Zilele trecute am testat și HTC U Play, versiunea mai compactă a lui HTC U Ultra. Modelul mai compact este un telefon decent, cu dotări simple, dar a fost poziționat de taiwanezi ca model premium, iar prețul cerut este mult prea mare pentru ce oferă telefonul.

HTC U Play review
HTC U Play review

Pro și contra HTC U Play

Mi-a plăcut la acest model:
– formatul compact și realizarea bună;
– autonomia ok;
– camera foto este ok;

Rămâne de discutat:
– procesorul Mediatek mai dă rateuri;
– telefonul este super-lucios și magnet pentru amprente;
– prețul de 2.000 de lei la reducere (2.400 fără reducere la data postării) este mult peste valoarea oferită;

Design și finisaje

Telefonul nu este deloc rău, mie îmi plac modelele relativ compacte – vorbim de 5 inch, nu de 4 inch – și este un telefon subțire și comod de ținut în mână. Modelul este echilibrat, dar are niște dotări slabe pentru care nu consider că merită prețul cerut. De exemplu, procesorul este Mediatek Helio P10, un procesor mediocru, bazat pe nucleele Cortex-A53, modele economice. Acest model este construit pe 28 de nanometri, deci este mare și se încinge și de asemenea consumă mai multă energie decât un model mai actual. Chiar dacă patru nuclee sunt la 2.0GHz, iar alte patru la 1,1Ghz, experiența per-total lasă de dorit. Sunt momente în care se simte lag chiar în interfață și nu sunt genul pretențios. Modelul de 32GB are 3GB de RAM – de unde o experiență mai slabă, cel de 64GB are 4GB, mai bine, dar cu prețul și mai mare. Aș mai menționa că memoria este DDR3, adică viteză redusă în comparație cu modele de top de anul acesta care au DDR4.

HTC U Play este foarte lucios și pe față și pe spate. Cu ecranul închis îl poți folosi pe post de oglindă, iar pe spate are un material sidefiu care își schimbă nuanța în funcție de lumină. Atrage toate amprentele și sunt convins că se zgârie rapid, nefiind protejat foarte bine. Camera foto de pe spate are un senzor de 16 megapixeli, a fost relativ ok, fără să iasă foarte mult în evidență, iar camera frontală de selfie este de 16 megapixeli, un lucru interesant pentru cei care fac des poze selfie sau împreună cu familia. Pe de altă parte camera se mișcă relativ greu, iar eu sunt convins că este din cauza procesorului. Vestea bună este că au introdus stabilizare optică pentru camera foto de pe spate, deci fotografiile vor fi un pic mai bune. Pe partea de filmare acest model nu beneficiază de 4K, doar de filmare 1080p.

Ecranul de 5.2 inch este Full HD, nu se va simți o diferență vizibilă privind interfața sau aplicațiile utilizate, dar când vă uitați la poze sau filme, ecranele mai sofisticate oferă detalii mai bune. Este Super LCD, o tehnologie care mie personal nu mi-a plăcut. Da, este ok, echilibrată, dar nu are calitatea oferită de AMOLED. De asemenea, bateria de 2.500 mAh este mică prin comparație cu principalii competitori și autonomie iese oricum sub media terminalelor de dimensiuni similare. De exemplu Moto G5 are 3.000 mAh, A5 3.000 mAh, J5 are 3.100 mAh, P9 Lite de 3.000 și așa mai departe. Toate au dotări relativ similare și prețuri competitive, dar oferă o baterie mai bună și o autonomie mai bună. Unele și procesor.

Nu trebuie uitat că HTC U Play nu are mufă de căști (3.5 mm jack), am uitat să scriu asta la HTC U Ultra. Ele au în cutie căști, dar care merg pe USB Type-C și nu există adaptor pentru căștile normale… Trebuie să cumperi separat unul, ceea ce este foarte aiurea pentru un model care apare în magazin la prețul de 2.400 de lei.

Vine în cutie cu Android 6.0, pentru că HTC s-a grăbit să fie primul producător care anunță telefoane anul acesta și le-am văzut din ianuarie prima dată. Totuși, pînă acum ar fi trebuit să facă update la Android 7.0 Nougat. Deocamdată nu am auzit de așa ceva, dar dacă aud am să vă scriu. Interfața Sense nu mi s-a părut niciodată extraordinară, acum telefonul venea cu o temă pe verzui, mie mi s-a părut foarte aiurea. Din fericire poți schimba rapid tema și au unele normale, iar dacă nu vă place interfața unui producător puteți opta pentru Nova Launcher și alte soluții din Google Play.

Concluzii

Deși îmi plac telefoanele HTC și U Ultra l-am considerat un model bun, HTC U Play este un model mid-range poziționat ca model premium. De fapt are unele caracteristici de telefon de top și o parte din dotările unui telefon mediu, dar prețul este de model premium – prețul de 2.000 de lei la ofertă. Cu alte cuvinte dacă vreau să fiu fair-play cu cititorii acestui blog, U Play nu poate fi recomandat. Totuși, HTC ar putea face o serie de reduceri de preț și dacă ar oferi ca bonus adaptorul pentru căști, atunci situația s-ar schimba și acest model ar putea fi cumpărat de mai multă lume.

Video


Galerie foto