Am avut ocazia să testez HTC Desire 12+, unul dintre modelele ieftine ale taiwanezilor. Îl am la test și pe Desire 12, dar este mai slab, așa că l-am lăsat deocamdată deoparte. Cele două diferă ca ecran (5.5 inch față de 6.0 la Plus), dar și ca procesor, acesta are Snapdragon 450, iar Desire 12 are Mediatek MT6739. Evident, există și diferențe de preț, modelul testat costă 950 de lei la ofertă (Profitshare), iar cel simplu costă 800 de lei.



Dați un play, like și subscribe pe canal 🙂

Pro și contra HTC Desire 12+

Atuurile acestui model:
– design modern cu aspect 18:9;
– cameră foto ok;
– dual-SIM;
– Android aproape curat;
– preț accesibil;

Contra acestui model:
– procesor lent;
– ecran HD+ destul de slab;
– alternative mai performante la acest nivel de preț;

Experiența cu HTC Desire 12+

Aveam speranțe mai mari de la HTC, care de câțiva ani a intrat într-un con de umbră și nu a reușit să se remarce printr-un produs recomandabil. Da, au modelul de top foarte bun, dar scump. Modelele ieftine sunt ok, dar există atâtea alternative astăzi că sunt foarte greu de recomandat. Modelul testat de mine, HTC Desire 12+, are ecran mai mare și cameră foto duală pe spate, dar vorbim de un display HD+ (1440×720 pixeli), iar camera foto cu senzori de 13 megapixeli și 2 megapixeli este ok, fără să iasă în evidență prin ceva. Procesorul este Qualcomm Snapdragon 450, una dintre variantele economice, care oferă sigur autonomie crescută. Dar experiența este afectată, se mișcă greu, grafica este slabă și așa mai departe. Există modele care costă la fel, dar au procesoare mai avansate, o problemă pentru cei de la HTC.

Camera frontală este ok, de 8 megapixeli, nu ai probleme cu ea. Bateria integrată este de 2965 mAh, trebuie spus că multe telefoane rivale au acumulatori de capacitate mai mare, iar acest lucru asigură autonomie mai bună. Încărcarea se face prin microUSB clasic, nu au trecut încă la USB Type-C precum majoritatea rivalilor. Așa că avem de-a face cu un telefon ieftin, de luat pentru copiii mai mici sau pentru cei în vârstă care nu au nevoie de un model performant. Altfel, cu un Mate 10 Lite rezolvați problema și se mișcă mult mai decent.

Am realizat testele obișnuite pe telefon și este comparabil cu Moto G6, poți face orice cu el, dar nu este printre cele mai performante telefoane. Scorul Antutu spune tot. Întâi de toate, Snapdragon 450 este din 2017. Oricât de îngăduitor ai fi, este depășit deja. Procesorul este octa-core, dar nucleele sale sunt bazate pe ARM Cortex-A53, frecvența maximă fiind 1,8 GHz.

Acceleratorul grafic este Adreno 506, iar modelul testat avea 3GB de RAM și 32GB pentru stocarea internă, cu un slot pentru carduri microSD. Telefonul este dual-SIM, dar pe al doilea slot de SIM se poate pune un card de memorie pentru a extinde stocarea internă. Platforma este Android 8.0 Oreo și a avut o actualizare imediat ce l-am conectat la Internet. Bateria integrată este de 2965 mAh, destul de ciudat și mai mică decât cele utilizate de competitori la alte modele (unii au chiar 4.000 mAh la display de 6 inch). Pe lângă Antutu, am realizat și alte câteva teste de performanță, toate cu rezultate similare, le găsiți mai jos.

Camera foto are un senzor de 13 megapixeli, dar nu vă așteptați la ceva performant, este un senzor ok, care va realiza fotografii ok dacă e soare afară. Au pus cameră duală ca să respecte trendurile, dar a doua lentilă nu este utilizată decât pentru a crea efect de blur la portrete, nu poți face ceva anume cu ea. Senzorul este de 2 megapixeli, iar restul se face din software. Camera frontală are senzor de 8 megapixeli, este ok.

Concluzii

HTC Desire 12+ este un smartphone ieftin, de luat atunci când nu aveți buget de un model mai performant. Există alternative și la acest nivel de preț, de aceea este în continuare un an greu pentru HTC și vânzările companiei nu par să fie pe trendul pozitiv pe care îl așteptau fanii. De fapt, HTC este cel mai mare exemplu de producător mare care nu reușește nici după cinci ani să revină în atenția publicului cu un smartphone performant sau care să fie echilibrat prin raportul calitate/preț. Telefoanele ieftine nu au performanță, iar cel de top este prea scump pentru ce oferă. HTC Desire 12 este și mai slab decât modelul cu Plus, iar utilitatea lui tinde spre zero. Rămâne de văzut dacă HTC vor reuși să se mențină pe termen lung. Ar avea nevoie de un model de tip Xiaomi sau OnePlus, dar care să fie mai ieftin pentru a fi ales de public. Sau să aibă ceva diferit cu adevărat util. Adică nu Edge Sense, care este o inovație ok, dar nu va determina pe nimeni să îl cumpere. Altceva, un bonus de nerefuzat. Poate baterie mai bună. Poate o cameră foto altfel. Ceva diferit.

Galerie foto