Am terminat review-ul Huawei P20 Pro, este un smartphone de top, are dotări foarte bune, dar și un preț pe măsura lor. Am rămas impresionat din nou de camera foto. Mie personal m-a plăcut foarte mult și am utilizat Huawei P9 tocmai datorită camerei foto. Modelul l-am câștigat chiar la un concurs foto. Dar apoi P10 m-a dezamăgit, fiind aproximativ identic, dar cu schimbări care mie nu mi-au plăcut. Acum vine P20 și mă cucerește iar.
Dar să trecem prin fiecare capitol.
Dați un play la video și vă aștept cu comentarii!
Am testat Huawei P20 Pro în cadrul programului Orange Smartphone Testers. Găsiți telefonul la Orange la prețul de 849 euro fără conectare sau la ofertele cu abonament.
Cei care cumpără noile modele Huawei P20 Pro și Huawei P20 și se înscriu în prealabil pe site-ul oficial Huawei vor beneficia de pachetul de servicii premium, care include reparația gratuită în cazul deteriorii ecranului, în primele trei luni de la achiziția produsului.
Sumarul articolului:
Pro și contra Huawei P20 Pro
Mi-a plăcut foarte mult:
– design-ul și realizarea premium a acestui model;
– camera foto chiar este foarte bună;
– ecran de calitate bună;
– performanță peste medie;
– autonomie peste medie;
Rămâne să discutăm:
– prețul este destul de mare;
– nu are slot de carduri microSD;
– nu are mufă de căști 3.5mm jack;
– senzorul de amprentă este sub ecran;
– spatele e lucios și adună toate amprentele;
– camera are două opțiuni de rezoluție: 10 megapixeli sau 40;
– camera frontală filmează 720p;
Review Huawei P20 Pro
Eram un pic nemulțumit de decizia Huawei de a introduce ecranul cu moț pe seria P20, o decizie care pare să fie luată de tot mai mulți producători de telefoane Android după succesul iPhone X. Desigur, știm cu toții că Essential Phone a fost primul telefon cu ecran cu breton. Iar lumea copiază Essential, nu iPhone. Dar sincer să fiu după câteva zile de utilizare vă pot spune că acest detaliu nu mă deranjează deloc, nu întrerupe ecranul cum se spune, ci pur și simplu interfața a fost desenată în jurul lui astfel că nu se observă prea tare. În mod normal vezi lîngă acest moț informații privind telefonul: rețeaua, conesiunea WiFi, bateria – chestii de gen. Când intri în video sau jocuri, aplicații și fotografii, acolo rămâne doar o bandă neagră care nu te deranjează foarte tare. Pe scurt, testul m-a convins că nu trebuie depunctat acest model pentru moț. Din contră, arată destul de ok.
O chestie pe care nu o înțeleg complet este legată de hardware. Deși P20 Pro folosește același procesor, memorie, stocare ca la Huawei Mate 10 Pro, obține în final scoruri mai mari în testele de performanță. Cel puțin pe Antutu scorul este mult mai mare. Dar și pe unele din celelalte teste scorul este mai mare. Bănuiesc că la mijloc sunt optimizări de software, altfel nu prea ar avea de unde să fie scorul ăsta. Discutăm la capitolul performanțe despre asta.
Autonomia telefonului pare să fie peste media telefoanelor de top testate. Folosesc același test, PCMark Battery test, care simulează că ar lucra diverse aplicații cu ecranul aprins, iar Huawei P20 Pro are cea mai bună autonomie dintre modelele de top testate. Peste S9+, peste Mate 10 Pro, peste telefoanele mid-range care teoretic ar trebui să aibă autonomie mare. În utilizare reală pot să vă spun că am folosit telefonul, inclusiv pentru foto-video și seara aveam cam 20%. E drept însă că nu am vorbit intens de pe el, iar asta ar putea face diferența.
Camera este impresionantă, discutăm la rubrica dedicată, dar vreau să notez că are culori pe care le-am văzut doar pe camerele foto Sony mirrorless, cele care aproape au scos DSLR-ul de pe piață. Nu am găsit informații oficiale, dar senzorii par să aibă culori similare cu cele oferite de Sony. La sistemul cu trei lentile și optică Leica se adaugă procesarea inteligentă oferită de Kirin 970, inteligența artificială, care lucrează pentru detalii mai bune, stabilizare, claritate și așa mai departe. Iar de data asta au făcut o treabă foarte bună.
Camera frontală este foarte bună, dar nu înțeleg de ce au limitat filmarea la 720p. Astăzi, majoritatea clipurilor consumate sunt Full HD și se crește treptat spre rezoluții 2K și 4K. Orice utilizator de telefon are nevoie de filmări la rezoluție maximă pentru a surprinde fiecare detaliu. E drept că talentul contează și la filmare și nu neapărat rezoluția. Dar tot este o decizie complicată. Galaxy S8+ / S9+ filmează la 2560×1440 pixeli de exemplu.
Senzorul de amprentă este plasat frontal, o chestie la care competitorii au renunțat. Se putea pune pe spate sau pe lateral, să nu ocupe loc sub ecran. Huawei alege metoda clasică, verificată. Măcar pot să vă confirm că este un senzor foarte rapid și deblochează telefonul instant. O tehnologie la care rivalii mai au de lucrat. Am testat și calitatea audio, este un smartphone cu sunet puternic în speaker, dar și o calitate audio premium în căști, cu adaptorul USB Type-C.
Să trecem separat prin fiecare capitol.
