Am testat Mate 50 Pro, următorul flagship al Huawei. Rămâne un terminal puternic, arătos, bine dotat. Dar cu aceleași soluții pentru aplicații și fără tehnologie 5G. Prețurile anunțate pe piața locală par să fie destul de piperate. Dar fotografiile ies așa cum te-ai aștepta de la un telefon Huawei. În România nu vine (oficial) modelul Mate 50 simplu.
Sumarul articolului:
Pro și contra Huawei Mate 50 Pro
Avantaje:
- camere foto excelente;
- performanță peste medie cu procesor de top;
- autonomie peste medie;
- design premium;
Dezavantaje:
- ;
- aplicații prin Gspace și App Gallery;
Detalii tehnice Huawei Mate 50 Pro
Ecran: 6.74 inch, OLED, 2616×1212 pixeli, 120Hz, Kunlun Glass
Procesor: Snapdragon 8+ Gen 1 4G
GPU: Adreno 730
Memorie: 8GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 3.1
Camere foto: 50+ 64+ 13 megapixeli
Selfie: 13 + TOF 3D
Dimensiuni: 162.1 x 75.5 x 8.5 mm
Greutate: 205 g / 209 g
Baterie: 4700 mAh + 66 W pe fir, 50W wireless
OS: Android + EMUI 13
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, USB Type-C 3.1, IP68
Preț:
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Modelul rămâne un flagship, un Mate pe care te poți baza. Îmi place că Huawei nu renunță la telefoane. Dar poate că ar fi fost mai smart pentru ei să vândă cu totul divizia de telefoane. Și să pivoteze spre zonele unde pot face profit acum. Pentru că telefoanele sunt poziționate ca ultra-premium, însă clienții sunt tot mai greu de convins că merită. Da, pe partea de foto stau bine în continuare. Performanța este bună, autonomia peste medie. Dar avem un ecran Full HD+ acolo unde super-premium ar cere 1440p. Avem un senzor foto premium și unul midrange, acolo unde rivalii au pus uneori chiar trei senzori de top. Plus situația cu aplicațiile pe care o știm. Da, s-au rezolvat majoritatea problemelor, dar ai nevoie de Gspace pentru a avea toate aplicațiile.
Telefonul arată bine și păstrează un design premium. Are chiar și rating IP68. Dar păstrează și un ditamai notch-ul. Era mult mai elegant cu decupaj oval, era mult mai bine cu o singură gaură. Poate ar fi timpul pentru camera aia sub-display cât mai invizibilă. Ecranul are marginile curbate, arată mai bine, pare mai subțirel, dar nu este cea mai comodă soluție.
Procesorul este de top, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, dar neavând modem 5G, doar variantă 4G. Este bine pentru autonomie, dar rămâne un minus pentru cei care ar fi vrut să îl cumpere. Camerele foto sunt ok, e bine că telefoto are 64 de megapixeli, dar ar fi trebuit folosit și la ultrawide un senzor mai acătării. Și la camera de selfie, rivalii au de 32, 40 și chiar 60 de megapixeli. E bine că procesarea foto rămâne calitativă, dar e timpul pentru senzori mai serioși.
Autonomia este peste medie, dar asta ține și de ecranul FHD+ și de tehnologia 4G. Au urcat bateria la 4.700 mAh. La cât de subțire pare telefonul, cred că puteau pune și de 6.000 și nu se observa diferența.
Prețul rămâne o barieră. Cei de la Huawei mi-au transmis prețul de 6.499 lei pentru varianta Orange, iar la eMAG cel negru este . Este mai scump decât S22 Ultra și foarte aproape de iPhone 14 Pro.
Teste benchmark
Am făcut pe telefon principalele teste, Antutu Geekbench și altele. A ieșit destul de bine la testul de autonomie. A ieșit bine și la putere. Se comportă decent în orice aplicație. Scorul Antutu este mare, nu chiar de top 10, dar peste 1 milion de puncte. La fel de decent stă și în Geekbench, nu se bate cu telefoane de gaming, dar este aproape. Stocarea este de mare viteză, face diferența și se mișcă totul rapid. Pe partea asta nu prea ai ce să îi reproșezi. Chiar și autonomia de peste 17 ore este foarte bună. Marile flagship-uri țin vreo 12-15 ore, cele mai bune cam 16 ore. Deci stă foarte bine. Vedeți mai jos ce teste mai făcut.
Camere foto
Camerele foto rămân un atu, deși este timpul și pentru Huawei să învețe de la rivali. Nubia a avut anul ăsta un telefon trei senzori de 64 de megapixeli. Xiaomi a mers pe trei senzori de 50 de megapixeli. Vremea când mergea cu camere de 13 megapixeli a cam trecut. Da, procesarea este mult mai bună la Huawei. Imaginile ies mai clare, culorile ies mai naturale, detaliile mai bune. Dar trebuie puși senzori peste rivali. E foarte bine că cel de 64 megapixeli a mers la telefoto. În general oamenii lasă un senzor mai prost la telefoto și ies imagini aiurea. Eu pe Vivo X80 Pro am unul de 8 megapixeli. Totuși, cel de ultrawide nu poate fi lăsat mai prejos. Nici pe selfie, nici ultrawide nu merge de 13 megapixeli.
Eu pe Vivo am 48 de megapixeli la ultrawide. Acum sunt pe piață senzorii de 1 inch, senzori de 200 de megapixeli. Tot felul de modele care să atragă atenția publicului. La selfie la fel, au ieșit telefoane cu 60 de megapixeli la selfie. E timpul pentru upgrade. Poate reușim la P60.
Vedeți mai jos imagini realizate cu el.
Accesorii mobile
- cablul care să suporte 100W – noua generație de telefoane suportă încărcare rapidă, dar nu toate cablurile o fac. Așa că dacă este să cumpărați accesorii mobile, alegeți și cablul USB Type-C potrivit.
- încărcător auto Baseus – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji.
- încărcător auto de 45W – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta.
Concluzii Huawei Mate 50 Pro
Mate 50 Pro rămâne un telefon de top, un Mate pe care te poți baza. Problemele cu Google și aplicații se rezolvă prin Gspace. Telefonul arată bine, este performant și are autonomie, este protejat la apă și praf. Rămâne întrebarea: mai dă cineva atâția bani pe un telefon? Greu de convins lumea că ar merita. Are atuuri, dar parcă lumea ar vrea un discount ca să îl cumpere. Acum la eMAG este , să vedem dacă va merge.
Eu cred ca va merge, dar zic, asa, cu jumatate de gura !
 
