Am testat Huawei P30, versiunea mai compactă a terminalului foto Huawei P30 Pro. Are același procesor de top, o cameră foto excepțională, un ecran foarte bun și multe tehnologii de ultimă generație, dar are un preț mai bun decât versiunea de top.



Dați un play și vă aștept pe canalul de YT și în grupul pasionaților de telefoane.

Detalii tehnice P30

Display: 6.1 inch OLED , 2340x1080px, teardrop, format 19.5:9
Procesor: HiSilicon Kirin 980
GPU: ARM Mali-G76
Memorie: 6 / 8 GB RAM
Stocare: 128 GB
Camera foto: 40 cu f/1.8, 16 cu f/2.2, 8 mpx cu f/2.4
Camera selfie: 32 megapixeli, f/2.0
OS: Android 9 Pie
Interfața: EMUI 9.0
Bateria: 3650 mAh
Dimensiuni: 149.1×71.36×7.57 mm
Greutatea: 165 gr
Preț: 799 euro

Puteți explora și cumpăra gama Huawei P30 aici ->>

Experiența cu P30

Huawei P30 este unul dintre cele mai interesante modele flagship chiar dacă nu are camerele foto identice cu P30 Pro. Are totuși camera principală de 40 de megapixeli, are cameră ultra-wide de 16 megapixeli și are cameră cu zoom de 8 megapixeli. Face zoom optic 3X în loc de 5X la Pro și face zoom digital până la 30X în loc de 50X la Pro. Totuși, per-total, are o cameră foto excelentă și chiar peste competiție. Majoritatea telefoanelor de top pot face zoom digital maxim 10X, iar calitatea imaginilor la zoom este cu mult sub cea de la P30. Camera ultra-wide este de asemenea excelentă, dar ea are deja competiție din partea Samsung și probabil anul ăsta vedem și pe iPhone o cameră similară, în toamnă.

Modelul P30 este mai compact și mai plăcut, ecranul are diagonala de 6.1 inch, dar este tot OLED și are tot rezoluție FHD+, ceea ce pe unii îi dezamăgește. Eu nu observ diferențe între FHD+ și UHD, oricât m-am străduit să le descopăr la anumite telefoane, nu mi se pare o chestie esențială. Chiar și telefonul meu îl țin pe FHD+ din motive de baterie, deși pot să cresc rezoluția, dar diferențele sunt insesizabile.

Singurul lucru care diferă esențial de P30 Pro este capacitaea bateriei, modelul P30 are 3.650 mAh, ceea ce este peste majoritatea flagship-urilor compacte, dar totuși, per-total, datorită procesorului puternic are o autonomie mai redusă. Dacă la P30 Pro bateria ține pînă la 14 ore de utilizare cu ecranul aprins mereu, la acest model a rezistat 12 ore, ceea ce înseamnă că vă ține o zi de lucru lejer. Cu mici setări de economisire poate să țină și peste o zi.

Performanțe P30

Am făcut cam toate testele și P30 este unul dintre cele mai puternice telefoane de anul acesta. Desigur, are același procesor ca la Mate 20 și P30 Pro, deci este un pic sub nivelul obținut de Snapdragon 855 sau Exynos 9820, dar diferențele sunt extrem de mici și cam irelevante pentru utilizatorul final. Doar pasionații de jocuri video pot spera că un scor mai mare le dă vreun avantaj de o milisecundă. Este un procesor realizat pe tehnologia de 7 nanometri, este primul cu Cortex-A76, noile nuclee de putere de la ARM, are dual-NPU, procesare duală pentru chipul AI, are procesor grafic Mali-G76, modem de 1.4Gbps și suportă memorii 2.133 Mhz LPDDR4X.

Testele au ieșit așa cum ne așteptam, 290.000 de puncte în Antutu pe modul normal, aproape 310.000 cu modul Performance activat, scoruri mari la performanțele single-core sau multi-core precum și scoruri bune la grafică.

Camera foto P30

Are sistemul de camere foto comparabil cu P20 Pro de anul trecut, senzorul principal de 40 de megapixeli cu f/1.8, poate realiza imagini la rezoluție maximă, fără zoom, sau imagini la 10 megapixeli, cu funcția zoom activă. Poate face zoom optic 3X cu camera de 8 megapixeli, f/2.4, poate face și imagini de o calitate excelentă cu senzorul de 16 megapixeli, lentilă ultra-wide f/2.2. Cum spuneam, face un zoom hibrid de 5x prin procesarea pe mai mulți senzori și poate face un zoom digital de 30X care se vede destul bine, v-am pus imagini mai jos. S-a descurcat destul de decent și la fotografiile realizate pe lumină slabă.

Imagini cu zoom – derulezi și vezi cum funcționează:

Accesorii Huawei P30

Nu vorbim aici de vreun telefon ieftin, deși merită să vă protejați chiar și modelele mai ieftine. Am testat ca de obicei o serie de huse și carcase de la MobileDirect. Îmi plac în special husele flip, cele care acoperă complet terminalul, partea din spate și ecranul. Nu-mi place foarte tare folia pe ecran, dar uneori mi-e clar că este nevoie și de așa ceva. La P30 am testat husele astea smart, care au și loc pentru carduri, cărți de vizită sau chiar și niște bani acolo. Sunt perfecte pentru vacanțe, mai ales dacă vreți să țineți portofelul cu acte la loc ferit și vreți să aveți totuși la voi niște bani.

Concluzii

Chiar dacă ai 1.000 de euro pentru cel mai nou flagship, eu zic că este rațional să te uiți la un model de top care poate fi achiziționat la preț mai bun. Sigur, este foarte interesant să ai cel mai puternic model, chiar cel cu mai multă stocare și preț foarte mare. Dar logic, poți să ai aceeași performanță și cu un model mai accesibil, iar P30 este foarte ok la nivelul său de preț. Camera foto rămâne și la el un atuu major, iar per-total se descurcă foarte bine în orice situație.

Galerie foto