HTC One M9 este un smartphone de top, puternic, cu dotări bune și un design unic, cu un preț măricel. Dar fără să iasă cu nimic în evidență, are fix același design de la HTC One M8, iar în testele hardware nu a reușit să iasă peste rivalii săi (cu mici excepții). Am fost un mare fan al primului HTC One (M7), dar continuarea seriei este un pic dezamăgitoare. Da, a crescut puterea de procesare și în fine au un ecran decent și o cameră foto normală. Dar nu este un argument suficient pentru achiziție, poate doar pentru fanii HTC. Să-mi spuneți dacă mă înșel cumva.
Pro și contra HTC One M9
Avantajele noului model sunt clare:
– menține design-ul premiat de anul trecut;
– are un ecran și un procesor mai bun;
– camera foto are senzor de 20 de megapixeli;
– camera frontală este Ultrapixel;
– actualizări software la toate nivelurile;
Dezavantajele:
– nu aduce ceva nou și important;
– chiar dacă nu este cel mai scump, rămâne totuși destul de „piperat”;
Câteva gânduri despre One M9
HTC One M9 a ajuns la mine destul de târziu, dar este adevărat că am fost printre primii care l-au văzut la MWC 2015. Acum am avut ocazia să îmi confirm unele păreri sau să îmi schimb părerea privind unele aspecte. Sunt câteva puncte care sunt neclare, precum testele hardware pe care le veți găsi mai jos. Exact ca la One M8, designul nu îmi place, am rămas fan al modelului One M7, avea un aer deosebit, era mai bine balansat. One M9 are marginile ascuțite, practic nu stă normal în mână poate doar cu o husă specială. Vă scriu și despre astea la un moment dat.
Nu am vrut să pornesc din start cu impresia generală slabă, pentru a nu fi acuzat că sunt în vreun fel părtinitor. Tind să favorizez Samsung? Posibil, dar S6 a oferit o grămadă de noutăți care să justifice achiziția, One M9 doar schimbarea de procesor și cameră. Practic, reconfirm părerea anterioară că HTC One M9 este o actualizare pentru M8 așa cu Apple a făcut de exemplu cu iPhone 5 și iPhone 5S. Același design cu mici modificări.
De unde impresia negativă? Încerc să vă explic încă o dată. Mi-a plăcut mult HTC One, primul. M7. L-am folosit aproape un an de zile, după ce am avut anterior HTC One S. Mare fan HTC nu am fost, dar am trecut la HTC după o lungă experiență cu Blackberry. A fost marca la care am aderat după multe experimente cu Android, după ce am admirat Magic sau Legend. Utilizarea terminalelor HTC mi-a relevat două chestii. Prima: camera foto Ultrapixel era o „poveste” de marketing, One M7 făcea poze mai slabe calitativ decât One S. Mai ales pe lumină slabă, unde ei ziceau că are rezultate mai bune, acolo eșuau cel mai tare. Al doilea eșec era la nivel de autonomie, atunci am descoperit bateria externă. Nu că Apple ar fi fost mai buni la asta. Anul trecut abia așteptam să văd One M8. Eram convins că nu are cum să nu fie mai bun. Iar actualizarea din 2014 mi-a lăsat un gust și mai amar.
HTC One M8 arăta altfel, mai aiurea decât One M7, cel puțin după părerea mea. În loc să fi rafinat design-ul, l-au comprimat, făcându-l mai îngust și mai ascuțit pe margini. Apoi din nou, performanța hardware nu a fost impresionantă, autonomia mediocră, camera foto – aceeași – cea care mă dezamăgise. Am rămas cu un gust amar.
