Huawei P40 Pro mi-a lăsat o impresie pozitivă: design bun, dotări tehnice bune, preț relativ ok. Dar contextul actual nu permite companiei să instaleze serviciile Google, aplicații se găsesc, dar nu toate merg perfect. Instalarea serviciilor Google care circulă online nu este sigură.
Sumarul articolului:
Păreri pro și contra Huawei P40 Pro
Avantaje:
- camere foto excelente;
- design modern foarte bun;
- dotări hardware bune;
- autonomie maximă;
- preț avantajos;
Dezavantaje:
- nu are serviciile Google;
- unele aplicații care depind de Google nu merg;
Detalii tehnice
Ecran: 6.58 inch , OLED, 2640×1200 pixeli, 90Hz Refresh Rate
Procesor: Kirin 990 5G
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 256 GB
Camera: 50 mpx, 40 mpx ultra-wide, 12 mpx 5X, 3D ToF
Selfie: 32 mpx + 3D ToF
Dimensiuni: 158.2 x 72.6 x 9 mm
Greutate: 209 g
Baterie: 4200 Ah
OS: Android 10 AOSP
Tehnologii: Bluetooth v 5.0, ANT+, USB Type-C, NFC
Preț: 3.999 lei
Specificații complete pe GSMArena, alte detalii găsiți pe site-ul Huawei.
Review Huawei P40 Pro
Fiind printre cei care au testat Huawei Mate 30 Pro, dar și noul model P40 Lite, pot să vă spun că nu am avut mari surprize. Știam despre detaliile tehnice de mai multe luni, știam despre problemele cu Google Play. Chiar și despre eventualul preț Huawei P40 Pro am povestit.
Evident, terminalul este surprinzător când îl iei în mână. Este realizat premium, arată foarte bine și materialele au o senzație plăcută la atingere. Ecranul are margini curbate și au reușit pentru prima oară o ușoară curbură deasupra ecranului și sub ecran, pentru a crea un efect vizual mai interesant. Spatele este acoperit cu sticlă, marginile sunt din aluminiu, per-total arată excelent.
Ecranul este de bună calitate, OLED, dar aș fi preferat să ai opțiunea unei rezoluții mai bune. Rămâne FHD+, are rată de refresh 90Hz, este aproape de ecranele de top din 2020, dar nu este printre cele mai bune. Totuși, să fiu sincer, nu prea ai ce să-i reproșezi.
Procesorul este de cel de la Mate 30 Pro, respectiv HiSilicon Kirin 990 5G, un procesor performant, dar care nu are suficiente drivere din cauza interdicțiilor impuse. Fără servicii Google majoritatea testelor benchmark dau scoruri de nivel mediu, vedeți mai jos testele realizate. Știu că după ce poți pune Google toate merge mai bine. Dar metoda actuală care permite instalarea GMS te obligă să folosești fie un card Huawei, NM Card pentru că au renunțat la MicroSD, fie să folosești un HDD extern sau USB Stick cu mufă USB Type-C. Eu nu am avut dispozitiv de genul ăsta, n-am reușit să parcurg toți pașii descriși acolo. Se poate, dar este tot un restore dintr-un backup cu fișiere obținute de pe net din surse nesigure. Pot ascunde găuri de securitate, pot trimite date spre un atacator, nu avem detalii clare. Vă recomand înainte de orice să instalați Bitdefender Mobile sau alte aplicații de gen pentru a proteja dispozitivul Huawei.
E foarte bine că are stocarea internă de mare capacitate, filmările ocupă în general mul spațiu și așa te descurci. Bateria este destul de mare, 4.200 mAh, sub nivelul rivalilor, dar este ok. Autonomia a ieșit bine, vedeți la capitolul teste. Ca în fiecare an, atuul acestui telefon este camera foto de pe spate, este una performantă cu multe funcții smart. Nu uitați că 2020 a adus un alt flagship, Huawei P40 Pro Plus, care are o cameră foot mai bună decât a acestui model. Vedeți mai jos detalii tehnice și testele foto.
Deși telefonul era anunțat cu un preț de vreo 4.600 de lei, văd că de câteva zile (la data publicării acestui articol) costă 3.999 lei la Altex, ceea ce mi se pare decent.
