Am testat iPhone 11 Pro Max, cel mai puternic smartphone Apple de anul acesta, un super-smartphone care are însă un preț pe măsura performanțelor oferite.
Sumarul articolului:
Pro și contra iPhone 11 Pro Max
Avantaje:
- performanță excelentă;
- realizare premium;
- display OLED, performant;
- camere foto fără rival;
- baterie mare cu autonomie bună;
Dezavantaje:
- preț extraordinar de mare;
- destul de greu;
- sensibil la căderi;
Detalii tehnice iPhone 11 Pro Max
Display: 6.5 inch, OLED, 2688 x 1242 pixeli, 456ppi
Procesor: Apple A13 Bionic
GPU: Apple quad-core
RAM: 4GB
Stocare: 64/256/512 GB fără card
Camera foto: 12 /12 /12 megapixeli
Camera selfie: 12 megapixeli + 3D SL
OS: iOS 13
Baterie: 3969 mAh
Preț: 6.200 lei
Toate detaliile sunt pe site-ul Apple, iar acest model a ajuns la mine la test de la iStyle.
Experiența cu iPhone 11 Pro Max
Ca în fiecare an am urmărit lansarea iPhone 11 și v-am scris primele impresii încă de atunci. Telefoanele Apple sunt bine făcute și oferă performanțe maxime, însă chiar dacă unii îi critică constant, nu poate fi contestat faptul că telefoanele sunt excelente, sistemul de operare rapid și stabil, camere foto fără concurent și așa mai departe. Da, sunt terminale scumpe, dar se pare că politica lor a fost cea corectă, este compania din zona smartphone care realizează cel mai mare profit. Ceea ce este un lucru bun în economie, nu cum vă învață comuniștii, că ar fi „un păcat”. Când profitul se face pe bune, el poate fi reinvestit în lucruri utile. Când se fură bani, ei sunt sifonați și atât, nu se face nimic.
Da, iPhone 11 Pro Max este foarte scump, dar la fel de scumpe sunt și S10 5G sau Mate 30 Pro în versiunile lor de top, iar Fold sau Mate X sunt și mai scumpe. Tot mai multe companii descoperă că pot vinde produse scumpe, pentru că unii cumpărători asta își doresc: maxim de performanță, maxim de specificații, pentru ca telefonul cumpărat să fie un simbol al statutului și să nu se facă de râs nicăieri în lume.
Pe de altă parte, trebuie să recunosc că telefonul arată mai bine decât în pozele alea de prezentare care păreau de groază și care au stârnit un val de glume și meme-uri pe Facebook. Da, sunt trei lentile mari, dar design-ul are mai multe scopuri, pregătește viitorul modul care poate va avea 4 camere în loc de trei, iar lentilele mari oferă mai multă lumină, deci șansa de a face fotografii mai bune. Nu e atât de proeminent și de urât cum părea în poze, ci aș spune că este relativ ok. Desigur, el este un risc în caz că telefonul cade, de aceea vă recomand husele de la final.
În continuare nu-mi place și nu găsesc rostul unui notch, dar Apple se ține tare cu această întrerupere forțată a ecranului. Ok, au scos amprenta și au nevoie de Face ID veritabil, nu joacă de copii ca la rivali. Dar puteau pune inginerii să găsească soluții mai interesante. De câte ori mă uit la telefoanele fără găuri și fără bretoane sunt tot mai convins că viitorul este în ecranul intact. Vestea bună este că ecranul de 6.5 inch este destul de mare să nu observi prea tare acel notch, el se ascunde prin aplicații, nu e chiar enervant de tot. Ecranul este de calitate mai bună, rezoluție mare, OLED, luminozitate de 800 de nits, deci suntem ok.
Procesorul Apple A13 Bionic a fost decretat de câțiva specialiști drept cel mai puternic din 2019. Testele de performanță variază însă puternic și deocamdată ceea ce putem spune cu siguranță este că procesorul este cel puțin comparabil cu Exynos 9825 sau Kirin 990, dar este depășit în teste de Snapdragon 855+. Sigur, testele depind de mulți factori (stocare, RAM, GPU). Dar și pe site-ul Anandtech iPhone 11 Pro Max este depășit în celelalte teste de alte modele, fie de Mate 30 Pro, fie de Note, fie de ROG Phone 2.
Anul ăsta bateria a crescut foarte mult și terminalele iPhone ocupă primele locuri în testele de autonomie realizate de cam toți testerii. Au adăugat mai mult RAM și au și versiuni cu multă stocare, deși este suficient și 64GB dacă este să fim sinceri. Tot duc lipsa unui card de memorie, dar găsiți online diverse dispozitive de stocare care se pot conecta la iPhone pe mufa oficială și puteți muta acolo tot ce vă prisosește. Sau în cloud, evident.
