Google Play și sunt ușor de găsit și de folosit. Ai Photoshop Express pentru Android și poți aranja rapid orice fotografie. Poți face orice editări vrei rapid – crop, resize, alb-negru. Pe scurt, cred că aparatul va scoate din joc multe din camerele foto compacte tocmai prin funcționalitatea oferită.

Samsung Galaxy Camera poate face și imagini incredibil de bune, de nivel DSLR.

Macro - Galaxy Camera
Macro – Galaxy Camera

Pro și contra Galaxy Camera

Mi-a plăcut mult la camera Samsung:

– calitatea bună a imaginilor și zoom-ul optic mare;
– ecranul imens pe care poți vedea bine imaginile;
– procesorul rapid și autonomia foarte mare;
– posibilitatea de a face fotografii cu alte aplicații Android;
– posibilitatea de a face share pe Instagram, Facebook, Twitter, Google+;
– poți juca jocuri, urmări filme, citi ebook-uri, fără să mai termini bateria de la smartphone;

Rămân de discutat:
– prețul relativ mare;
– are nevoie de o husă de protecție, e destul de sensibilă;
– nu pornește foarte repede dacă e închisă – 20-30 de secunde;

Concluzii

Ca toate aparatele foto premium, Samsung Galaxy Camera are avantaje și dezavantaje. Dacă cauți cea mai bună calitate foto, atunci cumperi un DSLR. Dacă vrei portabilitate și calitate, investești într-un mirrorless și obiective mai bune. Dacă vrei să faci fotografii incredibile pe care să le poți împărtăși imediat, atunci merită să iei Samsung Galaxy Camera. Plus, o poți folosi ca pe smartphone pentru aplicații, jocuri și altele. Nu mai rămâi fără baterie la telefonul de zi cu zi. Aplicațiile din Google Play te ajută să faci poze și filme inedite, cu filtre creative și tot felul de opțiuni. E mult mai greu să faci asta cu un aparat foto obișnuit. Să transferi pozele, să lucrezi în Photoshop sau Lightroom. Să investești timp și bani pentru asta. Avantajul față de un smartphone stă în lentile și zoom optic. Eu o recomand pentru cei care călătoresc des.

Galerie foto

Câteva imagini din Monaco, cu și fără zoom optic 🙂