HTC One M9 reia design-ul identic cu One M8, nicio schimbare, nimic care să aducă un atuu în plus. Procesorul este mai performant, Snapdragon 810, chiar dacă este controversat, este unul foarte puternic. Nu mi s-a părut deloc că s-ar fi încins mai tare decât cel de la Galaxy S6. Poate în anumite scenarii de utilizare, jocuri video intense sau alte aplicații. La teste s-au încins ambele la fel. Camera foto HTC One M9 nu este proastă. Poate ați citit review-urile pe internațional, dar este un senzor de 20,7 de megapixeli și chiar dacă aplicația nativă este slabă, te poți juca cu aplicații foto speciale, precum VSCO Cam, care îți permite controlul manual al setărilor. Deci poți face poze oricând vrei și ai timp să studiezi un pic tehnicile de fotografie. Nu mă interesează modul Auto, care uneori dă greș, pentru că a fost setat din fabrică să facă focus uniform pe toată suprafața pozei și îi este greu să focalizeze. Dar dacă îl convingi să o facă, fotografiile ies de o foartă bună calitate.
Autonomia nu este cea mai bună. Cu o baterie mai mică, S6 reușește să aibă o autonomie ușor mai mare. HTC One M9 trece cu bine cele 8 ore de utilizare intensă pe care le are un smartphone normal, dar nu am reușit să trec de 12 ore. Mie normal mi se pare să țină minim 14 ore, iar seara să nu fie pe zero, să fie sub 20% dar să aibă baterie. Dar sunt foarte puține modele care pot face asta. Și o oră de utilizare intensă consumă 10% din baterie, așa că n-are cum să țină mai mult. Rămân la ideea că tehnologia bateriilor trebuie schimbată, iar noile descoperiri care se tot anunță să fie puse în practică pentru a avea autonomie adevărată la telefoane.
Interfața HTC, pe care compania o tot laudă, rămâne una simplă, ca să nu zic banală, nu niște icon-uri desenate de copii în vacanță. Spre deosebire, cea de la Android 5.0 Lollipop este de vis. Și Samsung mai are de lucru, dar interfața S6 este ok, decentă, nu pare făcută pe genunchi. Să vedem și pe partea tehnică câteva impresii.
Display, hardware și performanțe
M-am mirat de la început de ideea HTC de a menține ecranul Full HD, deși Samsung și LG au trecut la 2K și pregătesc pentru anul viitor telefoane cu ecran 4K. Încep să cred că decizia este motivată de două lucuri – în primul rând de consumul energetic și nevoia de a menaja bateria și așa supra-solicitată și destul de mică. În al doilea rând, este vorba de un grup tot mai mare de oameni care spun că ecranele cu rezoluție mare sunt inutile, pentru că nu se vede nicio diferență cu ochiul liber. Ei consideră că nu merită diferența de bani pentru a avea un astfel de ecran.
Totuși, ecranul nu este deloc rău, este un Super LCD 3, cu rezoluție 1920x1080p, densitate 441 ppi, contrast 1200:1, luminozitate mai bună decât cea a modelului de anul trecut. Este super-ok, pe de altă parte astfel de ecrane au și telefoanele de nivel mediu, nu aduce nimic în plus, cum te-ai aștepta totuși de la un model de top.
Dotările hardware presupun că le știți deja, este unul din flagship-urile care vine cu Snapdragon 810 și pot să vă spun că procesorul octa-core al Qualcomm este bun, nu s-a încins mai mult decât oricare dintre competitori. N-am reușit eu să joc ceva intensiv, dar am rulat testele de performanță și nu se încinge mai tare, este la fel de „cald” ca și S6 sau iPhone 6 Plus.
Scorurile din teste diferă, uneori sunt proaste rău, alteori foarte bune. În 3D Mark pare că bate principalii rivali, dar în Antutu sau Vellamo (testul Qualcomm) pierde la scor. Vă las să vedeți mai jos rezultatele.
Camera foto și tehnologii de imagine
Camera foto HTC One M9 este bună, în orice caz este cu mult peste One M7 sau M8. Am tot citit review-uri negative la cameră și chiar cunoscuți mi-au zis că este slabă. Cred că explicația e simplă, cei de la HTC au lansat un update software pentru cameră, iar primele sample-uri au fost fără acest update. Camera de pe modelul testat de mine s-a dovedit bună. Aveți galeria foto mai jos, nu trebuie să mă credeți pe cuvânt. Senzorul de 20 de megapixeli se comportă normal, ca orice senzor de smartphone. Din câte am aflat este un senzor realizat de Toshiba, de aceea veți vedea diferențe față de modelele cu cameră de 20,7 megapixeli cu senzor Sony sau modelele Lumia cu senzor de 20 de megapixeli. Cam 27 de modele smartphone la ora actuală au cameră de 20 de megapixeli.