Camerele foto sunt, ca de obicei, o încântare. Sigur că au zoom optic tot 2X și au adăugat ultra-wide, dar per-total camerele iPhone rămân în top 3 la nivel mondial. Vedeți mai jos diverse teste. Una peste alta, iPhone 11 Pro Max este un smartphone complet, care vă susține în orice proiect de viitor ați avea. Desigur, scump, dar își face treaba. Ce puteți face cu banii ăia este o întreagă altă poveste.
Performanță și autonomie iPhone 11 Pro Max
Procesorul hexa-core rămâne deocamdată suficient de performant pentru aplicațiile Apple și destul de bun ca unii să-l numească cel mai puternic din 2019. Dar rămân numai două nuclee de putere botezate Lightning la 2.65GHz, plus patru nuclee economice, botezate Thunder, la 1.8 GHz. Rezultatele din testele de performanță sunt foarte bune, în Antutu este comparabil cu Note 10+ sau Mate 30 Pro, dar scorul rămâne sub nivelul ROG Phone 2.
Știm cu toții că sistemul de operare e diferit, modul de procesare diferă, deci iOS are nevoie de mai puține resurse, nu consumă inutil tot RAM-ul, nu se mai blochează și de-acum știm de asemenea că actualizările nu vor mai încetini modelele vechi.
Autonomia este un punct forte, iar au depășit Samsung sau Huawei. Eu am obținut peste 18 de ore de video de pe Youtube cu ecranul aprins, după 6 ore de rulat bateria a scăzut de la 100% la 67%. Cu alte cuvinte, cel puțin 36 de ore de utilizare normală, atunci când nu ții ecranul mereu aprins.
Camerele foto iPhone 11 Pro Max
Camera de pe spate este triplă, are toți senzorii de 12 megapixeli, dar diferă lentilele, avem 26 mm, cu F/1.8, dar senzorul este relativ mic, are 1/2.55 inch. Camera este excelentă, ca întotdeauna, iar noile variante sunt binevenite. Nu lipsește camera de zoom, are tot 2X, dar este utilă uneori, lentila de 52mm, F/2.0 și un senzor de 1/3.4 inch. Noutatea acestui an este camera ultra-wide cu un unghi de vizualizare de 120 de grade. Are lentila de 13mm, cu apertura F/2.4. Este foarte utilă în călătorii, dar și atunci când fotografiați la evenimente, de aproape.
Camera frontală pentru selfie are și ea 12 megapixeli, F/2.2, lentila de 23mm, iar pentru identificarea facială folosesc un senzor 3D SL (structured light). Vă las să vedeți ce imagini am realizat cu camera, doar să știți că sunt micșorate, comprimate. O să fac și niște comparative foto mai târziu.
Huse iPhone 11 Pro Max
La un terminal de asemenea preț, pe lângă o asigurare (disponibilă la Orange, poate și F64) este recomandat să aveți husă și folie de protecție pentru a evita neplăcerile. Mai ales dacă vă știți că ați mai scăpat și alte telefoane anterior. Unii oameni nu au astfel de probleme și n-au pățit niciodată. Alții, ca mine, au câteva dispozitive vechi cu ecran spart sau schimbat. Oricum, nici husa nu este infailibilă, dar este mult mai bună decât nimic.
Vă recomand ca de obicei husele de la Mobiledirect.ro, care sunt acesibile, protejează foarte și nu costă foarte mult.
Concluzii
iPhone 11 Pro Max este unul dintre modelele de top din 2019. Sigur că realist vorbind este poate și cel mai scump. Dar pe de altă parte, la câtă tehnologie aduce, cam merită banii. Pentru fanii Apple este o algere logică și pentru oamenii de afaceri și pentru antreprenori este sigur o alegere interesantă. Atuurile lui rămân clare, procesor de top, ecran bun, camere foto bune, baterie mare. Eu aș trece la acest model dacă aș avea ocazia.
” Da, iPhone 11 Pro Max este foarte scump, dar la fel de scumpe sunt și S10 5G sau Mate 30 Pro în versiunile lor de top ”
O afirmație parțial falsă.
Dacă comparăm prețul unui Note 10+ în varianta de 256Gb cu cel al iPhone 11 Pro Max tot de 256Gb memorie internă, observăm diferențe de peste 1 500 lei,adică vreo 350 euro în plus la preț la iPhone 11 Pro Max față de Note 10+.
Diferența este imensă, iar iPhone 11 Pro Max nu merită nici pe departe acel preț, este o bătaie de joc la adresa clienților Apple.
Asta pentru că vorbim despre diferențe minimale față de generațiile anterioare de iPhone.
Camera lui 11 Pro Max este excelentă pe Night Mode, pe fotografii la lumină naturală pierde în fața Note 10+ și Pixel 4.
 
