Am testat iPhone 14 Pro Max, vârful de gamă de la Apple. Aduce multe actualizări: procesor nou, cameră foto mai performantă, ecran mai luminos, baterie mare care ține bine. Însă sunt și destule probleme. Unele se vor rezolva prin actualizări software. Diferențele față de 13 Pro Max sunt destul de limitate, în schimb diferența de preț este măricică. Dar nu am îndoieli că Apple va înregistra iar comenzi record.


Pro și contra iPhone 14 Pro Max

Avantaje:

  • procesor nou, cel mai puternic de anul ăsta;
  • senzor puternic pentru camera foto principală;
  • baterie mare și autonomie peste competiție;
  • ecran super-luminos;
  • un notch micșorat cu animații simpatice;
  • materiale premium, sticlă rezistentă;

Dezavantaje:

Detalii tehnice iPhone 14 Pro Max

Ecran: 6.7 inch, LTPO Super Retina OLED, 2796×1290 pixeli, 120Hz, HDR10, 2000 nits
Procesor: Apple A16 Bionic (2×3.46 GHz Everest + 4×2.02 GHz Sawtooth)
GPU: Apple GPU (5-core)
Memorie: 6 GB RAM
Stocare: 128 GB / 256 GB / 512 GB / 1TB
Camere foto: 48+ 12 + 12 megapixeli + ToF 3D
Selfie: 12 megapixeli + SL 3D
Dimensiuni: 160.7 x 77.6 x 7.9 mm
Greutate: 240 gr
Baterie: 4323 mAh, 27W, wireless 15W
OS: iOS 16
Tehnologii: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3, Lightning USB 2.0, Emergency SOS via satellite
Preț: 7.099,99 / 7.999,99 / 9.299,99 / 10.499,9 lei

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 12 Media: 4.3]

Impresii despre seria 14

Noua serie nu are foarte multe actualizări și asta s-a văzut. Inclusiv fiica lui Steve Jobs a comentat că este același iPhone de anul trecut. Dar este adevărat, Apple nu mai reinventează iPhone. A fost o schimbare la iPhone X, ne putem aștepta la revoluție la iPhone XX. Până atunci, mici actualizări. Sistemul pare să fie preluat și de la Samsung la flagship-uri.

Însă adevărul este că sunt actualizări sub capotă. Procesorul nou, prezent doar la modelele Pro, este cel mai puternic de până acum. Pentru 99% dintre utilizatori nu va nicio diferență, dar este important să evolueze. Scade consumul, se încinge mai puțin. Pas cu pas.

Senzorul foto mare (doar la Pro), este interesant. Nu poți face poze cu 48 de megapixeli, doar în modul Pro RAW. Nu am softul necesar, n-am testat. Telefoanele Android fac fotografii de mare rezoluție direct JPG, fără atâtea limitări. Bateria crește la 14 Pro, dar scade la 14 Pro Max, totuși, variază foarte puțin. Testele de autonomie au fost bune.

Modelele de bază, fără Pro, nu aduc noutăți. iPhone 14 și 14 Plus au același procesor de la generația 13. Da, eu apreciez 14 Plus și sper să ajungă la review. Dar nu am deocamdată o idee clară. 14 Plus este un 13 Pro Max, dar cu chestii tăiate. Are doar două camere în loc de trei. Dar nu are nimic în plus. Nu are atuul lui. Este și foarte scump, oricine va alege 13 Pro Max în loc de ăsta. Iar cine vrea telefon compact, va lua 14 Pro sau 13 Pro, nu are nevoie de iPhone 14 simplu. Iar 14 simplu tocmai a devenit un 13 Pro cu două camere. Totul pentru a diferenția mai tare modelele 14 Pro.

Ce cred despre iPhone 14 Pro Max

iPhone 14 Pro Max rămâne vârful de gamă al Apple. Iar cum compania nu prea glumește cu flagship-urile, nu poți zice că e slab. Deja 13 Pro Max poate fi considerat un smartphone complet, total. Nu-i poți reproșa nimic. E campion prin topurile de performanță, are camere foarte bune, lăudate de toată lumea. Chiar a venit cu un spor de autonomie foarte apreciat de utilizatori. Iar acum, 14 Pro Max aduce procesorul cel nou și puternic. Plus senzor foto mare, de 48 de megapixeli. Plus alte actualizări.

Pare mai simpatic noul notch, deși sincer, nu este vreo mare schimbare. Decupajul este tot mare, arată urât în video sau jocuri. Animația încearcă să-l facă simpatic în restul timpului. Dynamic Island nu e un concept rău. Dar uneori face zona aia și mai mare decât era. Probabil pentru notificări este ok, dar uneori se vede urât, totul pe negru. Sper să treacă cât mai rapid la un decupaj mic, iar senzorii 3D să treacă sub display. Camera sub display nu este chiar invizibilă, dar e mult mai plăcut pentru privitor. Nu este o soluție nici să acoperi toată banda cu negru, scurtând ecranul. Arată și mai ciudat în era ecranelor din margine în margine.

La performanțe nu am ce să comentez. Notez doar că telefonul bate tot la Geekbech 5 (single-core și multi-core). Sunt convins că bate și Snapdragon 8 Gen 2 și posibil și Gen 3. Dar în schimb, în Antutu iese sub terminalele Android. Scoate 950.000 de puncte, iar acum Antutu este dominat de telefoane cu 1.150.000. Desigur, aici reapare discuția că, fiind platforme diferite, testele sunt diferite, aplicațiile rulează diferit, deci e normal să difere. Dar e ciudat că iese în minus, când teoretic performanța ar fi peste celelalte.