Putere hardware și autonomie
Procesorul este același HiSilicon Kirin 970, octa-core cu patru nuclee la 2.4GHz și alte patru la 1.8 GHz, cu 6GB de RAM și 128GB de stocare internă, fără carduri de memorie. Combinat cu Android 8.1 Oreo și EMUI 8.1, cea mai nouă interfață Huawei. Deși sunt detalii tehnice similare cu Huawei Mate 10 Pro, diferă scorurile. P20 Pro are scoruri mai mari, mai ales în Antutu, dar și în alte teste. Interfața se mișcă extrem de rapid, încarcă aplicațiile instant, se mișcă totul fără compromis. La fel pentru filme și jocuri video, este un flagship de top foarte bun.
Surpriza mea a fost la testul de autonomie, unde mă așteptam să fie slăbuț. Din contră, fără să activez eu ceva, a avut cea mai bună autonomie înregistrată în teste pînă acum. Folosesc PC Mark Battery test de peste un an de zile și media este 10 ore, uneori 9 ore și ceva, alteori 10 și ceva, dar niciodată pînă acum nu am atins 11,5 ore. Deci un rezultat foarte bun. Vedeți mai jos și teste, scoruri, le puteți compara cu cele de la articolul review Mate 10 Pro.
Camera foto triplă
Camera foto triplă este cu adevărat bună. Nu am crezut, deși era de așteptat să fie așa. Mie personal mi-a plăcut foarte mult camera de pe Huawei P9, dar apoi a venit P10 și a fost o dezamăgire. Camera era ok, dar nu mai părea atât de bună. Atunci ieșeau pozele decent, dar nu de nivelul flagship. Nu știu să explic de ce, probabil anul trecut au schimbat ceva la procesare, că nu pare schimbată optica prea tare. Acum însă, cu S9+ în mână, P20 Pro și camera foto mirrorless Sony A6000, vă spun sincer că las camera acasă liniștit.
Sistemul ales de Huawei este interesant. Au un senzor mare, de cameră foto compactă, cu dimensiunea 1/1.7 inch, mult mai mare decât competiția (S9 are 1/2,55 inch, iar iPhone X are de 1.2.9 inch). Senzorul are 40 de megapixeli și nu e folosit doar când selectezi rezoluția de 40mpx. Este un pic mai mic decât senzorul de 40 de megapixeli pus de Nokia pe modelul Lumia 1020, care rămâne un exemplu de hibrid care a schimbat industria. Senzorul mare e folosit și când faci zoom. A treia cameră are un senzor de 8 megapixeli și o lentilă cu zoom optic 3X. Acest lucru apropie mult, iar cu zoom digital se atinge 5X. Nu este doar simoplu crop digital (hybrid zoom), sistemul folosește senzorul de 40 de megapixeli pentru a captura detalii suplimentare, iar rezultatul este spectaculos. Zoom mare fără imagini tremurate și zgomot de imagine. Senzorul alb-negru este de 20 de megapixeli și oferă niște imagini clasice pentru care fanii Huawei sunt invidiați. Oricum, este o cameră de nota zece.
Toate camerele au stabilizare optică și de asemenea folosesc inteligența artificială pentru a realiza imagini cât mai clare. Aceasta identifică obiecte și scene (AI recognition) și adaptează totul ca să iasă cât mai clare. Procesarea neurală se face on-device, nu accesează datele mobile și nu face trafic suplimentar. Aceasta este o funcție specială a procesorului Kirin 970. Lentila telefoto are stabilizare suplimentară pentru a obține acel zoom stabil.
Filmarea cu camera principală este excelentă, am filmat 4K cu un sunet natural, superb. Am folosit funcția slow motion (face și el super slow motion la 960p), foarte ok. Am făcut poze pe lumină slabă și ies de asemenea extrem de clare. Am însă și două obiecții privind camera frontală. Are un filtru gen Beauty care te face să pari machiat în poze, dacă ești fată, poate e ok, dar pentru mine nu prea 🙂 Apoi filmarea frontală este blocată la 720p, nu poți face filme Full HD sau de rezoluție mai mare. În rest, este o cameră cu senzor de 24 de megapixeli, ies niște selfie-uri foarte bune. Păcat însă de filmare.
Click pe imagini pentru mărire!
Protecție și accesorii
Ca de fiecare dată când vă prezit un telefon de 1.000 de euro, vă repet că sunt două soluții excelente pentru a evita orice problemă. Unul este să apelați la asigurarea Orange când cumpărați telefonul de la operator. Astfel, când sunt probleme, se rezolvă fără alte costuri în majoritatea cazurilor. Altă soluție, foarte eficientă pentru mine, a fost să apelez la huse și folii de protecție. Așa nu lovesc, nu zgârii ecranul, nu las semne pe telefon, chestii de gen. Vă prezint ca de obicei niște huse și carcase de protecție, mi-a plăcut cel mai tare modelul cu inel integrat, care face telefonul să stea și mai bine în mână. Orice variantă este însă bună.
Concluzii
Huawei P20 Pro a reușit să mă convingă că este un flagship puternic, arătos, bine făcut. Camera foto este incredibilă, filmarea este foarte bună, camera de selfie este bună, doar filmarea frontală are probleme. Procesorul este puternic, chiar dacă nu e cel mai puternic din 2018. E drept că nu are card de memorie microSD și nici mufă 3.5mm jack, dar se rezolvă, are suficient spațiu și adaptor de căști integrat. După părerea mea, dacă vreți un telefon de top își merită banii.
Poate fi cumpărat de .
1 comentariu