Ce nu mi-a plăcut este aplicația foto. După ce ani de zile Samsung și HTC s-au bătut în aplicații software elaborate, cu multe funcții premium, acum au cam renunțat. Ori au făcut aplicații separate de camera foto normală, ori pur și simplu nu găsești ceea ce ai nevoie. Nici măcar camera frontală nu are toate opțiunile. Da, știu, astăzi rezolvi aceste probleme descărcând altă aplicație. Dar aveam așteptări mai mari.
Câteva poze făcute cu telefonul. O să pun originalele undeva, revin cu link. Click pe imagini pentru mărire.
Sincer, mi se pare o îmbunătățire majoră față de camera din anii anteriori. Oricâte filtre software avea atunci, poza finală ieșea extrem de comprimată, bună de Facebook, dar nu o fotografie pe care să o pui în ramă. Ori astăzi lumea vrea să facă fotografii, nu jucărie.
Accesorii pentru HTC One M9
Fiind un model premium, scump, este de asemenea sensibil și ușor de zgâriat sau spart ecranul. Fiind metalic este mai greu decât modelele de plastic, iar atunci când cade, mai ales pe o suprafață tare, căderea poate avea consecințe serioase. Ca de obicei vă prezint câteva huse de la MobileDirect, una din firmele cele mai serioase din domeniu. Mi-au plăcut în special cele transparente, dar și husele flip. Case Mate se profilează drept una din firmele mele favorite în privința accesoriilor, dar și Verus sunt foarte ok. N-are rost să stai cu grijă și să te plângi apoi că ai zgâriat și lovit terminalul pe care ai dat deja o grămadă de bani.
Concluzii privind HTC One M9
Este un smartphone foarte bun, de top. Cei care vor să treacă de la iPhone la Android se vor descurca ok cu un One M9. Cei care au One M8, vor simți mici îmbunătățiri, dar nu sunt convins că este justificată schimbarea. Cred că, exact ca la iPhone sau Galaxy S, trebuie lăsat mai mult timp înainte de a face upgrade. Logic, dacă vreți neapărat cel mai nou model, atunci schimbarea este inevitabilă și vă veți bucura de noua tehnologie. Dar pentru cei mai mulți, One M8 este ok, iar noua versiune One M8S este mai ieftină. Deocamdată HTC One M9 costă 3.299,99 lei.
Designul este bun, premium, chiar dacă nu e pe gustul meu, este apreciat de foarte multă lume. M-aș fi așteptat însă la mai multe noutăți pe partea de software, de serivicii online, de aplicații. Dar deocamdată nu sunt. Una peste alta, este un model pentru fanii HTC care vor ceva nou sau cei care au avut terminale de top iOS sau Windows Phone și vor acum să încerce Android. Pentru fanii Android nu cred că este cea mai bună alegere.
Ști de ce nu se încingea? Se știe deja prea bine că S810 are 8 nuclee mai puternice, 4 la 1,5 GHz și 4 la 2 GHz. Pentru ca HTC One M9 să nu se supraincalzeasca cele 4 nuclee mai puternice au fost tactate mai jos, „throttle”, la 1,6 GHz 🙂
Ah, asta e posibil, nu am verificat exact la ce frecvențe a rulat procesorul. Cert este că iese deseori sub S6.
Practic HTC One M9 a ales o cale evolutiva, un fel de update tuned al lui M8 nu o cale revolutionara, un nou telefon cu noi tehnologii. Insa este un telefon de top:
de ce arata imei de htc m9 si el are carcasa de m7..dupa ce sa ma iau?
Cum ti-ai dat seama ca este IMEI de One M9? Ele fac parte din aceeasi familie…
Am telefonu blocat M9. black list .ma poate ajuta cineva sami schimbe imeiu.
Probabil este furat. Se poate schimba daca urmezi indicațiile de aici:
https://www.youtube.com/watch?v=AHYob4a5pVc