Am avut ocazia să văd acest terminal înainte de lansarea oficială și să scriu primele impresii. Apoi am revăzut U Ultra la Mobile World Congress, iar acum, în fine, a ajuns la mine pentru review.

Pro și contra HTC U Ultra

Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul nou și realizarea;
– performanța hardware;
– ecranul secundar pentru notificări;
– camera foto;

Rămâne de discutat:
– există modele mai performante la acest nivel de preț;
– prețul este mare: 3.349,99 lei la eMAG;
– nu are mufă de 3.5 mm jack;

Câteva idei privind HTC

Compania taiwaneză continuă pe aceeași linie care a dus la scăderile din ultimii ani. În momentul în care se afla în vârful clasamentului și rivaliza Samsung sau Apple, HTC a ales să nu urmeze competiția și să meargă pe propriile idei. Un flagship și câteva modele ieftine, dar fără să mai țină pasul cu rivalii. Ba, cu o excepție, la preț. Au ieșit an după an cu telefoane mai slabe ca rivalii, dar la fel de scumpe. Iar și cele lansate nu aveau soft-ul final și probleme, pe care fanii le-au sancționat. În loc să țină cont de feedback, ei au mers în aceeași direcție. Au primit oferte de preluare și ar fi putut vinde compania pe miliarde de dolari. Cu toate acestea, au decis să continue în aceeași direcție, fără schimbări.

Seria U aduce niște schimbări. Un nou design, ceva modificări prin interfață, dar foarte puțin și foarte târziu. Telefonul nu este rău, doar că are un nivel de preț la care orice utilizator preferă să cumpere altceva. Fanii înțeleg că nu au avut procesoare Snapdragon 835 și trebuie să recunosc că pentru orice utilizator un Snapdragon 821 este perfect. Cu toate acestea având un telefon „less-than-perfect” trebuie să îți asumi decizia și la nivel de preț. Poate dacă era cu 100 de euro mai ieftin ar fi fost recomandabil, dar așa pur și simplu nu este.

Aștept cu mare interes următorul vârf de gamă HTC. Sper să fie un smartphone bine dotat, să aibă o interfață nouă și să nu mai coste atât de mult. Atunci poate vom vedea o relansare pentru compania taiwaneză.

Design și realizare

Noul limbaj de design lansat de HTC odată cu seria U pune accent pe utilizator și tendințele din fashion. Telefoanele au pe spate un material sidefiu, care lucește. Este capabil să schimbe culoarea telefonului în funcție de nivelul de lumină din cameră și de obiectele din jur. Arată bine, dar la utilizare mai intensă este la fel de sensibil la amprente și mizerii ca orice suprafață lucioasă. Poate e un pic mai rezistent decât S8, dar nu foarte mult. Desigur, în funcție de culoare, pe unele nuanțe se văd mai tare urmele, pe altele nu.

Telefonul stă foarte plăcut în mână, iar formatul este bun. Ecranul mare de 5.7 inch arată bine și este un telefon masiv. Vă arăt și o scurtă comparați cu două alte telefoane, Samsung S8 cu diagonala de 6.2 inch și Mate 9 cu diagonala de 5.9 inch.

Performanțe hardware

HTC U Ultra este la fel de bun ca orice terminal cu procesor Snapdragon 821. De asemenea, interfața realizată de HTC, Sense UI, nu arată spectaculos, dar este simplă și mișcă foarte bine. Din acest punct de vedere nu veți avea problemele de pe alte terminale. Totuși, puteau angaja un designer să alinieze culorile și fonturile pentru interfață, astfel încât să arate ca un smartphone adevărat. În lipsă de alte idei puteți folosi un launcher de Android precum Nova, care arată un pic mai bine.

Testele de performanță arată un terminal puternic și care concurează cu cele mai bune telefoane, fără a atinge performanțele tehnologiilor mai noi.

Experiența cu HTC U Ultra

Prima impresie când am văzut terminalul în primăvară a fost una pozitivă, iar testul a confirmat această impresie. Este un telefon bun, dar care nu este concurent pentru HTC 10 sau seria de top. Probabil vom vedea curând un flagship pentru 2017 care să justifice așteptarea. Pentru cei ce apreciază ecranele mari și vor neapărat un smartphone HTC este o alegere foarte bună. Nu am avut pic de lag, spre deosebire de multe alte nume mari care nu reușesc să facă Android să meargă fluent. Camera foto este de fiecare dată la HTC una peste medie, nu am realizat foarte multe poze, dar ele sunt calitate decentă, chiar dacă nu este o cameră foto de nivelul Google Pixel. Senzorul este de 12 megapixeli și are o lentilă f/1.8, foarte performantă. Camera frontală este de 16 megapixeli, dar nu vă așteptați neapărat să fie extraordinară. Dacă este lumină poate capta mai multe detalii. Dar trebuie atenție la software.

Singurul lucru care i se poate reproșa acestui model este bateria relativ mică. Are numai 3.000 mAh și autonomia nu este extraordinară. Cam 7 ore de utilizare cu ecranul aprins, este un rezultat bun dacă ținem cont de dimensiuni și de rezoluția 2K a display-ului (2560×1440 pixeli). Este peste ceea ce reușește S8 cu rezoluție maximă. Dar pe de altă parte, pentru utilizator, este puțin. Practic cineva care folosește intens telefonul are nevoie de încărcător după prânz, chestie care poate fi evitată la alte modele de top. Sigur, cu setările Power Saving și toate celelalte. Dar se poate. Cum spuneam, la aplicații, jocuri și utilizarea de zi cu zi nu am nimic de reproșat.

Concluzii

HTC U Ultra este unul dintre terminalele smartphone de top lansate anul acesta și testul mi-a confirmat impresia pozitivă. Pe de altă parte, la acest nivel de preț nu este un model de recomandat (preț: 3.349,99 lei la eMAG). Cu banii ăștia vă puteți lua alte terminale mai performante și mai interesante. Fanii HTC pot aștepta următorul smartphone de top, iar cei care vor să cumpere un smartphone acum au destul alte opțiuni. Sper să se mai ieftinească pentru a atinge vânzări importante pentru HTC.

Galerie foto