Teste hardware și autonomie
Procesorul HiSilicon Kirin 990 este unul foarte performant. Are opt nuclee, două ARM Cortex-A76 la 2.86 GHz, două la 2.36Ghz, precum și patru nuclee ARM Cortex-A55 la 1.95GHz. Per-total este și performant, dar oferă și destulă autonomie. Procesorul grafic este ARM Mali-G76 MP16. Modelul testat avea 8GB de RAM și 256GB de stocare internă, la care se poate adăuga un card Huawei NM.
Am făcut pe terminal majoritatea testelor obișnuite. Sunt mai greu de găsit fără Google Play, nu cred că era niciunul în App Gallery a Huawei. Am folosit APKPure și APKMania pentru a instala testele. Rezultatele din Antutu și alte teste de performanță sunt slabe, mă așteptam să fie măcar 500.000 dar abia depășește 400.000 de puncte. Din ce am văzut se compară cu S10e și alte terminale mid-range. De-asta cred că lipsesc anumite drivere.
În testul de scriere și citire, stocarea de bună calitate (UFS 3.0) iese destul de bine. Practic la ora actuală, până apare stocarea UFS 3.1, este cea mai bună variantă. Autonomia a ieșit și ea foarte bună, practic 15 ore și 30 de minute cred că va duce la o utilizare normală de cel puțin 32 de ore, deci treceți ziua normală fără priză.
Vedeți mai jos ce alte teste am mai făcut.
Camere foto
Sistemul de camere foto de pe Huawei P40 Pro include noul senzor de 50 de megapixeli, F/1.9, lentilă de 23 mm, formatul nou fiind 1/1.28 inch. Din păcate nu face fotografii la rezoluție maximă, ci doar combinând pixelii alăturați, astfel că rezoluția reală este de 12.5 megapixeli. Imaginile create de P40 Pro au 3-4 MB, în timp ce pe rivali precum S20 Ultra puteți crea imagini de 27-30MB, cu detalii mult mai complete. Dar la P40 Pro nu există opțiunea de a face poze la rezoluția completă.
Camera este însă foarte bună, ies imagini de claritate foarte bună, cu detalii excelente, culori vibrante. Are stabilizare optică și electronică integrate. Camera de zoom optic este de tip periscop, are 12 megapixeli, F/3.4 și lentila de 125mm. Practic doar după ce ați atins 5X sistemul trece pe camera periscop, pînă acolo este un zoom digital cu senzorul mare. Camera ultra-wide are senzorul mai vechi de 40 de megapixeli, F/1.8, 18mm, un senzor mare de 1/1.54 inch. De asemenea are rezultate excelente. În plus acest model are și un senzor de adâncime de câmp ToF 3D. Camera selfie are 32 de megapixeli și este acompaniată de un senzor ToF 3D și IR.
Vedeți mai jos câteva imagini și un test de zoom.
Huawei P40 Pro câștigă orice competiție pentru imaginile cu zoom mare, realizează imagini de calitate care pot fi folosite și pe Instagram / Facebook. Totuși, cred că 10x este maxim, după începe să se vadă pixelarea.
Huse Huawei P40 Pro
De câte ori vă luați telefon nou, insist să utilizați huse și carcase de protecție, folie pe ecran și tot arsenalul modern pentru a face terminalul mai rezistent. Și aici vă recomand să vedeți câteva modele de la partenerul MobileDirect.ro, sunt produse bune, care arată decent și protejează terminalul. Sunt de asemenea ieftine, vin rapid prin Fancourier. Desigur, husa nu poate acoperi chiar complet telefonul, vă recomand modele flip, dar și folosirea unor folii de protecție speciale. Cel mai bine este însă să fiți atenți și să nu scăpați telefonul 🙂
Concluzii
Huawei P40 Pro este un smartphone de top, care impresionează prin design și realizare. Are dotări tehnice vrednice de orice flagship și este ca de obicei un lider al tehnologiilor foto. La ora actuală însă, noile telefoane Huawei nu au acces la servicii Google și unele aplicații care se bazează pe acestea nu vor funcționa corect. Desigur, există niște soluții online, dar majoritatea sunt complicate și cu un grad ridicat de risc, deci fiecare face asta asumându-și niște riscuri.
Ateptam P50-ul.
Personal, P40-ul il vad ca un experiment.
 
detin p40 pro si va contrazic,se poate face poze la rezolutie completa de 50 mp.intri la setari foto,apoi intri la mai multe unde ai optiunea de maxima rezolutie.
 
Salut, e probabil vreo actualizare acum, pentru că nu exista. Și la orice alt telefon ai opțiunea Foto / Video / 108 megapixeli. Sau 64 sau 48. Dar la cel de test nu exista deloc.