Cei de la Antutu au explicat situația. Versiunea Antutu iOS și versiunea Antutu Android utilizează API-uri diferite atunci când rulează testul GPU. Versiunea iOS folosește API-ul Apple Metal, în timp ce versiunea Android folosește OpenGL ES și API-ul Vulkan. Deși scenariile de testare utilizate în cele două versiuni sunt aceleași, mecanismele de randare sunt diferite, ca și cerințele de stres pentru hardware.

Una peste alta, mecanismele de notare pentru versiunea iOS și versiunea Android a Antutu Benchmark sunt semnificativ diferite și, prin urmare, rezultatele testelor celor două versiuni nu sunt direct comparabile.

La foto e cu dus și întors. Cred că softul Apple nu era optimizat pentru 48 de megapixeli. Rezoluția maximă nu este prezentă pentru poze normale. Poate fi utilizată de profesioniști, în modul RAW. Deși am învățat de la fotografie să lucrez cu RAW, nu este niciodată o plăcere. Iar Apple are propriul format, ar trebui să caut softuri speciale. Fișierele se pot vedea din iCloud, dar nu se pot edita.

Prețul rămâne un obstacol pentru acest model. Versiunea de bază, cu 128 GB costă 7.099,99 lei la iStyle. Pentru 256 GB plătiți 7.999,99 lei, 512 GB vă scoate din buzunar 9.299,99 lei, iar versiunea specială de 1TB tocmai 10.499,99 lei. În condițiile în care pe la 5.000 se găsește iPhone 13 Pro Max.

Teste benchmark

Am rulat principalele teste, dar pe iOS nu am test pentru autonomie. Unul standard să îl pot folosi la toate review-urile. Am pus telefonul pe Youtube și am lăsat să ruleze clipuri. Timp de 21 de ore a rulat, bateria scăzând de la 100% la 39%. Pare că la început scade mai greu, iar apoi scăderea se accelerează rezultând într-o medie mai slabă. Nu cred că ar fi ținut 30 de ore.

Pe partea de putere hardware stă foarte bine, cum am spus mai sus. Single-core 1883 puncte, un record. Multi-core 5531. Spre comparație iPhone 13 Pro Max avea 1708 single-core și 4.800 multi-core, cu procesorul său Apple A15.

Vedeți alte rezultate mai jos. Cel mai greu este de separat testul de video pe Youtube, dar vă prindeți voi. Sau aștept întrebări în comentarii.

Camere foto

Camera de 48 de megapixeli pare o actualizare serioasă pentru utilizatorii avansați. Cum spuneam, utilizatorii obișnuiți primesc doar 12 megapixeli oricum. Senzorul mare și pixelii mari ajută însă la realizarea de imagini mai bune. Probleme apar pe lumină slabă. Felinarele, becurile și alte lumini pot apărea ca prea puternice (flare), pot genera diverse efecte și reflexii în lentile. Procesarea AI pentru poze de seară/noapte este aiurea. Vedeți clădirea CEC de mai jos. Cerul e prea albastru pentru seară și clădirea este prea galbenă, se pierd detalii. Alte telefoane scot clădirea aia perfect. Mai ales flagship-urile.

Vedeți mai jos diverse imagini, sunt ușor micșorate, dar vă prindeți cam cum arată.

Accesorii mobile

Aveți mai jos două accesorii mobile necesare tuturor celor care vor iPhone.

  • încărcător MagSafe Joyroom Alb JR-A28 – sistemul permite atașarea încărcătorului wireless pe spatele iPhone. Acest lucru permite încărcarea telefonului în timp ce folosești căștile speciale pe mufă Lightning. Sau microfon extern și alte accesorii pentru filmare. Dacă se conectează cablul de Lightning, încărcarea se face pe fir. Încărcătorul are preț foarte bun și este compatibil cu terminalele Apple.
  • suport auto cu MagSafe – este ideal pentru mașină. Oferă atât suport pentru telefon, să vedeți la nevoie ecranul sau navigația. Dar și încarcă telefonul în timp ce mergeți. Magnetul este suficient de puternic să nu cadă telefonul. Are și un design special, așa că va fi perfect pentru bordul mașinii moderne. Este compatibil și cu husele de protecție care integrează MagSafe pe spate. Suportul se atașează de gura de ventilație a mașinii. Încărcătorul auto trebuie să fie de 15W pentru a funcționa corect.

Concluzii iPhone 14 Pro Max

Este vârful de gamă pentru fanii Apple. Nu prea ai ce să-i reproșezi. Acum sigur, este scump, dar în mod istoric a fost cam totdeauna cel mai scump. Nu poți pretinde că nu merită banii sau că este același lucru cu modelul de anul trecut, pentru că nu este. Sunt multe actualizări, în special pe hardware. Da, au fost probleme pe software. Au tot felul de bug-uri, dar sunt convins că le vor rezolva. Până acum nu există nicio problemă cunoscută hardware. Dacă ești fan Apple, singura alternativă este să iei 14 Pro care este mai compact. Iar cei mai chibzuiți vor cumpăra acum iPhone 13 Pro sau Pro Max. Sau chiar generația 12, care rămâne destul de performantă.

Galerie foto