Am testat un kit Intel NUC 8 versiunea rezistentă (rugged) care poate opera în medii diverse. Sistemul cât o unitate optică externă include de fapt un computer întreg, cu stocare, procesor, memorie, porturi de conectare și tot ce ai nevoie pentru utilizarea normală. Am avut parte și de două componente suplimentare din kit – Compute Element CM8PCB și Assembly Element CMA1BB. Vă descriu mai jos cutia principală și elementele suplimentare, plus ce-am făcut cu ele.

Detalii tehnice Intel NUC 8

Procesor: Intel Celeron N3350 quad-core “Apollo Lake”
GPU: Intel HD Graphics 500
Memorie: 4 GB RAM
Stocare: 64 GB
Dimensiuni: 154 x 108 x 32mm
OS: Windows 10
Tehnologii: USB 3.0, USB 2.0, 2 x HDMI ports (1.4 & 2.0), RS-232, 3.5 mm jack, Ethernet, Bluetooth 4.2, 802.11ac
Preț: 1000 lei

Extra 2: Intel NUC 8 Compute Element CM8v5CB
– Intel Core i5-8365U Processor

Extra 3: Intel NUC Pro Assembly Element CMA1BB
– HDMIx2, eDP 1.4, Intel HD , M.2 connector, Ethernet

Extra 4: Intel NUC 8 Compute Element (U-Series)
– care este plug & play, are procesor și stocare inclusă

Alte informații suplimentare găsii pe site-ul oficial al distribuitorului Asbis.

Detalii privind Intel NUC 8

Am avut experiențe cu astfel de sisteme de prin 2015, când am testat Intel Compute Stick, un dispozitiv și mai mic. Pe-atunci a ajuns în România și Intel NUC (Next Unit of Computing), în mod oficial. Dispozitivul fusese lansat în SUA prin 2013.

Ideea nu este deloc rea, este o soluție compactă, pentru aplicații speciale, un mini-computer compact, dar destul de bine dotat. Poate fi pus în spatele televizorului pentru a fi un fel de server media, poate fi folosit pentru a servi reclame pe un display compatibil, precum și în multe alte scenarii. Intel NUC 8 este rezistent la apă sau praf, deci poate fi folosit și în medii mai dificile.

Cutia principală poate fi extinsă prin diverse module, singura problemă este să le aveți pe cele compatibile. Astfel, unele adaugă porturi și tehnologii de comunicații, altele adaugă putere de procesare, altele stocare și așa mai departe. Folosind mai multe module poți ajunge chiar la nivelul unui computer de mare putere, construit din module de 4×4 inch. Există chiar și un super-sistem de gaming, Intel Skull Canyon, construit pe baza acestui NUC.

Kitul testat are un nume complet complicat, Intel NUC 8 Rugged Kit NUC8CCHKR, însă numele de cod este Chaco Canyon. Am preferat să-i spun NUC 8.

Sistemul are la bază procesorul Intel Celeron N3350 (2M Cache, 2.4 GHz). Nu este un procesor de performanță, ci mai degrabă pentru activități obișnuite, după care veți aștepta. Rularea de filme n-ar trebui să fie o problemă, de exemplu. Dar stocarea integrată are doar 64GB, deci are nevoie de un HDD extern sau un modul cu stocare mai mare. Sau îl puteți folosi pentru streaming, care nu necesită spațiu de stocare.

Sistemul are 4GB de RAM și accelerator grafic HD Graphics 500. Dispune de multe opțiuni de upgrade. Are două sloturi M.2 pentru stocare, patru porturi USB, două HDMI, LAN, WiFi, mufă de căști 3.5 mm jack.

Al doilea modul este NUC 8 Compute Element CM8v5CB, care include un procesor mai puternic. Are Core i5-8365U (6M Cache, 4.10 GHz), cu 8GB de RAM și UHD Graphics. Are trei porturi de expansiune PCI Express, două NVMe. Dispune de 4 porturi USB 3.2 și trei USB 2.0, are WiFi și Bluetooth, dar și tehnologie HD Audio.

Cel de-al treilea, Intel NUC Pro Assembly Element CMA1BB, are și el o soluție stocare M.2, LAN, porturi USB și tot ce trebuie pentru conectare.

În fine, al patrulea este un adevărat computer de dimensiunile unui card, este plug&play și include procesor, grafică și stocare într-un sistem ultracompact.

Combinând modulele oferite poți obține un adevărat server care poate face diverse operațiuni. Este destinat companiilor care au proiecte care necesită configurații speciale. Evident, este un concurent pentru Raspberry Pi, dar de dimensiuni mai mari. Pe de altă parte îl putem vedea și ca pe o alternativă la Mac Mini, dar într-o formă modulară.

Experiența cu Intel NUC 8

Având experiență cu produse similare, eram sigur că vine fără sistem de operare. Sigur, îți oferă o anumită libertate, mulți utilizând acest tip de hardware cu Linux, pentru că sistemul de operare este mai prietenos cu astfel de configurații hardware mai limitate. Eu am pus Windows 10 și m-am distrat cu un mini-PC de 10×10 centimetri.

Este simplu și intuitiv de utilizat, are BIOS care poate fi accesat apăsând tasta F2, aproape ca orice PC (unele branduri folosesc F8 sau F10 pentru asta). Odată intrat în BIOS trebuie doar activată pornirea UEFI (de pe USB stick).

Am creat un stick boot-abil cu unealta Microsoft pentru Windows 10. Probabil în același mod puteți pune Ubuntu sau alte distribuții Linux, sau chiar Mac OS dacă vă fascinează. Tastatură și mouse pe USB, iar monitorul a fost conectat pe HDMI.

Instalarea a fost surprinzător de rapidă pentru Windows. Iar în maxim 15 minute aveam un computer funcțional, am intrat și pe blog de pe el.

Știu că unul dintre scenariile cele mai comune era să se folosească astfel de dispozitive pentru a afișa reclame în buclă pe un ecran stradal. Da, ai nevoie să-i pui un HDD mai mare. Instalezi doar aplicația mediaplayer, conectezi ecranul și gata. Este certificat pentru a funcționa 24/7 fără pauze.

Probabil este folosit în diverse scenarii Internet of Things și sunt de asemenea proiecte educaționale sau de cercetare care utilizează astfel de sisteme.

Concluzii

Intel NUC 8 nu este un kit pentru oricine, trebuie să ai câteva minime cunoștințe pentru a lucra cu el. Este o soluție modulară care poate combina diversele elemente într-un adevărat server. Se poate adăuga și stocare, iar pe net găsiți și proiecte de gaming, se poate adăuga o placă grafică externă. Dar desigur, este gândit pentru proiecte business, nu pentru gaming.

Cred că este un dispozitiv modular care permite realizarea de proiecte speciale, compacte, rezistente, care pot rezolva diverse funcții specifice. Am dat exemplu de server media / play pentru reclame. Există și alte scenarii. Mi-a plăcut că a funcționat totul ok. Nu s-a încins prea tare și a răspuns ok la comenzi. Iar prețul este foarte bun.

Galerie foto