Diferențele de care zici apar pentru că s-au mai ieftinit terminalele după lansarea în august. Pentru că la momentul lansării, erau cam la fel. Oricum, un amic căuta un model de S10 + care era 7.700 de lei când mi-a scris, deci nu poți să zici că e mai ieftin sau accesibil.
Doi, clienții Apple aleg întotdeauna cele mai noi și bune produse, nu vorbesc de cei săraci ca mine, ci de cei care au și Mac și Macbook și toată seria. Și nu e o bătaie de joc să le ceară exact cât ceilalți. Apropo, vezi și Mate RS Porsche și altele – exact cum am spus sunt „terminale de status”, nu modele la care să compari specificații.
Dacă vrei specificații, ești client OnePlus sau Xiaomi.
Legt de foto pierde pe lumină la camera principală, dar în momentul în care folosești zoom sau ultra-wide o să vezi că la iPhone sunt imaginile bune, iar la Note diferă lumina, procesarea, etc astfel încât pare că ai fotografiat altceva, nu fix aceeași scenă. Iar Pixel 4 este lăudat de americani, doar pentru Night Mode, în rest este fix ca un Xiaomi, dar la preț triplu.
 
Din fericire chiar daca e scump, se va vinde! iar clientii vor fi ‘ vedetele’, care nu se pot afisa in public fara iphone.
Daca tot iti permiti sa atunci o caruta de bani, de ce sa nu iti achizitionezi cel mai performant terminal mobil? pe care sa-l folosesti la adevarata capacitate?, gen: Oneplus 7T PRO…
 
Păi tocmai, dacă te afișezi cu OP 7T nu te „observă” nimeni 🙂 Dar dacă scoți iPhone e altceva 😀
 
Dan, hai sa lăsăm glumele nesărate!
Prețurile despre care am vorbit sunt exact prețuri de lansare pentru ambele modele menționate.
Nu a existat niciun moment când Note 10+ a fost la preț asemănător sau măcar apropiat de modelul corespunzător de iPhone, respectiv iPhone 11 Pro Max de 256GB memorie internă, totdeauna diferența între ele a fost de minim 300 euro în plus pentru iPhone.
Ori la acest preț astronomic iPhone 11 Pro Max e o glumă pe lângă Note 10+.
Pentru mine e evident ca Note 10+ este telefonul mai complet la aproape orice capitol. Nu există nimic pe care iPhone sa îl facă mult mai bine decât Note 10+, în schimb minusuri are față de modelul Samsung, ne putem lungi în discuție dacă dorești.
Din punctul meu de vedere iPhone 11 Pro Max la peste 6 500 lei este o miștocăreală a Apple la adresa clienților naivi, telefonul nefiind mai bun decât un iPhone X de acum 2 ani decât marginal. Aici e problema că un telefon care nu oferă tot ce poate un Note 10+ este mult mai scump decât acesta și de asemenea mult mai scump decât modelul de acum 2 generații al Apple, dar cu performanțe minime în plus, nesesizabile de către peste 95% din utilizatorii Apple.
 
Eu înțeleg ce spui, dar îți mai explic odată – cei care au ecosistemul Apple – au aplicații plătite, servicii cu abonament, au Apple TV acasă, au iPad, au mac. Lor puțin le pasă că Note 10+ este la fel de bun sau poate chiar mai bun. Pentru că nu vor Android și nu vor Note. Iar în contextul ăsta iPhone Pro Max este chiar accesibil dacă ne gândim cât plătesc ei pe un Macbook, când pe Windows există la fel, alternative ieftine. Toate produsele Apple sunt gândite a) să fie scumpe b) să fie legate prin servicii și abonametne de Apple.