foarte interesant si util acest articol!
 
Foarte multumit de telefon. Da nu se adreseaza persoanelor ce depind de serviciile google.
Camera este in TOP 5. Se vede clar o imbunatatire fata de P40 pro. Se misca fluid desigur, dar nu ai fi nevoie sa instalezi si 3rd party pentru google cred ca s-ar comporta minunat. L-am prins la o pretul de 2950 ron deci consider ca a fost un best buy la acest pret.
 
Am telefonul de doua zile. L-am cumpărat datorita camerei și al designului. Ca și aspect, e superb, se simte în mana ca telefon premium. În aplicații se mișcă brici, pe site-uri la fel. Nu am probleme cu conexiunea wireless, cum se plângeau unii utilizatori.
Trecând la lipsa GMS, nu cred ca este o mare problema. Eu personal mi-am făcut phone clone după vechiul Huawei P30 și am tot ce aveam și pe acela, inclusiv maps, Youtube, Facebook, Netflix etc. Încerc sa evit folosirea gspace, pe cât se poate. Ca să fac update la aplicațiile din play, fac update pe vechiul telefon, backup în cloud și restore pe P50 Pro. E mai puțin lejer, dar convenabil. Singurele aplicații ce nu merg decât din gspace e app de Sodexo și Google chat. Cum îmi trebuie la job, le folosesc de acolo.
Camera – pozele sunt superbe, de asemenea și funcția video.
La baterie era loc de îmbunătățiri, dar încă nu am explorat toate setările și optimizarile aplicațiilor.
Per total, dacă nu ești o persoana comoda în legătură cu aplicațiile, acest telefon merita. Luat la preț decent de la EMAG, 3700 RON.